Este artículo se publicó hace 5 años.
Mor l'últim supervivent de l'Estat espanyol dels camps d'extermini nazis
Juan Romero, de 101 anys, va combatre a la Batalla de l'Ebre. Després de marxar a l'exili es va allistar a la Legió Estrangera francesa per lluitar contra el feixisme. Va ser capturat i deportat al camp de Mauthausen.
Públic
Barcelona--Actualitzat a
L'últim supervivent espanyol del camp de concentració nazi de Mauthausen, el cordovès Juan Romero, ha mort aquest diumenge als 101 anys. Nascut el 21 d'abril del 1919, Romero es va unir als 17 anys a les tropes republicanes per combatre el bàndol franquista. Durant aquest temps va participar a la Batalla de l'Ebre. Al final de la Guerra Civil, Romero va travessar la frontera francesa i les autoritats el van internar al camp francès de Vernet d'Ariège; poc després es va allistar a la Legió Estrangera a les portes de la 2a Guerra Mundial. Un any més tard, quan Alemanya va envair França, va ser capturat i traslladat al stalag III-A, on va estar-se durant un any fins que el van deportar a Mauthausen.
Amb l'alliberament del camp de concentració, Romero va ser repatriat a França i es va instal·lar a la ciutat d'Ay. Allà va conèixer la seva dona, es va casar i van tenir quatre fills. Va treballar durant 30 anys a una vinya i bodega de xampany. Va retornar per primera vegada a Barcelona el 1960, quan va anar a veure la seva família.
Torrús: "La seva biografia permet conèixer l'horror que van viure els deportats i deportades als camps d'extermini
"La biografia de Juan Romero Romero no és excepcional ni diferent a la dels milers d'espanyols que van patir l'infern nazi. No obstant això, sí que permet conèixer, a través d'ella, l'horror que van viure els deportats i deportades als camps d'extermini . Romero, com tants altres, va batallar en la Guerra d'Espanya a favor de la II República i en contra del feixisme. En el seu cas particular, va lluitar a la serra de Guadarrama, a Brunete, a Guadalajara i a Terol, en la coneguda com la Batalla del Ebre. Després de la caiguda de Catalunya, al febrer de 1939, va passar la frontera francesa per Puigcerdà i va viure el seu primer exili ", escriu el periodista de Público, Alejandro Torrús, sobre la seva presència a la Guerra Civil.
El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha lamentat la mort de Romero i ha lloat la seva figura com a "heroi del país" que va lluitar contra el feixisme, per les llibertats i en defensa de la democràcia.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..