Público
Público

El món editorial català, al límit per la crisi de distribució de llibres

La fusió entre Àgora i les Punxes, dues de les principals distribuïdores de l'Estat, està provocant problemes i retards en l'enviament d'exemplars a les llibreries. La situació ja ha generat pèrdues de facturació superiors al 70% 

Normalitat a la llibreria Documenta de Barcelona el dia abans del Sant Jordi d'estiu. Mar Vila | ACN
Taula central a la llibreria Byron, a Barcelona. Pere Francesch / ACN

Presentacions de llibres sense gairebé exemplars, o llibreries sense reposicions. El món editorial arrossega des de fa setmanes dificultats en la distribució de llibres. L'origen del problema? La recent fusió de dues de les principals distribuïdores de llibres de l'Estat: Punxes i Àgora. Des de fa uns mesos operen conjuntament sota el paraigües d'Entredos Logistics, i això ha provocat retards en el repartiment de molts volums. La situació ha generat pèrdues de facturació a algunes editorials superiors al 70%, segons ha pogut saber l'ACN.

Els responsables d'Entredos Logistics, que aquesta vegada no s'han volgut pronunciar al respecte, van lamentar en un comunicat el passat 20 de setembre les dificultats en la distribució de llibres. "Hem patit problemes en la integració i automatització dels processos i això està afectant la distribució, la qual cosa lamentem molt profundament", assenyalaven en una nota.

La fusió entre les dues distribuïdores ha afectat tot tipus d'editorials

Les conseqüències de la fusió entre les Punxes i Àgora ha afectat tot tipus d'editorials a Catalunya, tant grans com petites i tant les que publiquen en català com les que ho fan en castellà. La directora general d'Anagrama, una de les més importants per volum de negoci al país, Eva Congil, ha explicat en declaracions a l'ACN que reconeixen que viuen la situació "amb preocupació i atenció diària" esperant que el servei torni a funcionar amb la "regularitat i normalitat" que els escriptors, editors i llibreters "desitgen".

Conscients de les conseqüències temporals que podia comportar la fusió, l'editorial va prendre mesures al juliol per pal·liar la possible falta de repartiment, però el fet que el procés d'Entredos s'hagi allargat ha provocat que els terminis d'entregues "no s'hagin complert", especialment al setembre. En aquest sentit, les comandes s'estan rebent amb "més normalitat" però encara s'està lluny de la resolució definitiva i no pot concretar encara les pèrdues que els ha suposat. "Estem recuperant-nos dia a dia i els llibres comencen arribar als punts de venda, esperem que abans de finals d'any el servei es pugui normalitzar", detalla.

També en una entrevista amb l'ACN, el director editorial del Grup 62, Emili Rosales, constata que el servei es va normalitzant poc a poc, però que s'està "lluny" d'assolir el ple funcionament. "Esperem que tot estigui regularitzat i en rendiment per la campanya de Nadal", assevera, alhora que afirma que encara no es poden quantificar les pèrdues que s'han generat.

Les editorials petites, les més afectades

Algunes de les empreses més afectades per la crisi de la distribució han estat aquelles que no tenen la novetat com a premissa, sinó que aposten pel seu catàleg de fons. És el cas, per exemple, de Sidillà o Babulinka Books, especialitzada en llibres infantils i juvenils.

L'editora de Babulinka, Mar González, destaca que des del mes d'agost no han pogut "servir llibres", una circumstància que els ha fet perdre una de les campanyes principals de l'any, la Setmana del Llibre en Català i l'inici de curs, al setembre.  

En el cas de les editorials petites, perdre la campanya de Nadal els podria comprometre la viabilitat del negoci

En aquest sentit, González recorda que encara no s'ha regularitzat el servei de llibres de fons i les novetats encara no arriben amb la regularitat habitual. Davant d'aquest fet, i en iniciatives petites com la seva, perdre una segona campanya aquest any com seria la de Nadal els podria comprometre la "viabilitat del projecte". De moment, estima pèrdues de facturació superiors al 75%.

Des d'Edicions Sidillà, una de les seves fundadores, Judit Pujadó, reconeix que van rebre la notícia de la fusió amb il·lusió, perquè entenien que la proposta permetria una distribució "més ràpida i eficaç". Al setembre van entreveure els primers problemes, quan les seves dues novetats ja no es van arribar a reposar a les llibreries.

Les llibreries, a les mans d'Entredos

Un altre dels agents més afectats, també, han estat les llibreries. En declaracions a l'ACN, el president del gremi, Èric del Arco, ha apuntat que té constància que Entredos està intentant resoldre-ho, però de moment encara no hi ha data. "Tot el sector està esperant que ho arreglin. No es pot dir res més, les llibreries ens podem queixar, però els principals interessats en millorar-ho són ells. Les editorials i les llibreries estem a les seves mans", adverteix.

De Arco ha assenyalat que l'actual problema és el fons i les novetats. "S'avança molt lentament amb el tema perquè els hi costa molt acabar d'ajustar-ho. El problema segueix sent de llarga durada i els únics que poden donar explicació del tema són ells", precisa.

Des de la Llibreria Saltamartí de Badalona s'expressen en una línia similar. La seva responsable, Magda Gual, explica que els primers retards els van començar a experimentar a finals de juliol, quan van deixar de rebre paqueteria tant d'Àgora com de Punxes, amb l'agreujant que tampoc van servir els llibres de text. Això els ha obligat, al setembre i a l'octubre, a retornar els diners avançats pels clients i a incomplir els terminis, perdent-ne la confiança.

Aquests últims dies han començat a rebre "alguna caixa" de la nova distribuïdora amb exemplars de llibres encarregats, un fet que els dona "esperança" cap a una "possible solució", però asseguren que no tenen "cap certesa per a un compromís d'entrega". 

El sector clama indemnitzacions

Des de l'Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) va expressar la seva profunda preocupació per la crisi de subministrament de llibres ocasionada per la fusió. "Es tracta d’un cas sense precedents, que posa de manifest la fragilitat de la cadena de valor del sistema literari del país", va assenyalar l'associació també en un comunicat. L'associació va instar els responsables de l'empresa Entredos Logistics a posar remei al més aviat possible i "a considerar possibles vies d’indemnització o de compensació d’aquest greuge".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?