Este artículo se publicó hace 3 años.

"La mobilització al carrer fa impossible la continuïtat de la dictadura franquista"

L'historiador Xavier Domènech, a Barcelona. Marc Font

Barcelona-

Publicidad
Click to enlarge
A fallback.

El llibre desmunta un dels mites de la Transició i mostra com l'element que fa caure la dictadura és la mobilització social, que té en el moviment obrer l'actor clau. És un relat molt allunyat de l'oficial, centrat en el consens i els grans acords en despatxos.

Publicidad

"Als anys 70 l'Estat espanyol es converteix en el de major conflictivitat obrera, social i política d'Europa"

Defineixes el franquisme com una dictadura de classe, de classe empresarial, que pràctica una repressió duríssima contra la classe obrera. Tot i que la debilita, mai la pot fer desaparèixer. Com s'explica?

Publicidad

"Malgrat la repressió, durant la dictadura hi ha una expressió de conflictivitat constant"

També poses el focus en les migracions interiors dels anys 40 i 50, que sovint han estat oblidades, per subratllar que tenien eminentment un component sociopolític i provoquen que persones molt polititzades s'instal·lin en els nous barris obrers de les grans ciutats industrials. A la llarga això va ser contraproduent per al règim?

Publicidad

Del 1956 fins al 1962 hi ha un tipus de mobilització important, que qualifiques per onades, que sobretot se centra en millorar les condicions salarials i permet als treballadors recuperar el poder adquisitiu que tenien durant la República. Com va funcionar?

Publicidad

"Él model de conflictivitat per onades funciona molt bé i permet millorar les condicions de vida"

A partir d'aleshores la mobilització i el propi moviment obrer canvien, amb l'aparició de les Comissions Obreres i la combinació d'estratègies com les mateixes vagues amb la infiltració en el Sindicat Vertical. Hi ha un substrat més fort per protestar?

Publicidad

En aquesta idea d'eixamplar els límits del possible dins la dictadura, de retruc també es beneficia els partits polítics de l'oposició antifranquista, perquè poden captar més militància i s'enforteixen, no?

Publicidad

"El règim se n'adona que no pot acabar amb l'oposició, pot paralitzar-la i contenir-la, però no erradicar-la"

Aquest procés coincideix amb una època de creixement econòmic i de millora de les condicions de vida que la dictadura vol aprofitar per relegitimar-se i per renovar-se amb l'objectiu de perpetuar-se. És evident que el seu projecte falla.

"Tots els sectors del franquisme feien reformisme per consolidar la dictadura"

Publicidad

En això darrer hi ha un cert error de càlcul de la dictadura, de desconeixement de la realitat?

Publicidad

En aquesta crisi, del 1974 al 1976, és quan hi ha el gran cicle mobilitzador, sobretot el darrer any. El podem considerar el moment àlgid del darrer mig segle del moviment obrer a l'Estat? Els salaris pugen tres vegades més que la productivitat i és un cicle que propicia el canvi polític, impedeix la continuïtat de la dictadura, aconsegueix millores materials, torpedina l'hegemonia de l'empresariat i reforça la cultura de la protesta.

"El 1976 s'aconsegueix una cosa inaudita: que l'augment salarial es produeixi a costa de la taxa de benefici empresarial"

En els següents anys les coses canviaran i sí, arribarà la democràcia, però alhora l'empresariat es refarà ràpidament i no sé si recuperarà l'hegemonia, però està clar que limitarà el canvi polític. Com s'ho fa?

Publicidad

"La CEOE neix del propi Sindicat Vertical, amb una continuïtat directa"

Defineixes el franquisme com una utopia empresarial. Quins trets la feien possible?

"El franquisme respon a una construcció utòpica de com hauria de ser la societat segons sectors de l'avantguarda empresarial"

Després de la creació de la CEOE ja es veu la petjada de la gran patronal a la Constitució i en determinades lleis. El moviment obrer havia començat a perdre força?

El 1976 més del 66% de la renda estatal correspon als salaris dels treballadors, però el 2017 ja només era del 47%. Vist amb perspectiva, portem quatre dècades de victòria empresarial?

Segurament aquest model mai havia estat tan qüestionat socialment com ara, però alhora les desigualtats socials segueixen disparades i les condicions materials de gran part de la població s'agreugen.

Aquesta crisi de legitimitat del model pot portar a una revifalla de la cultura de la protesta que condueixi a altres models socialment més justos?

"Ara hi ha condicions molt evidents perquè hi hagi conflictes de classe, prenguin la forma que prenguin"

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors