Público
Público

La Mobile Week Barcelona, la prèvia del MWC que vol reflexionar sobre l'impacte de les noves tecnologies

El Mobile World Congress no és només la gran festa dels empresaris del sector sinó també una oportunitat per a la ciutadania d'apropar-se al món de les noves tecnologies i reflexionar sobre els efectes que tenen en la seva vida. L'Ajuntament de Barcelona posa en marxa xerrades, exposicions i rutes pels 10 districtes de la ciutat, relacionades amb la revolució digital.

Jaume Collboni durant la presentació de l'esdeveniment.

FLOR RAGUCCI

Barcelona no es conforma amb ser la seu de l'esdeveniment més gran del món al voltant de la indústria del mòbil, enguany vol també que aquesta mega trobada sigui un espai per a la reflexió sobre l'impacte de les noves tecnologies dins la cultura i la vida a la ciutat. Per primera vegada, el Mobile World Congress compta amb una setmana prèvia plena d'activitats per tal de promoure una visió més crítica de la revolució digital i els seus efectes: la Mobile Week Barcelona. Des de dilluns i fins al 26 de febrer, s'ofereixen a la capital catalana 10 diàlegs, 10 rutes i la mostra de 10 creacions artístiques arreu dels seus diferents barris, tot de manera gratuïta, prèvia inscripció.

L'objectiu és, segons va explicar el tinent d'alcaldia d'Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, a la presentació del projecte, "eixamplar la visió del Mobile World Congress, que deixi una petjada en la indústria digital de la ciutat i alhora un llegat cívic, cultural i artístic". El tinent d'alcaldia celebra el bon posicionament de Barcelona com a ciutat emprenedora -compta ja amb prop de dues mil petites empreses operant entorn del mòbil- i ha reblat que "el congrés ens serveix com a excusa per reflexionar sobre l'impacte del mòbil a les nostres vides".

Art i tecnologies

En aquesta direcció, l'Ajuntament i els organitzadors del MWC creuen que és fonamental donar-li veu a l'art com a vehicle de reflexió crítica i per això van convocar el passat desembre un concurs per escollir deu propostes artístiques inspirades en la transformació digital, amb l'objectiu d'apropar la tecnologia mòbil a la ciutadania. Aleix Valls, responsable del Mobile World Capital explica que aquesta iniciativa "va sorgir quan es va constatar que la tecnologia també està afectant profundament la cultura: estan apareixent nous conceptes i noves propostes culturals i artístiques, derivades de les noves tecnologies" i afegeix que "si bé els artistes han estat receptius a les possibilitats creatives que ofereixen les noves tecnologies, alhora s'han mostrat crítics envers els seus perills".

Les peces seleccionades no tenen cap limitació amb relació al seu format i així és que al llarg d'aquesta setmana passejant per la ciutat es pot trobar tant pintura com escultura, vídeo-art, cinema, fotografia o collage. Alguns dels edificis més emblemàtics dels 10 districtes barcelonins són des de dilluns seus d'innovadores instal·lacions, com la que proposa Daniel Armengol, a l'oficina central del Mobile, a la plaça Catalunya, on un mòbil en grava automàticament un altre, com si una selfie es fes una selfie. L'artista es vol preguntar fins a quin punt la selfie és una eina d'autoreflexió i d'autoconeixement, o és una dinàmica buida, com la màquina que es fa selfies a si mateixa.

Daniel Duato, amb la seva obra de vídeo-art "Extramurs", també trenca motlles però una mica més allunyat del soroll del centre de Barcelona. A l'Ateneu Fabricació del barri de Les Corts, Duato mostra mitjançant una pantalla, una imatge via satèl·lit de la ciutat sobre la qual es representen les interaccions entre usuaris de xarxes socials de Barcelona i del món. Aquesta imatge es modifica en temps real, transformant breument les àrees de la ciutat en les que es troben els barcelonins en aquelles àrees d'altres parts amb les quals interactuen en les xarxes socials.

L'Hospital Universitari Vall d'Hebrón es converteix durant aquesta setmana en espai d'exposició i amb la peça de vídeo-art,"Matriu social", Anna Carreras ens convida a conèixer-nos millor com a societat mitjançant tres animacions generatives basades en el joc de la vida, el model sociològic de Schelling i el de Voter. D'altra banda, la crítica social arriba a L'Auditori amb una arriscada instal·lació de FèlixVinyals, "Orwell 3000": un nou concepte de marcapassos revolucionarà la manera en què els dictadors podran governar el seu règim totalitari perquè els permetrà controlar contínuament als ciutadans i eliminar als dissidents.

Al barri de Gràcia, el mític bar i centre social, La Violeta, serà l'únic lloc on s'exposarà pintura, "Plaça Catalunya, 2017" de Xavi Julià, fruit de tres tardes d'observació a la plaça més emblemàtica de la Ciutat comtal. L'artista va fotografiar amb un teleobjectiu la gent que passava per la plaça Catalunya usant el mòbil amb la finalitat d'analitzar les relacions que establim amb aquest mitjà. "Allà vaig descobrir que poques persones a les quals observava acabaven el trajecte sense haver consultat el seu telèfon. Vaig percebre que el mòbil és una companyia quan caminem sols", explica Xavi Julià en relació al seu treball.

Barri i tecnologies

Una altra possibilitat d'explorar les relacions de la tecnologia amb la ciutat és, precisament, recórrer-la però des d'un nou prisma, amb el focus posat en la innovació; idea que sembla haver entusiasmat els barcelonins perquè ja hi ha 1.500 persones apuntades, havent desbordat completament les previsions dels organitzadors. Al llarg de la setmana, per això, i de manera simultània a la resta d'activitats, la Mobile Week ofereix deu rutes diferents pels deu districtes, visitant alguns dels espais de creativitat, cultura digital, tecnologia i pensament més rellevants de cada barri.

Els circuits programats tindran una duració aproximada de tres hores i recorreran centres cívics, museus, sales de concerts i espais d'innovació, és a dir, tots aquells racons relacionats amb els nous avenços tecnològics que potser són al nostre costat però mai no havíem vist.

Debat i tecnologies

Com a tercera opció per experimentar el gran esdeveniment al voltant dels mòbils i la comunicació digital des d'un angle nou i més apropat als ciutadans, la Mobile Week Barcelona també ha organitzat deu diàlegs amb experts dins de l'àmbit tecnològic. Des d'aquest dilluns fins al divendres 24, en horaris de matí i de tarda, les taules rodones pretenen potenciar el debat dels nous escenaris que sorgeixen arran de la digitalització de la nostra societat. Amb convidats com Marc Vidal, especialista en Big Data o de Josep Ramoneda, periodista i escriptor, es vol pensar, tots plegats, en allò que s'anomena "Quarta revolució industrial", és a dir, la que arriba amb les noves tecnologies; la revolució digital a la salut; l'educació i l'ètica; la intel·ligència artificial i, naturalment, el futur de les ciutats.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?