Militància Decidim proposa que un membre de Foc Nou presideixi el Consell Nacional d’ERC a canvi de la seva neutralitat en l'elecció del president del partit
La candidatura de Junqueras mou fitxa de cara a la votació de dissabte i també accepta bona part de les cinc condicions exigides per la tercera via de Solà i Bosch, tot situant una nova fita independentista per al 2031 o acceptant el rebuig dels acords sistemàtics amb el PSC, i qualsevol altre partit, per no ser crossa
Barcelona-
Militància Decidim posa tota la carn a la graella en la disputa amb Nova Esquerra Nacional per fixar la posició de Foc Nou respecte a les votacions de dissabte vinent, en què poc més de 8.000 militants triaran la nova presidència i l’Executiva Nacional d’ERC, en segona volta. La candidatura de Junqueras mou fitxa, i segons ha pogut saber Públic, estaria disposada a què Foc Nou ocupi la presidència del Consell Nacional del partit, a canvi que la cúpula d’aquesta tercera via mantingui la neutralitat i s’abstingui de fer cap crida als seus seguidors a favor de cap de les dues candidatures i donin llibertat de vot.
El resultat de la primera votació del dia 30 de novembre va posar a Junqueras en primera posició -tot i que sense superar el 50% dels vots que li haurien donat la presidència-, però també va situar a Foc Nou com a decisiva per a la segona volta, tot i quedar-hi descavalcada. Per la qual cosa, la lluita per aconseguir part dels 824 vots de Foc Nou és acarnissada entre les dues candidatures en joc. Tot i que no hi ha cap disciplina de vot, que la cúpula de Foc Nou mantingui una posició o altra pot tenir incidència. És en aquesta línia que Militància Decidim proposa que la candidatura de Solà i Bosch es mantingui neutral i cada seguidor de Foc Nou voti en consciència, tot assumint bona part de les cinc condicions que plantegen des de la tercera candidatura, que té prevista una assemblea d’avaladors aquest mateix dimecres al vespre per discutir-ne la posició.
Segons un destacat membre de Militància Decidim "la neutralitat de Foc Nou suposaria un pas important de cara a refer el partit". Aquestes mateixes fonts asseguren que "el partit necessitarà, passada aquesta primera part del procés congressual, construir consensos" i posen com a exemple la redacció de les ponències política i estatutària per al Plenari del Congrés a celebrar a principis de l’any vinent. Un consens que asseguren volen traslladar també, amb la participació de membres de totes les candidatures, als òrgans interns actuals o de nova creació, com la mesa del Plenari del Congrés, Comissió de Garanties, Consell Assessor, Comissió de la Veritat i Comissió de Seguiment de Pactes. I en aquesta línia, la candidatura de Junqueras proposa a Foc Nou que un dels seus membres presideixi el Consell Nacional del partit. Des de Militància Decidim afirmen que "no es tracta de repartir càrrecs sinó d’una proposta per reforçar la pluralitat interna d’ERC".
Objectiu 2031: majoria social a favor de la independència
Respecte als cinc eixos que Foc Nou ha posat com a condicions, Militància Decidim posaria sobre la taula, segons la informació a què ha tingut accés Públic, bona part de les demandes. En primer lloc sobre la recuperació de l’independentisme com a eix central d’Esquerra, la candidatura de Junqueras situa el 2031 com a data per assolir la majoria social a favor de la independència. I plantejarà que al Plenari del Congrés Nacional es presenti una ponència estratègica que abordi de forma immediata el principal repte del partit i del moviment independentista. La data del 2031 es justifica, segons fonts de Militància Decidim perquè "tenim el convenciment que l’horitzó del centenari d’ERC el 2031 representa una fita històrica, que ha de projectar-nos des d’avui com el partit degà que lidera el conjunt de l’independentisme cap a la proclamació de la República Catalana".
"Compartim la voluntat de situar un horitzó nacional, solvent i creïble, per a exercir el dret a l’autodeterminació, i assumim la necessitat d’adoptar un programa d’acció política per a construir una nova majoria democràtica per a la independència de Catalunya", asseguren.
Consulta a la militància pels acords d’investidura
Respecte als acords d’investidura que es puguin produir en un futur per a la presidència del Govern espanyol, Militància Decidim proposa a Foc Nou sotmetre-ho sempre a la consulta de la militància. "Partim del principi que qualsevol posicionament respecte de la investidura de presidents de Governs espanyols sempre s’ha de debatre àmpliament i adoptar-se en els òrgans interns i per la militància del partit", afirmen. I afegeixen que Militància Decidim es compromet a "aplicar la força democràtica de l’aritmètica parlamentària en benefici de la sobirania i del reconeixement nacional, així com del dret a decidir com a poble el nostre futur polític mitjançant un referèndum vinculant per esdevenir un nou Estat dins la UE".
Rebuig als pactes sistemàtics amb el PSC
Un punt clau que planteja Foc Nou és la relació entre ERC i el PSC i en aquest punt, Militància Decidim rebutja "pactes sistemàtics amb qualsevol força política, per no convertir-nos en crossa de ningú", i reivindiquen centrar-se en la seva estratègia i programa, "amb l’objectiu de tornar a esdevenir el primer partit del país de la Catalunya sencera, rural i metropolitana". Militància Decidim reivindica Esquerra com un partit de Govern però en la proposta per aconseguir la neutralitat de Foc Nou es mostra partidària de no entrar al Govern de la Generalitat amb el PSC, tot assumint "una oposició ferma" i exigint el compliment dels acords establerts.
"La militància d’Esquerra Republicana va aprovar un pacte d’investidura, i no pas un pacte de legislatura. No ens sentim, per tant, compromesos ni vinculats a garantir la governabilitat del Govern Illa, i qualsevol nou pacte amb el PSC haurà de tornar a ser debatut i validat per la militància i els diferents òrgans del partit", planteja la proposta de l’equip de Junqueras. En el cas del Govern espanyol, "no hi haurà cap altre pacte sense compliment dels anteriors", i asseguren que "en les circumstàncies actuals, no podem negociar pressupostos de la Generalitat, ni de l’Estat el 2025". En el cas de l’àmbit local, com és el cas de l’Ajuntament de Barcelona, també es planteja que sigui la militància local qui decideixi en una consulta els possibles acords de Govern.
I finalment, es planteja la constitució d’una Comissió de Seguiment dels Pactes subscrits, formada per persones proposades per les diferents candidatures, que retrà comptes periòdicament davant del Consell Nacional.
Auditoria pel cas dels cartells i l’estructura B
Respecte al polèmic cas dels cartells de l’Alzheimer i de l’estructura B del partit, Foc Nou plantejava la realització d’una auditoria. Militància Decidim recull la proposta d’una auditoria externa i manté la seva de crear una Comissió de la Veritat sobre les estructures paral·leles dins d’Esquerra Republicana, que plantegen com a "plural, per tornar la dignitat al partit i tancar les ferides generades per les estructures paral·leles" i que s’aprovaria en el primer Consell Nacional que se celebri.
No acumulació de càrrecs
I finalment, en el punt de Foc Nou sobre la no acumulació de càrrecs, Militància Decidim assegura que l’arquitectura de l’Executiva que proposen ja va en aquesta línia "amb un primer nivell de caràcter representatiu i presidencial, i un segon nivell amb un fort caràcter executiu i amb dedicació exclusiva, nivell que és el que ha de fer funcionar l’organització". I recorden que preveuen dues secretaries generals adjuntes, que no desenvolupen cap altre càrrec polític. I vuit vicesecretaries de les quals només una tindrà un càrrec institucional, la Coordinació de Cambres Parlamentàries. De fet, en el programa de la candidatura consta que: "distribuirem l’assumpció de responsabilitats orgàniques i institucionals atenent a la diversitat de perfils i territoris del partit, per tal de racionalitzar l’acumulació de càrrecs".
La candidatura de Junqueras també recorda que el seu candidat a presidir Esquerra està inhabilitat fins el 2031 i no podrà optar a cap càrrec públic ni podrà ser candidat a la presidència de la Generalitat. I apunten que "és imprescindible tenir molt present pel bon funcionament del partit, no només la condició i càrrecs acumulats per la Presidència i la Secretaria General, sinó també per part del conjunt de membres la candidatura", en una clara referència als integrants de Nova Esquerra Nacional.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.