Este artículo se publicó hace 4 años.
Metges Sense Fronteres, 50 anys d'experiència en gestió d'epidèmies bolcats en la lluita contra el coronavirus
L'ONG s'ha implicat des de fa setmanes en l'operatiu d'emergència per afrontar l'epidèmia amb l'assessorament i el muntatge d'hospitals de campanya, sobretot a Catalunya i Madrid, però també realitzant tasques en residències de gent gran, entre d'altres qüestions. Parlem amb la seva delegada a Catalunya, Mila Font.
Barcelona-
Organització sanitària de referència en les zones de conflicte i els països més empobrits, Metges Sense Fronteres (MSF) porta més de tres setmanes bolcada en la resposta sanitària al coronavirus també a l’Estat espanyol. L’ONG participa en el disseny i muntatge dels diversos hospitals de campanya que s’aixequen aquests dies a Catalunya i altres punts de l’Estat i fa tasques d’assessorament també en matèria de prevenció en les residències de gent gran. En definitiva, "posa al servei de la societat i de les autoritats sanitàries tot el seu coneixement i experiència en gestió d’epidèmies per ajudar a mitigar la Covid-19". Ho explica Mila Font, delegada de MSF a Catalunya, que contesta les preguntes de Públic via correu electrònic.
La prioritat i el gruix de recursos de l’ONG segueixen destinats, lògicament, als països del sud global, on històricament ha desenvolupat la seva tasca des que va sorgir, fa gairebé cinc dècades. Però en aquests moments ja compta amb 65 persones participant en la resposta sanitària a l’Estat. Font comenta que el "13 de març [el dia abans de la declaració d’estat d’alarma], vam oferir el nostre suport i assessorament a les autoritats sanitàries espanyoles a tots els nivells com a organització experta en la gestió de crisis humanitàries i sanitàries amb epidèmies a gran escala i a països amb pocs recursos". Afegeix que el "nostre objectiu és ser propositius, contribuir a canviar la mirada a una mentalitat d'emergència humanitària i això exigeix un canvi en la visió i en la manera d'actuar, buscant solucions fora de l'habitual".
Per a l'ONG és fonamental desconegestionar el sistema sanitari i per això s'ha implicat en la construcció d'hospitals temporals
A l’hora d’abordar la situació, MSF explica que ha dissenyat un "model de gestió d’hospitals i de flux de pacients" que ha compartit amb les autoritats sanitàries i que a Catalunya ja s’està aplicant. L’objectiu és descongestionar hospitals i centres de salut "perquè aquests puguin concentrar-se a atendre els malalts més greus". Per aconseguir-ho, un element imprescindible ha estat precisament el muntatge d’hospitals de campanya, que permeten "expandir la capacitat hospitalària".
Només a Barcelona, l’ONG ha participat en les ampliacions temporals de la Vall d’Hebron, el Sant Pau, el Mar o el Clinic, mentre que fora de la ciutat ho han fet a Sabadell (a la pista d’atletisme coberta) o a Sant Andreu de la Barca. També atén necessitats dels hospitals d’Igualada i Vic, entre d’altres.
Pel que fa a la gent gran, Mila Font exposa que "estem assessorant el comitè directiu de residències de majors en l'avaluació de riscos i implementació de mesures d'higiene i protecció per a reduir la transmissió dins d'aquests centres, així com per a millorar el maneig de casos". La intenció és desenvolupar "un model d'assistència adaptat a l'epidèmia, eines i protocols que estarà a la disposició de totes les residències del país en un portal nou de la web de MSF.
Dos sistemes separats dins els hospitals
Per tal de millorar la situació actual, MSF veu essencial establir dos sistemes separats dins dels hospitals, un per a casos de Covid-19 i un altre per casos asimptomàtics,i "buidar espais per ampliar la capacitat del centre pel que fa a llits d’UCI". En aquest sentit, els hospitals temporals de reforç han de servir justament per descongestionar els ordinaris i que puguin centrar-se en els casos més greus. En paral·lel, l’organització aposta per "habilitar hotels relativament pròxims als hospitals: un d'ells medicalitzat, per a pacients lleus, i un altre per a descans del personal sanitari, de manera que no hagi de tornar a casa, evitant així el possible contagi domiciliari". Mesures que a Barcelona ja s’han començat a portar a terme.
Per completar el model, Font detalla que també cal "un hospital temporal de gran capacitat, per a 1.000 o 2.000 llits, que pot muntar-se, per exemple, en una fira de mostres, i que estarà destinat a absorbir els excessos de la resta del sistema". A Barcelona el muntatge d'aquesta instal·lació es fa a la Fira de Barcelona. I, finalment, seria necessari crear una "súper UCI", amb l'objectiu de descarregar de treball actual a les UCI ja operatives. En principi hauria d’estar operativa entre 12 i 18 mesos, "fins a l'arribada d'un tractament, una vacuna o profilaxi que redueixi el flux pacients".
Atenció mèdica universal
La delegada de l’ONG a Catalunya no vol entrar a criticar què s’ha fet malament en la resposta a l’epidèmia –"ja hi haurà moment d'analitzar-ho"-, però subratlla que la sensació és que "la majoria dels països van reaccionar tard, però és fàcil de dir ara veient la magnitud". Amb la situació actual, amb més de 10.000 morts i 100.000 positius a l’Estat, defensa com a imprescindible ampliar la capacitat de les UCI, que ja es fa a molts territoris, i descongestionar els serveis d’urgència, per exemple amb els hospitals temporals destinats als malalts menys greus. Sobre el confinament, recorda que "val per guanyar temps i trencar la cadena de transmissió", però alhora "cal executar altres mesures de salut pública per portar l’epidèmia a un punt gestionable".
Finalment, veu complicat preveure si la pandèmia suposarà un canvi i una major inversió en la sanitat pública d’arreu, però en qualsevol cas apunta que espero "que la Covid-19 no sols ens ensenyi a rentar-nos les mans, sinó que faci que els Estats entenguin que l'atenció mèdica ha de ser universal, per a tots i totes".
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..