El més visitat: la màgia del Pessebre Vivent de Corbera de Llobregat
Amb més de 200 figurants, 50 funcions per temporada i 62 anys de vida, el Pessebre Vivent de Corbera de Llobregat és un dels més complets
Marta Burgués
Periodista
Barcelona-
A l'hora de ressaltar les tradicions més nadalenques de Catalunya, no podem passar per alt els pessebres vivents, representacions del naixement de Jesús amb personatges reals. Amb més de 200 figurants, 50 funcions per temporada i 62 anys de vida, el de Corbera de Llobregat és un dels més complets i el més visitat al llarg de la història.
L'Associació Pessebre Vivent Amics de Corbera, entitat sense ànim de lucre, s'encarrega d'organitzar el Pessebre Vivent de Corbera des d’un inici. La temporada 2024-2025, la 61a, té representacions tots els caps de setmana i vigílies de festius, fins al dissabte 11 de gener de 2025. Porten més de 2.550 representacions, i els seus organitzadors comenten que per aquest pessebre han passat 1.051.344 visitants des de la seva primera representació el 1962. En un entorn privilegiat i natural inèdit, ple de coves, pedres, camins, arbres, aigua, plantes… compta amb una escenografia única, de més de 14.000 m², a la Penya del Corb de la població, que cada any atrapa més de 30.000 visitants.
La representació viva del naixement de Jesús a Betlem, en forma de pessebre vivent, és una manifestació cultural popular que s’ha convertit en patrimoni immaterial. Un projecte clàssic de participació intergeneracional i referent actual de la llarga tradició teatral catalana que es nodreix dels misteris i de les representacions més genuïnes del teatre hagiogràfic medieval de Catalunya.
Més de 250 voluntaris, l'ànima de la representació
Aquest pessebre no seria possible sense la participació dels més de 250 figurants, organitzadors, muntadors de decorats, llums, so, cosidors i més, tots ells voluntaris. Són gent del poble, de fins a tres generacions familiars que hi participen de manera desinteressada cada temporada.
És el cas de la Maria, que va començar cosint, i fa anys interpreta el personatge de leprosa que ella mateixa va proposar. “Vaig entrar fa vuit o deu anys per encarregar-me de vestuari i attrezzo, un dia vaig veure una túnica tota foradada i em va venir l'idea de fer un personatge que al pessebre podia donar joc”.
Com que al pessebre vivent de Corbera els personatges no són només estàtics, si no que també realitzen accions i es mouen, la leprosa és a la zona del mercat de Natzaret, demana diners i els venedors la fan fora, “a banda de la monotonia de comprar i vendre, acostumo a posar-me entre la gent, i els visitants, sobretot els nens, diuen "ostres, quins senyors més dolents, que aquesta pobre iaia la fan fora". Però m'encanta”.
Per la Maria, participar en aquesta representació és una cosa significativa, “tots ho esperem durant tot l'any. El pessebre és com una gran família. És un poble, amb els seus barris. Com és tan gran, es fan petits grups d'amics, i la veritat és que els que formem part de Natzaret estem desitjant veure'ns”.
Pràcticament tota la vida al Pessebre Vivent de Corbera, l’Anna va començar amb vuit anys i ara hi continua amb 31. “He participat ininterrompudament. He passat per molts personatges, començant com a pastoreta de petita, a l'espai on fem cagar un tió; després vaig passar també un temps a l'Anunciació, vaig estar amb les bugaderes, a Natzaret també hi he estat, i ara faig de Mare de Déu o sóc a la zona dels pescadors. He passat una mica per tot arreu”.
Per l’Anna és tot un honor formar part d'aquest pessebre, perquè més enllà que és al poble, on tothom es coneix, per a ella és un moment molt important de l'any. Segons l’Anna, l'Associació Pessebre Vivent Amics de Corbera es una “entitat intergeneracional, hi ha infants des d'abans de fer l'any fins a persones molt i molt grans, i per mi això és una de les coses més maques, que podem fer vincle, compartir poble i passió”.
"L'experiència de viure un pessebre per dins"
La particularitat del Pessebre Vivent de Corbera és que els visitants passegen dins d’un pessebre a mida real (14.000 m2, 700 metres de recorregut i 13 zones escèniques) i van descobrint les diverses escenes representades. Es barregen els costums hebreus i català, com ara l’Anunciació, el Naixement de Jesús a la Cova, el poble de Natzaret, un mercat tradicional, oficis artesanals catalans, un paller, una masia catalana, o la típica tradició de fer cagar el tió.
La visita és una bona ocasió perquè els més petits de la família, i també els adults, coneguin de manera visual i amena el nostre passat i la nostra tradició. El recorregut és d’aproximadament una hora i quart de durada i està guiat per un relat que combina textos evangèlics i poètics que expliquen cada escena a mesura que el visitant avança i s’endinsa en l’ambient d’una gèlida nit de Nadal.
Ara bé, el Pessebre Vivent evoluciona cada temporada amb la incorporació de noves escenes, construccions o personatges perquè el visitant que repeteixi trobi nous elements.
Amb més de 200 figurants, 50 funcions per temporada i 62 anys de vida, el Pessebre Vivent de Corbera de Llobregat és un dels més complets
Víctor González, pessebrista i president de l’Associació Pessebre Vivent Amics de Corbera de Llobregat, comenta a Público aquests canvis. “A l’espai, s'ha fet una millora dels diferents quadres, cadascun té les seves acàcies, baranes, instal·lació elèctrica i adequació de l'espai en línies generals. S’ha de fer la instal·lació elèctrica de tal manera que sigui 100% legalitzada, cosa que fa 20 anys no era així”.
Ens relata que la millora elèctrica ha estat important i encara estan canviant llums al·lògens per leds, “és una inversió molt gran i que intentem fer-la poc a poc”. L'any passat van fer una forta inversió en la renovació del so, una part important de l'espectacle amb nous altaveus, subwoofer nou, taula de so…
Pel que fa a l'escenografia, cap al 2014, els membres de l'entitat tenien la necessitat d'oferir quelcom més al visitant. Van contactar, aleshores, amb professionals del teatre per donar un “efecte més teatral a determinades escenes del Pessebre”. “Tant la teatralització con la millora també de tot el que fa referència a l'attrezzo a cadascun dels quadres, fa realment que el visitant surti impressionat. El resultat és brutal”.
La Maria, que interpreta el personatge de la leprosa, té clar que sempre hi ha certs canvis i s'hi introdueixen personatges nous i novetats per millorar. “És molt familiar. És com ficar-te dins d'un pessebre que has fet a casa”.
Visitants d’arreu del món
El pessebre va rebre l’any passat la xifra rècord de 31.942 visitants. “Deixant de banda la Covid, que ens va trencar durant dos anys, la mitjana és d'unes 28.000-29.000 persones per temporada durant els últims sis anys”, comenta en Víctor González.
Per al president de l’Associació Pessebre Vivent Amics de Corbera de Llobregat, “consolidar aquesta xifra de visitants garanteix poder oferir un espectacle de qualitat en cada representació. A més, tenim l’aforament limitat en 700 visitants per funció i així tothom pot gaudir de l’espectacle”.
El president afegeix que “el Pessebre Vivent de Corbera té un públic molt fidel i prop del 40% dels visitants repeteixen visita cada temporada, i això el converteix en una important tradició familiar nadalenca”.
Pel Pessebre han passat 1.051.344 visitants des de la seva primera representació el 1962
La seva popularitat és tan gran que vénen visitants de tot arreu del món. Del Japó, Canadà, Estats Units, França, Alemanya, que compren les entrades ara ja només en línia. Des d'inicis d'octubre o fins i tot finals de setembre reben peticions d'entrades, i per això no sempre és fàcil veure el pessebre, però “si algú ha vingut de molt lluny i ha tingut algun problema, i les entrades estan exhaurides, doncs busquem entrades per una altra sessió del mateix dia”, explica en Víctor, “és una regla sagrada que tenim: qui ve a veure el pessebre, no se'n va sense veure'l”.
En aquest sentit, González torna a destacar el caràcter voluntari d'aquest esdeveniment, “i el que ens agrada és que ens vingui a veure el màxim de gent possible, no traiem cap benefici econòmic ni res que se li assembli a títol personal. El que ens omple d'orgull és que vingui tot aquest nombre de gent i que, a més a més, el grau de satisfacció de la gent quan marxa sigui també molt elevat”.
El repte de millorar
Els organitzadors es fixen nous reptes perquè el pessebre sempre sorprengui. Ara bé, tot això depèn dels diners recaptats cada temporada. Com que és una entitat sense ànim de lucre, “de tot el que recaptem de les entrades, una part va al muntatge i la preparació de la temporada següent, i l'altra va a millores”.
Es realitza en una escenografia única, de més de 14.000 m² i cada any atrapa més de 30.000 visitants
De cara al futur, els agradaria fer algun canvi en la distribució de l'espai, ja que cal una infraestructura i logística important en tot allò relacionat amb el vestuari i on ubicar-lo. “Corbera és un municipi molt humit, així que les petites edificacions que hi ha tenen molts anys i s'han de reformar”, comenten. Però, en no tenir més espai per ubicar tot aquest material i ser un sòl no urbanitzable, “ens agradaria poder fer alguna petita edificació per poder ubicar tot aquest material. En això ja hi estem treballant, però són processos molt lents, perquè per aquí també hi és l'administració”.
Això, i continuar treballant a l'espectacle perquè sigui excel·lent, donar al visitant una experiència diferent, emocional i molt brillant en tots els aspectes.