Més d'un centenar de municipis i dues diputacions catalanes s'uneixen en favor d'una xarxa elèctrica pública
L'objectiu immediat és aconseguir ajustos com millorar la transparència o reconèixer les comunitats energètiques. L'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública demana implicació a la Generalitat
Públic
Barcelona-
Un total de 114 municipis catalans, dues diputacions (Girona i Tarragona) i dues entitats han signat aquest dijous la Declaració de Girona, que vol avançar cap a una xarxa de distribució elèctrica pública. L'objectiu més immediat que planteja el document consensuat és aconseguir petits ajustos en la normativa com millorar la transparència o que es reconeguin les comunitats energètiques, fins a arribar a poder decidir cada ajuntament si vol una xarxa pública energètica i "acabar amb l'oligopoli".
Proposen mesures com aturar l'enriquiment injust de l'oligopoli de les energètiques, incorporar competència real al sector, reconèixer i fomentar l'actuació de les comunitats energètiques, millorar la transparència i el control públic de les empreses i implantar mesures per impulsar la participació de la Generalitat. Volen així arribar "el més aviat possible" a tenir una xarxa pública d'energia que "no miri només per l'enriquiment d'uns pocs, sinó que sigui un servei públic".
La presidenta de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública (AMEP), Patrícia Reche, ha defensat que és poder "fer com passa amb l'aigua" i decidir si es vol municipalitzar aquest servei. La responsable ha celebrat que entre les ciutats que s'afegeixin a la declaració hi ha les quatre capitals de demarcació, cosa que "demostra el caràcter transversal" d'aquesta declaració. Alhora, demana més implicació de la Generalitat de Catalunya.
En aquest sentit, l'alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha ressaltat que "el full de ruta és comú per acabar amb el negoci dels oligopolis". "Al final es tracta de recuperar una màxima política clàssica, que és fer política per a la majoria i no com ha passat els darrers anys on s'ha fet ús d'un bé públic per l'enriquiment d'uns pocs", ha ressaltat Salellas en la presentació d'aquest dijous a Girona, en el marc de la jornada Desconnectem l'Oligopoli que impulsen l'AMEP, la Xarxa per la sobirania energètica (XSE) i l'Ajuntament.
Un camí difícil
La presidenta de l'AMEP, Patrícia Reche, ha reconegut que el camí no és fàcil per poder arribar a fer públic el sistema energètic. En aquest sentit, la legislació actual ho dificulta, i per això demanen implicació de les administracions. I és que el subministrament d'energia a l'estat espanyol és considerat un servei d'interès econòmic general, però no està reconegut ni com a servei públic ni com a dret fonamental, cosa que no assegura la protecció del dret a l'accés a l'energia.
Atès que arribar a un servei públic de l'electricitat no serà un camí assequible, la voluntat és començar a fer "petits ajustos" per a avançar. En aquest sentit, la presidenta de l'AMEP considera que el més urgent és reconèixer les comunitats energètiques com a gestors de la distribució i millorar la transparència per part de les empreses. "Tenim dret els ajuntaments a tenir informació sobre la distribució de l'energia", reclama.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..