Este artículo se publicó hace 4 años.

ENTREVISTA A MARTÍ BOADA"Més bosc no vol dir més biodiversitat i aquí també significa menys aigua"

Martí Boada, al seu estudi.
Martí Boada, al seu estudi. Montse Giralt

Campins--Actualitzat a

Publicidad

Fa un parell de setmanes milers de persones, sobretot joves, van mobilitzar-se per demanar a les institucions i als líders mundials accions contundents i immediates per abordar l'emergència climàtica. Hi som a temps?

"L'emergència climàtica és el problema ambiental més rellevant de la història de la humanitat, tot i que no del planeta"

Aquestes mobilitzacions han agafat força els últims anys i mostren una creixent consciència ambiental, però no tinc gaire clar que a nivell polític se li doni realment el mateix pes al problema.

Publicidad

Al continent una de les eines per lluitar contra l'emergència climàtica és l'anomenat Pacte Verd Europeu, que planteja una transició energètica i la descarbonització de l'economia. Però això és factible sense un canvi de model econòmic?

"Ja ho veus que l'actual nivell d'emissions o l'actual nivell d'indústria ens portaran problemes"

Manté que el principal problema ambiental és la carbonització de l'atmosfera. Segons els acords de París les emissions s'haurien de reduir un 8% anual fins el 2030, però no s'ha acomplert cap any, ni el passat, en què malgrat l'aturada pandèmica el descens va ser del 6 o 7%.

Publicidad

Més enllà dels polítics, tampoc sembla que el gruix de l'elit empresarial vulgui canviar de model econòmic i afrontar un decreixement.

El consum energètic actual no es pot mantenir amb una matriu basada en les renovables, per tant, el descens tard o d'hora serà un imperatiu.

"El 20% de la població mundial consumeix el 80% dels recursos. Aquest model no es pot universalitzar, nosaltres som els que hauríem de reduir la nostra petjada ecològica"

El darrer informe del grup d'experts en Canvi Climàtic i Ambiental del Mediterrani adverteix que la temperatura de l'àrea augmenta un 20% més ràpid que la mitjana mundial i això comporta pèrdua de biodiversitat, major risc d'incendis, arribada de noves malalties.

A Catalunya cada cop tenim més bosc. Però això realment és positiu?

"La idea de la intocabilitat del bosc és una mitificació urbana"

Publicidad

L'augment de superfície forestal i la pujada de la temperatura també augmenta el risc d'incendis, que cada cop poden tenir més capacitat destructiva,

Publicidad

Per corregir tot això, quina gestió forestal s'hauria de fer?

"Cal gestió forestal, es tracta de fer una activitat sostenible i retirar l'excedent del bosc"

Caldria revaloritzar el sector primari perquè els conreus recuperin espai?

El darrer any hi ha hagut un cert augment del circuits curts de distribució i l'agricultura ecològica. És una altra esperança?

Publicidad

També vivim una certa redescoberta de la natura, tot i que alhora veiem com molts espais, com el mateix el Montseny, es massifiquen sovint. Com a societat ens caldria una major educació ambiental?

"Al bosc s'hi ha d'entrar amb molt de respecte, fins i tot hem de modular la veu"

Per tant, hauríem de canviar la relació que, majoritàriament, tenim amb el medi.

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors