Este artículo se publicó hace 4 años.
Més de 8.000 entitats demanen la creació d'un organisme per fiscalitzar l'impacte de les empreses catalanes a l'exterior
El Grup català d’Empresa i Drets Humans, format per Lafede.cat i la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, ha elaborat la petició que s'ha registrat al Parlament amb el suport del JxCat, ERC, PSC, la CUP i els Comuns per impulsar aquest organisme "pioner"
Públic
Barcelona-
Més de 8.000 entitats i cooperatives han reclamat la creació del Centre Català d'Empreses i Drets Humans, un organisme dedicat a avaluar l’impacte en els drets humans de les empreses catalanes, especialment a l'exterior, així com de les transnacionals que operen a Catalunya. La proposta ha estat elaborada pel Grup català d’Empresa i Drets Humans, format per Lafede.cat i la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, i s'ha registrat al Parlament amb el suport de JxCat, ERC, PSC, la CUP i els Comuns.
Vetllaria "perquè el procés d’internacionalitzacó de l’economia catalana no generi impactes negatius"
Aquest organisme, que seria públic i independent, vetllaria "perquè el procés d’internacionalització de l’economia catalana no generi impactes negatius, especialment als països més empobrits", segons han informat en un comunicat. El seu principal objectiu serà el seguiment i avaluació de l’impacte de les empreses catalanes o transnacionals amb presència a Catalunya, sobre els drets humans o el medi ambient, a comunitats o regions d’altres països. Això suposarà "un important avenç en la regulació del sector empresarial" en matèria de drets humans i de defensa del medi ambient. Més de 3.000 empreses catalanes operen a l’exterior, de forma directa o mitjançant més de 7.500 filials, segons les entitats.
Algunes de les seves funcions serien investigar demandes de possibles vulneracions de drets de les empreses, acompanyar les comunitats afectades, demanar a les empreses que participin en processos d’esclariment d'aquestes investigacions i sancionar a les empreses que es neguin a respondre als requeriments d’informació, segons han informat.
Suport del Parlament
El Parlament ja havia mostrat anteriorment el seu suport a la creació d'aquest centre en tres ocasions des de 2016. Amb la nova proposta, s'ha reforçat el suport social, incloent el recolzament dels sindicats CCOO Catalunya, UGT de Catalunya i la Intersindical-CSC, així com del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, organisme amb 319 socis, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i el Consell de la Joventut de Barcelona, el Consell d’Associacions de Barcelona i nombroses organitzacions socials com són l'Associació d’Economia Solidària de Catalunya (AESCAT) una entitat que aglutina 7.422 organitzacions i agrupa les principals plataformes de representació de les diferents famílies de l’economia social de Catalunya.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..