Público
Público

Més de 200 exalumnes dels Jesuïtes de Casp exigeixen al col·legi que condemni públicament els abusos d'un sacerdot

Després de ser acusat d'agressions durant els anys 70, el membre de la congregació Francesc Peris va ser traslladat a Bolívia, on hauria seguit abusant de menors

Col·legi Jesuïtes de Casp
Col·legi Jesuïtes de Casp - Google Maps

Fins a 234 exalumnes del col·legi Jesuïtes de Casp de Barcelona han firmat una carta adreçada al centre en què exigeixen que condemni públicament els presumptes abusos sexuals comesos pel sacerdot Francesc Peris destapats pel diari El País. Els fets van ser denunciats el 2021 al Vaticà i a la Conferència Episcopal Espanyola, però lamenten que encara "no s'ha produït un posicionament ferm i públic de condemna per part de la institució". També demanen més "transparència i contudnència".

Els abusos s'haurien comès, primer, a l'escola barcelonina, i després, a Bolívia, on Francesc Peris hauria estat traslladat després dels primers fets. "Considerem d'extrema gravetat que la Companyia de Jesús no hagi actuat de manera decidida per facilitar la investigació", diu la missiva, adreçada aquest dilluns al col·legi i al Departament d'Educació. Els alumnes no estan vinculats a la congregació de cap manera i formen part de promocions diverses que han estudiat al centre. 

Entre els signants podria haver-hi alguna víctima 

Segons ha explicat a l'ACN Jordi Nomdedeu, un dels signants de la carta, les persones que donen suport al text van tenir contacte directe amb Peris durant tots els anys que van estudiar a l'escola. No descarta, doncs, que entre els signants hi pugui haver alguna víctima de les actituds punibles presumptament comeses pel sacerdot.

A banda d'un comunicat públic de condemna i rebuig als fets publicats per El País "com a primera mesura d'assumpció de responsabilitats", la carta també exigeix als Jesuïtes que es posin a disposició de les víctimes i que estableixin una investigació interna per saber si els "diferents trasllats de centre" de Peris "van estar mediats per possibles denúncies o per indicis de possibles abusos".

Els signants també reclamen que s'investiguin possibles abusos d'altres jesuïtes

Alhora, els signants reclamen que s'investiguin possibles abusos d'altres jesuïtes "així com els encobriments per fer-los possibles" i, si s'escau, que es denunciïn "per la via judicial". També demanen que es retiri de l'exercici d'activitat i càrrecs qualsevol persona implicada en aquests casos i que es retiri qualsevol reconeixement a Peris i a qualsevol altre autor o còmplice de fets com els denunciats.

Finalment exigeixen col·laboració de la congregació amb els mitjans de comunicació, l'establiment de protocols i mesures per proporcionar "entorns segurs" als alumnes des centres educatius de l'ordre i que els Jesuïtes se sumin a la petició perquè els delictes de pederàstia i violència sexual contra menors no prescriguin.

La resposta de la congregació dels Jesuïtes

Per la seva banda, la congregació dels Jesuïtes ha difós un comunicat a través del seu web en què mostra el compromís "inequívoc" de crear "entorns segurs", un objectiu en què, afirma, treballa des de fa anys.

Alhora subratlla que des del 2018 hi ha obert un procés de "revisió del passat" per "escoltar i acompanyar" les possibles víctimes d'abusos, un procés que es duu a terme de manera conjunta amb la Província d'Espanya de la Companyia de Jesús. Els resultats d'aquesta investigació es van fer públics en un informe presentat el 2021 "i les posteriors actualitzacions".

Pel que fa a les informacions a l'entorn de Francesc Peris, la congregació afirma que el Superior Provincial de la Companyia de Jesús a Espanya ha obert una "investigació prèvia" per determinar "el possible inici d'un procés canònic".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?