Este artículo se publicó hace 3 años.
Més de 100 organitzacions de tot l'Estat exigeixen al Govern espanyol que acabi amb els talls de llum
Critiquen que les administracions públiques s'han posicionat "al costat dels interessos privats de les companyies". Entre els barris afectats hi ha els de Sant Roc (Badalona), el Culubret (Figueres) i el de Font de la Pólvora (Girona). La CNMC investiga l
ACN
Barcelona-
Més de 100 organitzacions de tot l'Estat han registrat aquest dimecres una petició al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, així com als ministeris de Transició Ecològica i Drets Socials, perquè "de manera immediata posin fi a la interrupció del subministrament elèctric que pateixen almenys 12 barris de l'Estat". També critiquen el posicionament de les administracions "al costat dels interessos privats de les companyies elèctriques" i afirmen que "estan desoint les seves obligacions amb la ciutadania i allunyant-se de la protecció dels drets fonamentals". Entre els barris afectats hi ha la Font de la Pólvora de Girona, el Sant Roc de Badalona i el Culubret de Figueres.
En un comunicat, lamenten que "mentrestant, les companyies augmenten els seus beneficis milionaris, puja el preu de la llum un 27%, són assenyalades per possibles violacions de drets humans a Llatinoamèrica i centenars de famílies són privades dels seus drets fonamentals en mancar el subministrament".
Les organitzacions adverteixen que "les administracions públiques assumeixen i comparteixen el discurs de les elèctriques, vinculant de manera vaga i generalitzada l'absència de subministrament amb el cultiu de marihuana". En aquest sentit, les entitats socials critiquen que "les elèctriques tendeixen a criminalitzar i responsabilitzar els veïns i veïnes d'aquests barris, deixant al marge del discurs factors com l'absència o antiguitat de les infraestructures elèctriques en aquestes zones o la seva obligació de garantir un servei als seus clients".
"Tot i la crítica situació en què es troben milers de famílies pels continus talls de subministrament elèctric, les administracions públiques segueixen sense preocupar-se per la salut, la vida digna i el benestar de les famílies d'aquests barris", denuncien. Entre les 109 entitats que han donat suport al manifest per denunciar aquesta situació hi ha l'associació de veïns del Besòs, la Fundació Ateneu Sant Roc, Sant Roc Som Badalona, Enginyeria Sense Fronteres, el Grup de Solidaritat És L'hora, l'Aliança Contra la Pobresa Energètica o Irídia, entre d'altres.
Investigació de la CNMC
La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) està analitzant l'augment dels preus de l'energia dels darrers dies i el context energètic en el qual s'estan produint per determinar si és necessari actuar en l'àmbit de les seves competències. En termes generals, l'organisme és responsable de supervisar el bon funcionament dels mercats energètics i de garantir l'existència d'un bon comportament competitiu per part dels diferents agents que hi intervenen. En els primers dies d'aquest any s'han registrat augments significatius dels preus en els mercats de l'electricitat i el gas en comparació amb els de setmanes anteriors. Tot això, en un escenari de demanda creixent provocat per un temporal de fred sense precedents a l'Estat.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..