Este artículo se publicó hace 6 años.

EntrevistaMartín Caparrós: "El gran error és pensar que el periodista ho pot explicar tot"

El periodista Martín Caparrós. EFE

Barcelona--Actualitzat a

Publicidad
Click to enlarge
A fallback.

Com es pot escriure crònica en mitjans que limiten les peces a 7.000 caràcters?

Publicidad

Acaba de publicar ‘Crónicas Sudacas’, una sèrie de cròniques sobre ciutats llatinoamericanes a ‘El País Semanal’. La de Miami té més de 10.000 paraules. No retalla mai?

Li va confessar recentment a Alberto Salcedo Ramos [periodista colombià] que escriure sobre ciutats llatinoamericanes li havia suposat un repte.

Publicidad

Vostè passa molts dies entrevistant desenes de testimonis per fer les seves cròniques. Com separa el gra de la palla?

En els mitjans cada cop hi trobem menys informació, més opinió i més 'clickbait'; per no parlar de la precarització del sector. Cap a on ens dirigim?

Publicidad

No van avisar els periodistes, tinc entès.

"La mala notícia és que les institucions periodístiques estan en crisi, la bona és que els periodistes no necessiten aquestes institucions per fer periodisme"

I contactes.

Publicidad

‘El Interior’ (Malpaso, 2014) és un llibre de cròniques sobre el seu país. Li resulta més complicat escriure sobre realitats properes?

"La crònica més difícil és la del teu propi barri. És on resulta més complicat de veure què paga la pena de ser explicat"

Una de les cròniques que més li va costar d'escriure va ser la de Ceilan, actualment Sri Lanka, quan va conviure amb pedòfils que prostituïen nens. També a Moldàvia, parlant amb unes prostitutes diu que va haver de deixar d'escoltar-les per les barbaritats que explicaven.

Creu en el periodisme militant?

"Tothom treballa per les seves idees, però n'hi ha que ho fan de manera més explícita. En el que no crec és en el periodisme neutral"

Publicidad

Sempre diu que la crònica ha de ser política. Parlem de la situació política a Espanya?

A ‘La crónica’ (Círculo de tiza, 2015), un dels seus llibres emblema, assegura que està en contra de les nacionalitats, ja que "són un invent sinistre". Catalunya, què?

Creu que els dirigents empresonats són presos polítics?

"Sí, penso que són presos d'una política estúpida de l'Estat que ha insistit en judicialitzar el conflicte"

Publicidad

Hi veu una solució a mitjà termini, al conflicte català?

No sembla que hi hagi massa ganes de diàleg.

"La solució [al conflicte català] és fer un referèndum en el qual es requereixi dos terços dels vots, perquè és una decisió molt important com perquè requereixi només el 50%"

Però molta gent s'ha fet independentista en els últims anys.

Publicidad

A l'Argentina tampoc estan les coses massa millor i fa poc es va declarar l'emergència alimentària.

"A l'Argentina hi ha un terç de la població que està marginada i no té massa perspectives de sortir de la marginació. Això crea un país particularment volàtil"

Però ell manté Cristina Fernández, com a vicepresidenta.

Li preocupa la situació al món? Trump, Bolsonaro, l'auge del feixisme?

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors