La llet, els tomàquets, l'oli d'oliva, l'arròs i els ous s’han encarit més d'un 30 % en només dos anys
La carn de porc processada és la que més s'ha disparat, un 92%, fins als 20,88 euros el quilo. Els consumidors paguen alguns productes bàsics entre tres i cinc vegades més cars que el que cobren els pagesos o ramaders
ACN
Diversos aliments bàsics han pujat més d'un 30% de preu final al consumidor en només dos anys. Segons dades del Ministeri d'Agricultura, recopilades pel servei d'estadística del Departament d'Acció Climàtica, són l'oli d'oliva, la llet, l'arròs, els tomàquets i els ous o les mandarines. Dels productes bàsics analitzats per l'ACN, la carn de porc processada és la que més s'ha disparat, un 92%, fins als 20,88 euros el quilo.
A diferència de l'IPC, que mostra un índex de preus i les variacions respecte a períodes anteriors, les dades d'Acció Climàtica mostren el preu mitjà real que paguen els consumidors. Així, l'augment del cost en alguns casos és més substancial en els últims dos anys que en l'última dècada. Per exemple, succeeix amb la llet, que en la mitjana mensual del 2015 costava 0,74 euros el quilo –una unitat de mesura que pràcticament equival a un litre– i, el 2021, 0,72 euros, després d'anys d'estabilitat. L'any passat va ascendir a 0,87 euros i, en la mitjana dels primers cinc mesos del 2023, ja ha arribat a 1,01 euros el quilo, superant la barrera de l'euro per primera vegada.
Click to enlargeA fallback.L'augment del cost en alguns casos és més substancial en els últims dos anys que en l'última dècada
Un altre exemple paradigmàtic és l'oli d'oliva, tenint en compte els tipus verge i refinat. El preu per quilo –una quantitat lleugerament menor que un litre– era de 3,40 euros el 2015 i, després d'uns alts i baixos, es mantenia en el mateix preu el 2021. Des de llavors, però, també s'ha anat enfilant, fins als 5,30 euros el quilo en la mitjana dels primers cinc mesos del 2023. La previsió és que continuï a l'alça, ja que el preu ja era de 5,62 euros el mes de maig.
El quilo del tomàquet, de mitjana, ha passat de 2,01 euros el 2021, als 2,64 euros a Catalunya enguany. El d'arròs es va mantenir per sota de l'euro el quilo fins el 2018, mentre que la xifra se situava en 1,13 euros el 2021 i saltava fins als 1,56 euros en la mitjana mensual del 2023. Els ous també són més cars que mai, amb un preu mitjà de 3,33 euros el quilo enguany, gairebé un euro més que el 2020.
Entre tres i cinc vegades més car que el preu percebut pels pagès
El preu dels aliments als supermercats contrasta amb el dels productors, ja que segons xifres també d'Acció Climàtica, alguns productes són entre tres i cinc vegades més cars que el que cobren els pagesos. Un dels exemples més dispars és el del quilo de mandarines, a 0,48 euros rebuts pel pagès, però 2,28 euros pagats pel consumidor, cosa que gairebé quintuplica el que s'emporta el productor. En el cas del pollastre de granja viu, el preu d'1,36 euros que rep el ramader passa a ser de 5,73 euros a la carnisseria, quatre vegades més.
Pel que fa a l'arròs, els pagesos reben 0,47 euros el quilo, però el consumidor en paga 1,56 – una circumstància similar al tomàquet, que passa de 0,87 euros a 2,64 el quilo aquest 2023, i també a la poma, de 0,59 euros a 1,77 euros. En canvi, segons les mateixes dades, la diferència en l'oli d'oliva és molt més baixa, amb un rang de preus entre els 4 i els 5,50 euros pel productor depenent del tipus, i un cost de 5,30 als prestatges dels supermercats.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..