Público
Público

Les reserves de les conques internes superen el terç de la seva capacitat per primer cop des de novembre de 2022

Acumulen ja més de 231 hm3 d'aigua, més del doble dels 100 registrats el 9 de març, fa just tres mesos. La dada seguirà a l'alça, gràcies al fort creixement que experimenta l'embassament de Sau gràcies a les pluges a la capçalera del Ter

10/05/2024 - El riu Ter a tocar del pantà de Susqueda aquest divendres, 10 de maig.
El riu Ter a tocar del pantà de Susqueda el passat  10 de maig. Gerard Vilà / ACN

Les reserves d'aigua dels embassaments de les conques internes segueixen a l'alça gràcies a la darrera tongada de pluges. L'episodi de precipitacions ha tingut una incidència important a les capçaleres del Llobregat i, sobretot, del Ter, un fet que s'està traduint en un increment significatiu de l'aigua dipositada als pantans de la Baells, Sau i Susqueda. Tot plegat permet que, a poc a poc, se superi el nivell d'emergència per sequera

Segons el darrer balanç de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el conjunt d'embassaments de les conques internes arriba als 231,38 hm3, el que equival al 33,3% de la seva capacitat, un nivell inèdit des de mitjans de novembre del 2022. En el cas del sistema Ter-Llobregat s'assoleixen 214,48 hm3, el 35% del que pot acumular.

L'increment ha estat molt significatiu en els últims tres mesos, gràcies una primavera plujosa. Així, les conques internes estaven tot just al 14,4% el 9 de març -100 hm3-, mentre que el Ter-Llobregat arribava només al 14,8%, únicament 90,6 hm3. Per tant, les reserves s'han més que doblat en aquest període.

El més positiu, però, és que la xifra seguirà elevant-se els propers dies, ja que el cabal dels rius és significatiu. Així, per exemple, segons les dades en temps real de l'ACA l'embassament de Sau supera els 62,2 hm3, és a dir, està gairebé al 38% de la seva capacitat, el que són 10 hm3 i sis punts més que l'informe diari -que té en compte les dades agregades del dia anterior-, mentre que Susqueda està als 79,6 hm3 i la Baells a 53,1 hm3, gaire la meitat del que s'hi pot dipositar.

En tres mesos, el pantà de Sau ha multiplicat per 30 les seves reserves

El 9 de març, el pantà de Sau (Osona) només tenia 2 hm3, de manera que ha multiplicat per 30 les reserves, i ara l'aigua ja arriba al peu de l'església. Al març estava al nivell més baix de la seva història. El de Susqueda (la Selva) en tenia 48,7 hm3, és a dir, que n'ha guanyat més de 30, el que suposa un increment de més del 60%; i el de la Baells ha passat del 21,4 hm3 a 53,1, el que implica una crescuda del 150%.

Aquests són els tres majors embassaments del sistema Ter-Llobregat i la millora de la seva situació és el que va permetre que el 7 de maig passés de la situació d'emergència per sequera a la d'excepcionalitat, amb la flexibilització de restriccions. Havia entrat en emergència al febrer.

Tot i que en un nivell inferior, la majoria dels altres pantans de les conques internes també van a l'alça. Des de principis d'abril, Darnius Boadella i la Llosa del Cavall han crescut deu punts, fins al 22,7% i 27,2%, respectivament. El de Foix (70%) i el de Sant Ponç (34,5%) han registrat augments més moderats, a l'entorn de cinc punts, mentre que els dos que se situen al Camp de Tarragona són els únics que continuen estancats i estan per sota del 2,5%, és a dir, gairebé buits.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?