Este artículo se publicó hace 3 años.
Les concentracions arreu del país culminen un 8-M d'intensa reivindicació feminista malgrat el coronavirus
La marxa del Dia de les Dones de Barcelona se celebra amb aforament limitat i en diferents trams.
Públic
Actualitzat a
Les concentracions reivindicatives del 8-M han culminat una jornada de mobilitzacions a Catalunya en què el feminisme ha demostrat la seva força i vigor malgrat els impediments que han suposat les mesures i restriccions contra la pandèmia i el dia plujós en bona part del país.
La concentració feminista del Dia Internacional de les Dones a Barcelona ha començat de manera estàtica amb les manifestants aixecant pancartes i cridant proclames i ha acabat amb els participants ballant en una manifestació tant festiva com reivindicativa. Convocada pel col·lectiu 'Vaga feminista', l'acció s'ha fet amb inscripció prèvia i aforament limitat a un màxim de 3.600 persones per adaptar-se a les mesures de prevenció per la covid-19, tot i que la Guàrdia Urbana ha quantificat l'assistència en 4.500 persones. La manifestació unitària del 8-M s'ha celebrat sota el lema 'Juntes, diverses i rebels. Som imparables' i s'ha fet en vuit trams des de la Gran Via de les Corts Catalanes fins al carrer Rosselló.
Dels 8 trams que s'han habilitat per la manifestació, sis eren no mixtes i dos eren mixtos. La inscripció als diferents trams s'ha fet a través del web del col·lectiu 'Vaga feminista' i diverses hores abans de l'inici de l'acció ja s'havien esgotat totes les places i l'aforament ha quedat ple.
Cada tram ha funcionat de manera força independent, de manera que per exemple mentre un tram estava fent un minut de silenci en un altre se seguia escoltant la batucada. La situació de les manifestants en els 3.600 punts dibuixats a terra ha durat vint minuts, de seguida s'han desplaçat.
Una portaveu del col·lectiu 'Vaga feminista' ha reconegut si bé han fet el possible per complir les restriccions per la covid-19, al final havia estat "una mica caòtic", però que estaven molt satisfetes de com s'havia desenvolupat.
Durant l'hora que ha durant la concentració hi ha hagut temps per representacions teatrals, la lectura d'un manifest, crits reivindicatius, moltes 'selfies' i uns minuts amb un mar de llums liles amb el mòbil.
Al final la música que s'emetia des d'una de les senzilles carrosses on hi havia una colla de persones ballant ha convertit el Passeig de Gràcia en una pista de ball improvisada durant un quart d'hora.
Agressió amb gas pebre
La protesta ha estat eminentment festiva i pacífica amb excepció d'una agressió que han rebut un grup de cinc dones per part d'un home que les ha atacat gas pebre en un dels trams de la manifestació del 8-M al passeig de Gràcia de Barcelona, segons informa BTV. L'agressió s'ha produït en un dels espais no mixtos de la convocatòria. Un home ha entrat al tram i algunes dones concentrades li han demanat que marxés diversos cops. En aquell moment, el presumpte agressor els ha ruixat, pocs minuts abans que acabés la manifestació. La Guàrdia Urbana ha detingut l'agressor. Després de la manifestació estàtica, les convocants impulsen una cassolada i llums liles des dels balcons catalans a partir de les 21 h.
Durant la tarda s'estan produint concentracions similars a les principals ciutats de Catalunya. Per exemple, unes 2.500 persones, segons la Policia Municipal i els Mossos, s'han manifestat pels carrers de Girona per reivindicar el 8-M sota el lema "Ens volen confinades, ens trobaran organitzades". La mobilització, convocada per la Coordinadora de Feminismes Anticapitalista de Girona, ha començat a la plaça U d'Octubre i ha recorregut diversos carrers del centre de la ciutat fins a la Delegació del Govern, on han llegit un manifest assegurant que "la lluita continua" i han denunciat que la pandèmia ha "accentuat encara més les desigualtats". També han denunciat els casos d'assetjament sexual destapats a l'Institut del Teatre i han interpretat diverses cançons de denúncia.
Per la seva part, unes 500 persones s'han concentrat aquest dilluns a Tarragona en motiu del 8-M. L'acte ha estat convocat per la Plataforma 8M del Camp de Tarragona i ha reclamat la igualtat de gènere, la fi de la violència masclista i la fi de la bretxa salarial. Per l'escenari que s'ha habilitat hi han passat grups de teatre i de música, així com membres del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona, que han denunciat la precarietat laboral que pateixen les dones que netegen els hospitals.
La mobilització ciutadana ha estat inferior a Lleida a la registrada anys anteriors, amb poc més d'un miler de persones i s'han tornat a organitzar dos actes per separat, un per la Coordinadora 8M i l'altre per Marea Lila.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..