Este artículo se publicó hace 3 años.
Les 10 paraules candidates a neologisme de l'any i les seves definicions
L'Observatori de Neologia de la UPF i l'Institut d'Estudis Catalans han obert el període de votació per participar en la tria del neologisme del 2022. Birra, metavers i micromobilitat són algunes de les candidates
Públic
Barcelona-
Si el 2020 va ser l'any del coronavirus i el 2021 del negacionisme, l'elecció del neologisme d'aquest any estarà vinculada a paraules que segurament has escoltat molt aquests darrers mesos. El neologisme de l'any 2014 va ser estelada, el del 2015 dron, el del 2016 vegà-ana, el del 2017 cassolada, el de 2018 sororitat i el de l'any 2019 va ser emergència climàtica i animalista.
Cada any l'Observatori de Neologia de la UPF i l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) fan una crida a participar en la tria del neologisme de l'any. La votació, que és online, està oberta fins al 22 de desembre. Com a novetat, enguany s'ha decidit que una de les deu paraules sigui simplement un mot prou antic i usat que es troba a faltar en el diccionari, en aquesta ocasió el mot és birra.
Les 10 paraules candidates a neologisme de l'any (i les seves definicions)
1. Birra: beguda alcohòlica de color groc i de gust amarg que s'obté de la fermentació de l'ordi i d'altres cereals, aromatitzada amb llúpol.
2. Metavers: fa referència a un entorn virtual en què les persones poden interaccionar socialment i econòmicament per mitjà d'icones en un ciberespai que és una metàfora del món real.
3. Micromobilitat: conjunt dels desplaçaments efectuats amb mitjans de transport lleugers, de petites dimensions i proveïts d'un motor elèctric de baixa potència o bé sense motor, generalment per a una sola persona, que s'utilitzen per a recórrer distàncies curtes fins al lloc de destinació o bé fins a una parada de transport públic.
4. Nanosatèl·lit: plataforma espacial caracteritzada per tenir una massa, un volum i una potència menors que en el cas dels satèl·lits convencionals, i un pes comprès entre 1 i 10 kg, cosa que implica alhora una reducció de la mida dels instruments que transporta.
5. Poliamor: relació eròtica i estable entre diverses persones amb el consentiment de totes elles.
6. Revictimització: maltractament addicional exercit contra una dona en situació de violència masclista com a conseqüència dels dèficits de la intervenció dels organismes responsables, i també per l'actuació desencertada d'altres agents implicats.
7. Salut mental: l'OMS la defineix com un estat de benestar en el qual la persona és conscient de les seves pròpies capacitats, pot afrontar les tensions normals de la vida, pot treballar de forma fructífera i fer una contribució a la seva comunitat.
8. Submissió química: anul·lació de la voluntat d'una persona mitjançant drogues o substàncies químiques per agredir-la sexualment o cometre altres actes delictius.
9. Tuti: és una paraula d'origen italià que literalment significa tots o junts. També és un joc de cartes, anàleg a la bescambrilla, en què, als punts que representen les pedres guanyades per un jugador, s'afegeixen punts pel fet de reunir en el seu joc un rei i un cavall del mateix coll i pel fet de guanyar la darrera basa. Es pot guanyar la partida reunint quatre reis o quatre cavalls o fent capot o pèssim.
10. Violència vicària: És una forma de violència masclista que es produeix quan els fills i filles de les dones víctimes de violència de gènere, així com les nenes i els nens menors subjectes a la seva tutela, guarda i custòdia, són utilitzats pel maltractador per fer mal a la mare.
Els neologismes són paraules que no són al Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC) i que són noves o l'ús de les quals ha tingut un augment de freqüència considerable. De fet, la campanya per escollir el neologisme de l'any és una iniciativa que pretén fer visibles els temes que interessen a la societat i acostar la llengua als parlants.
Finalitzat el període de votació, el divendres 23 de desembre es farà públic el neologisme guanyador de l'any 2022. A més, com cada any, el guanyador serà discutit per la Comissió Lexicogràfica de la Secció Filològica de l'IEC com a candidat per incorporar-se al diccionari normatiu.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..