Este artículo se publicó hace 7 años.

Laval i Dardot: "La pregunta és si l’esquerra està en condicions de construir un relat polític alternatiu. De moment, no"

El sociòleg Christian Laval i el filòsof Pierre Dardot, a Barcelon. QUERALT CASTILLO
El sociòleg Christian Laval i el filòsof Pierre Dardot, a Barcelon. QUERALT CASTILLO

    Barcelona-

    Publicidad
    Publicidad

    Acaben d’arribar de França. Tenen punts en comú, la revolta de les armilles grogues i el 15 m?

    Publicidad

    "El 15 m no era un moviment homogeni, però es va crear una comunitat que tenia un consens sobre què havia de ser la democràcia real, però això no passa amb les armilles grogues"

    Existeix la possibilitat que l’extrema dreta s’apropiï del discurs de les armilles grogues?

    "Una de les coses més positives del moviment de les armilles grogues és que Macron s’ha destapat com un governant feble, ha perdut molts suports"

    Publicidad

    Tindrà l’esquerra de Mélénchon la capacitat d’aprofitar la situació?

    Publicidad

    Hi ha un punt on l’extrema dreta i l’extrema esquerra es toquen?

    "El vot d’extrema dreta sol ser un vot individual, en el qual els individus voten aïlladament, a diferència del vot d’esquerra, que sempre és un vot col·lectiu"

    Quin ha estat el paper dels mitjans?

    Publicidad

    Sempre s’acusa l’esquerra de no haver-se adaptat als temps d’avui dia, no obstant això, vostès apunten a una nova dimensió: el problema de l’esquerra precisament rau en el fet que s’ha adaptat massa bé a l’agenda neoliberal. Parlen de la ‘dretització’ de l’esquerra. Pensen que en algun moment l’esquerra es podrà desempallegar d’aquest component neoliberal i tornar als orígens? D’altra banda, un dels altres problemes de l’esquerra és haver-se instal·lat en un discurs marxista teòric que ha quedat antiquat i no s’adapta a les problemàtiques actuals.

    No, imagino.

    "Hi ha una part de l’esquerra que s’ha convertit en una esquerra neoliberal, és el cas del Partit Socialista francès"

    Publicidad

    En els seus últims llibres vostès parlen de com la gestió de la crisi econòmica s’ha convertit en una manera de governar.

    "Els governs han vist la crisi del 2008 com una oportunitat per crear el discurs de ‘l’irreversible’ i s’ha obligat als governs posteriors a aplicar les mateixes polítiques"

    El neoliberalisme ha aconseguit que l’individu humà es vegi com un producte en si mateix. Les persones som responsables dels nostres èxits i els nostres fracassos. Aquest plantejament està íntimament lligat amb el pensament al voltant del biopoder i la biopolítica de Foucault. L’individu és responsable del seu capital.

    Publicidad

    Comentaris dels nostres subscriptors