Este artículo se publicó hace 7 años.
ENERGIA VERDA - OLOTL’únic edifici ‘espavilat’ energèticament
L’Espai Zero, la seu corporativa de l’empresa olotina Wattia Innova, s’ha convertit en el primer a l’estat espanyol amb un consum zero gràcies a un sistema combinat que utilitza la biomassa, la geotèrmia i la fotovoltaica
Barcelona-
Una temperatura de 17,5 graus al febrer, regular l’hora en què s’encén la cafetera o utilitzar la trituradora de paper. Aquestes són algunes de les mesures que va implantar l’empresa olotina Wattia Innova durant un any per convertir-se en l’única de l’estat espanyol en la qual el consum energètic no existeix. Així, va passar tot aquest temps sense consumir-ne per mostrar a la resta del món que la fita era possible d’aconseguir.
L’edifici, anomenat Espai Zero, integra els diferents sistemes de producció energètica, com la biomassa, la geotèrmia i la fotovoltaica, per obtenir l’eficiència energètica. El soci fundador de Wattia Innova, Franc Comino, repassa algunes de les claus que ajuden aquest objectiu. “La producció, la gestió i el seu tractament ens apropen a un concepte que podríem definir com l’eficiència energètica global”. Comino afegeix que es tracta de “creure’s una filosofia que advoca per respectar uns principis i aporta solucions al canvi climàtic”. Fruit d’aquesta concepció, tot i que no resulta viable aconseguir que totes les empreses assoleixin el consum energètic zero, “sí que són possibles reduccions de més del 40% en calefacció o gasoil, el que les fa més competitives i respectuoses amb l’entorn”.
El cas de Wattia Innova només és la primera parada d’un projecte més ampli, el qual vol que la ciutat d’Olot i la comarca de la Garrotxa esdevinguin una Xarxa Espavilada del Clima (XEC). Algunes de les accions que ho permeten són distribuir l’aigua calenta o freda segons la demanda de l’edifici, el temps que s’espera, els recursos de què disposi o el preu de l’energia. De moment, s’està realitzant una prova pilot a set equipaments públics d’Olot (la residència Sant Jaume, la plaça del Mercat, la residència Montsacopa, el Museu de la Garrotxa, la Caritat, el casal de la Gent Gran i Can Monsà).
La Xarxa Espavilada del Clima
Inaugurada al març pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la Xarxa Espavilada del Clima (XEC) és una instal·lació formada dues calderes de biomassa, tres bombes geotèrmiques, dos acumuladors d’aigua calenta i un sistema de control. Aquest disposa d’una xarxa de 1.800 metres de calor i fred que afavoreixen la climatització de 40.000 metres quadrats. Amb una inversió d’un milió i mig d’euros, el sistema ‘espavilat’ selecciona a cada moment quina energia utilitza en funció de factors com la demanda o la tarifa.
“És una iniciativa que es pot replicar en altres indrets de Catalunya”
“És una iniciativa que es pot replicar en altres indrets de Catalunya”, afirma el responsable del projecte de la XEC, Manel Serrat. L’enginyer tècnic agrícola recorda que la proposta busca “millorar l’estalvi energètic en els equipaments municipals, millorar la gestió dels boscos de la comarca de la Garrotxa, la creació d’una empresa de reinserció social mitjançant l’aprofitament de la biomassa i crear un sector professional al voltant del sector de les energies renovables i l’eficiència energètica”.
Serrat precisa que es diu xarxa espavilada perquè “ella mateixa és la que escull la font d’energia més òptima”, seguint el criteri que li aporta una estació meteorològica ubicada a la coberta del mercat municipal d’Olot. Tècnicament, la XEC és un ‘District Heating’ (un sistema de subministrament d’aigua calenta i calefacció destinada a diversos edificis a partir d’una planta central). La innovació que aporta la instal·lació d’Olot rau en el fet que parteix de la combinació de tres energies renovables.
Cap al consum energètic zero
La nova directiva europea 2010/31 obliga tots els edificis de nova construcció a tenir un consum energètic gairebé nul
Un dels col·laboradors destacats del projecte de la XEC és la companyia Wattia Innova. Així, la firma proporciona un sistema per conèixer diàriament el preu de l’energia i també subministra la biomassa. Per produir-la, l’obté de la fusta dels boscos de la cooperativa La Fageda, dedicada a la inserció laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual. D’aquesta forma, es reivindica una proposta circular, que pretén aprofitar els recursos de proximitat que ofereix una comarca com la Garrotxa i que ens reinverteixen en el benestar dels habitants del territori, comenta Franc Comino, responsable de Wattia Innova.
La legislació sembla que acompanya els passos de futur de Wattia Innova i la xarxa espavilada. Comino alerta de què la nova directiva europea 2010/31 obliga tots els edificis de nova construcció a tenir un consum energètic gairebé nul a partir del 31 de desembre de 2020. En el cas dels equipaments públics, teòricament ho han de complir durant el 2018. Comino posa com a exemple el compromís de Wattia i la comarca de la Garrotxa amb aquest objectiu. “A Espai Zero, apliquem més de 20 sistemes de producció energètica”.
Més que un camí normatiu, Comino parla de la necessitat de què hi hagi noves sensibilitats en el concepte global sobre canvi climàtic i eficiència energètica que tenen la societat i les administracions. Aquest nou paradigma implica que a partir d’ara, en el moment de construir un habitatge, la seu d’una empresa, una indústria o un edifici públic no només es disposi d’un sol sistema de producció energètica. El futur passa per les xarxes espavilades.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..