barcelona
Actualizado:La decisió de la Junta Directiva de Foment del Treball d'obrir un expedient perquè Cecot "abandoni la seva condició de soci col·lectiu" frena les aspiracions a la presidència de la gran patronal catalana d'Antoni Abad, màxim representant de la patronal vallesana. En una reunió celebrada aquesta tarda, Foment del Treball ha acordat donar un termini de 15 dies a Cecot perquè expliqui "la vulneració de les normes de funcionament de la confederació en l'àmbit territorial". La resolució s'ha pres amb el vot favorable de 42 membres de la junta directiva i 9 en contra.
Tot i que la determinació final de la hipotètica expulsió de Cecot no la prendria l'assemblea general de Foment del Treball fins a final del primer semestre, la sortida de la patronal vallesana tancaria la porta a una candidatura encapçalada per Antoni Abad. En declaracions a Públic, Abad ha admès que s'havia plantejat presentar-se al càrrec. Tot i això, ha expressat "la meva voluntat de mantenir la unitat empresarial", afegint que "existeixen arguments racionals per demostrar que ningú de la Cecot està discutint el lideratge de Foment del Treball" entre l'empresariat català.
"No entenc com pot haver algú interessat a trencar la feina que fem les patronals en defensa dels interessos dels empresaris catalans", ha comentat Abad. El president de Cecot ha reiterat que "la nostra entitat respecta els diferents posicionaments i punts de vista que hi ha a dins de Foment, però estem convençuts de treballar per un objectiu comú".
Un conflicte agreujat pel 'procés'
L'enfrontament entre Foment del Treball i Cecot es va iniciar el 2015, quan per primera vegada l'entitat va considerar que la vallesana havia incomplert les normes de funcionament de la patronal per extralimitar-se en les seves competències territorials. El darrer episodi s'ha viscut amb el posicionament sobre el conflicte entre la Generalitat de Catalunya i el Govern de l'Estat. En concret, la postura de la Cecot amb l'aturada general del 3 d'octubre, convocada com a rebuig per la violència exercida per les forces de seguretat de l'Estat per intentar impedir el referèndum de l'1 d'octubre. En aquell moment, la Cecot va secundar la jornada de protesta.
En aquest escenari, Abad assenyala que "les visions polítiques diferents que tenim no poden passar per davant de la defensa del teixit empresarial català". Segons assegura, "han de prevaldre els interessos econòmics i sectorials per sobre dels polítics".
El 6 de novembre passat, Foment del Treball va aprovar obrir un expedient a la Cecot per determinar si aquesta última ha dut a terme "actuacions contràries a les normes de funcionament en l'àmbit territorial". En aquell moment, el seu president, Joaquim Gay de Montellà, considerava que "la Cecot no té gens d'interès a participar en Foment i ha de contemplar que es trobarà més còmoda i lliure amb una altra entitat o en un altra fórmula associativa". Les tensions anteriors entre les dues entitats s'havien resolt amb un acord establert ara fa un any, que reconeixia la representativitat de cadascuna i promovia la col·laboració per beneficiar les empreses associades. Foment va apreciar que el pacte s'havia trencat i va iniciar l'expedient que ara pot acabar amb l'expulsió.
Fonts de la Cecot lamenten la forma que han tingut de rebre la informació sobre el començament de l'expedient sancionador. "Ens semblen unes formes una mica kafkianes, ja que no s'ha debatut prèviament i ens hem assabentat avui de la decisió". En aquest sentit, Antoni Abad afirma que "quan Cecot rebi la comunicació oficial farem les al·legacions necessàries" per desencallar el conflicte".
Tensió electoral
La patronal vallesana tracta de rebaixar la tensió i apel·la al diàleg entre les dues organitzacions, de forma que "es continuï mantenint la unitat per defensar amb més força els interessos empresarials". Per la seva banda, Foment del Treball demana a la Cecot que justifiqui la seva actuació durant l'any 2017 en relació al punt cinquè de les normes de funcionament de l'àmbit territorial, que diu que si una organització territorial té iniciatives o vol gestionar assumptes d'àmbit estatal "les ha de plantejar a Foment perquè eventualment es traslladin a l'administració de l'Estat mitjançant la CEOE-CEPYME".
Malgrat que enguany, quan es celebrin eleccions per presidir Foment del Treball, es manifestarà la batalla pel control de la patronal catalana, els primers moviments s'han produït amb la decisió d'aquest dilluns. Representants de la Cecot propers al seu president, Antoni Abad, critiquen els plantejaments i les formes de Foment i reivindiquen un nou model, que abandoni els posicionaments personalistes. A hores d'ara, el divorci patronal sembla més a prop.
¿Te ha resultado interesante esta noticia?
Comentarios
<% if(canWriteComments) { %> <% } %>Comentarios:
<% if(_.allKeys(comments).length > 0) { %> <% _.each(comments, function(comment) { %>-
<% if(comment.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= comment.user.firstLetter %>
<% } %>
<%= comment.user.username %>
<%= comment.published %>
<%= comment.dateTime %>
<%= comment.text %>
Responder
<% if(_.allKeys(comment.children.models).length > 0) { %>
<% }); %>
<% } else { %>
- No hay comentarios para esta noticia.
<% } %>
Mostrar más comentarios<% _.each(comment.children.models, function(children) { %> <% children = children.toJSON() %>-
<% if(children.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= children.user.firstLetter %>
<% } %>
<% if(children.parent.id != comment.id) { %>
en respuesta a <%= children.parent.username %>
<% } %>
<%= children.user.username %>
<%= children.published %>
<%= children.dateTime %>
<%= children.text %>
Responder
<% }); %>
<% } %> <% if(canWriteComments) { %> <% } %>