Este artículo se publicó hace 4 años.

ENTREVISTA AMB PILAR APARICIO, DIRECTORA GENERAL DE SALUT PÚBLICA"L'arribada d'altres malalties respiratòries pot saturar els nostres serveis sanitaris"

Pilar Aparicio, directora general de Salut Pública, Qualitat i Innovació

Marià de Delàs

Barcelona-Actualitzat a

Publicidad
Click to enlarge
A fallback.

En quin punt ens trobem? Amb quina hipòtesi treballen per als pròxims mesos?

Publicidad

Els centres educatius estan oberts ja des de fa dies. S'ha fet bé el retorn al col·le?

Han detectat coses que s'estiguin fent malament? Hi ha gent que té por.

Publicidad

"De poc serveix tenir una 'classe bombolla' si després a la sortida, als parcs infantils es barregen nens de diferents classes, o nens i pares i mares de diferents escoles"

Sovint s'elogia la capacitat de resposta demostrada pel nostre sistema de Salut, però de fet, les xifres de contagi són més grans aquí que en qualsevol altre país d'Europa. Això és contradictori, no?

Publicidad

I a què es deu el que està passant a Madrid?

La restricció de moviments ordenada per a sectors de la població de Madrid ha donat lloc a protestes. S'ha denunciat el tracte discriminatori donat a la població més pobra i a la classe treballadora. Què li semblen aquestes crítiques?

"Nosaltres sempre hem defensat que es puguin prendre mesures molt específiques quan es detecta en una zona determinada un increment de la transmissió del virus"

Publicidad

Des de Catalunya es van expressar sovint queixes a causa de la recentralització de competències en l'àmbit sanitari. No hauria resultat més pràctic fer front a la situació amb l'estructura preexistent i no crear-ne una de nova?

Però sovint es va recórrer a l'argument que “el virus no coneix fronteres”, o al que “això ho hem de resoldre tots junts”. En quina mesura es pot pensar que les discrepàncies polítiques van restar eficàcia a les polítiques estrictament sanitàries?

"Les diferències polítiques al Sistema Nacional de Salut han quedat molt minimitzades"

Publicidad

Les fortaleses del sistema de salut es troben segurament en els professionals, que van passar per una dura prova. Durant la primavera passada van córrer riscos, es van esgotar i alguns van emmalaltir.  Què creu que es pot fer des de l'Administració per evitar noves situacions límit?

Es torna a recórrer ara a la idea de la “cogobernança” del sistema sanitari. Quin significat cal donar-li en la pràctica a aquest concepte, sobre el que tant s'ha discutit?

En coherència amb aquest criteri, a nivell europeu no caldrien polítiques més comunes o algun tipus de comandament únic europeu?

Publicidad

A propòsit de les vacunes, s'han succeït anuncis sobre la seva imminència, també per part del Govern espanyol. Informacions posteriors van provocar una certa decepció. Confia que es podrà disposar d'algunes d'elles a curt termini?

Publicidad

"S'espera que la vacuna pot estar disponible a la fi d'aquest any o a principis del pròxim"

Em parlava vostè mateixa sobre el poc que es coneix sobre la naturalesa del virus. Aquesta incertesa no genera dubtes sobre la proximitat de la vacuna?

No està clar, pel que sembla, que les persones que han superat la malaltia hagin quedat immunitzades. Confia que la vacuna tindrà més eficàcia que la pròpia superació de la malaltia?

Publicidad

La grip arribarà com cada any. Com evitar la confusió amb la COVID i el pànic que pot produir?

"La reducció de contactes, el rentat freqüent de mans, les mascaretes, afavoriran probablement que hi hagi una disminució de la pròpia grip"

Publicidad

Mentrestant cal controlar l'extensió de la malaltia i es realitza ara mitjançant cribratges massius. Quin balanç cal fer? Són eficaços?

A Catalunya hem vist persones que intentaven evitar les proves de detecció del virus perquè temen pels seus mitjans de subsistència Com es pot fer front a aquesta situació?

Les residències de gent gran han mostrat segurament la par més dura i cruel d'aquesta pandèmia. Què creu que cal fer amb aquests centres? Cal canviar de model?

Comentaris dels nostres subscriptors