L'aliança de PSC i Junts tomba les sancions als ajuntaments per incomplir restriccions per sequera
El decret del Govern deroga el règim sancionador impulsat per l'executiu d'Aragonès. La consellera de Territori i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, defensa que cal "abandonar la via punitiva"
![Les diputades Elena Díaz (PSC) i Mònica Sales (Junts) marquen el vot a favor al decret mentre la diputada Ester Capella (ERC) el marca en contra Les diputades Elena Díaz (PSC) i Mònica Sales (Junts) marquen el vot a favor al decret mentre la diputada Ester Capella (ERC) el marca en contra](https://imagenes.publico.es/files/image_horizontal_mobile/uploads/2025/01/29/679a4f21712d1.jpeg)
Públic
Barcelona-
El Parlament de Catalunya ha validat aquest dimecres el decret que deroga les sancions als ajuntaments que havien incomplert les restriccions per la sequera, aprovades per l'anterior Govern liderat pel president Pere Aragonès. La nova norma ha estat aprovada per una majoria de la cambra, amb els 94 vots a favor del PSC, Junts, el PP i Aliança Catalana. Vox s'ha abstingut, mentre ERC, els Comuns i la CUP hi ha votat en contra.
En concret, el decret del Govern de Salvador Illa que s'ha convalidat deroga el règim sancionador contra els municipis que havien excedit el consum màxim d'aigua i havien incomplert el Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera. Aquestes multes van ser aprovades en el seu moment pel Govern d'Esquerra amb el vot del PSC, malgrat les reticències dels socialistes.
La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha defensat que cal abandonar la "via punitiva" als municipis per treballar "braç a braç" i resistir fins que Catalunya superi "l'amenaça" de la sequera. "Demano que els ajuntaments no hagin de fer servir els recursos per pagar sancions sinó per millorar l'eficiència de les seves xarxes en baixa", ha afegit. Així mateix, ha dit que cal abandonar la "línia de l'assenyalament".
Paneque ha posat en valor que 705 municipis han presentat projectes per a la millora de les xarxes o accions com impermeabilització dels dipòsits i reparació de fuites d'aigua entre d'altres. I ha defensat que "l'esperit no escrit" de la llei del govern d'Aragonès era aplicar una "mena de moratòria" del règim sancionador als ajuntaments que fessin esforços per reduir el consum d'aigua.
Els socis d'investidura, en contra
La portaveu parlamentària d'ERC, Ester Capella, extitular de Territori, ha defensat el rebuig dels republicans: veu el rebuig com una "reculada en tota regla" en la lluita contra la sequera i en la cultura dels usos dels recursos naturals i demana mantenir les multes als ajuntaments. El diputat dels Comuns Lluís Mijoler ha denunciat que, amb aquest decret, "s'està premiant la infracció i s'envia un missatge de permissivitat davant la sequera". I des de la CUP Dani Cornellà ha defensat que no es pot donar "barra lliure" a les sancions als ajuntaments.
Junts defensa que és "coherent"
El diputat de Junts Salvador Vergés ha defensat el seu partit manté el mateix sentit del vot, i que el grup es manté "coherent". Vergés ha reclamat que l'ACA gestioni la totalitat de les conques internes, i ha exigit al PSC que així ho defensi davant l'Estat. A més, ha afirmat que el Govern està "sotmès, submís i somort".
Per la seva banda, la diputada del PSC Andrea Zapata ha agraït el suport dels grups que han votat a favor "del món local", i per mostrar "confiança" i agrair l'"esforç" dels municipis. Assegura que el PSC ha estat "sempre coherent", i que ha mantingut el seu discurs en tot moment perquè no ha estat "mai" a favor de les sancions.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.