Este artículo se publicó hace 6 años.
L'Ajuntament de Barcelona vol reduir 210.000 tones de CO₂ anuals
El Govern municipal es reuneix en la primera Taula per l'Emergència Climàtica amb l'assistència de més de 200 persones. Ada Colau: No volem un decret fake d'emergència climàtica, sinó un de concret, ambiciós i valent". La Generalitat anuncia que convocarà una cimera a Catalunya els propers mesos per abordar la qüestió.
Públic
Barcelona--Actualitzat a
Les evidències científiques i les creixents mobilitzacions de la societat civil, com ara les recents manifestacions dels Fridays for Future -fonamentalment protagonitzades per joves-, han generat progressivament una conscienciació en partits i institucions polítiques sobre la importància i la gravetat de la crisi climàtica. I, casualitat o no, aquest dimecres s’ha visualitzat tant a la Generalitat com a l’Ajuntament de Barcelona, les dues principals institucions catalanes.
L'Ajuntament de Barcelona ha convocat la primera reunió de la Taula per l'Emergència Climàtica amb l'assistència de més de 200 persones. La trobada ha servit per establir deu "mesures immediates" pels pròxims sis mesos que, juntament amb l'activació de la Zona de Baixes Emissions el pròxim 1 de gener de 2020, preveu una reducció de 210.000 tones de CO₂, un 6% del total anual.
Ho ha explicat la tinent d'alcalde d'Ecologia, Janet Sanz, abans de la constitució de la Mesa d'Emergència Climàtica, que ha presidit l'alcaldessa, Ada Colau, i que té com a objectiu elaborar els continguts de la Declaració d'Emergència Climàtica de Barcelona, que entrarà en vigor també l'1 de gener de 2020. En declaracions a mitjans, Colau ha assegurat que treballarà perquè el canvi estructural impregni totes les polítiques municipals: "No podem esperar més i Barcelona ha d'estar a l'altura. No volem un decret fake d'emergència climàtica, sinó un de concret, ambiciós i valent".
A la trobada hi haurà representants de l’Ajuntament, però també de la Generalitat i de l’Estat, així com membres de les entitats que formen part de la Xarxa Barcelona + Sostenible. Barcelona no és la primera ciutat europea a declarar l’emergència climàtica, ja que d’altres, com Amsterdam, ho han fet abans.
Entre d’altres qüestions, el Govern de Colau planteja mesures com limitar l’arribada de creuers a la ciutat -la més contaminada d’Europa per aquesta raó- i l’ampliació de l’aeroport. El Pla clima 2020-2025 pretén fixar mesures concretes per aconseguir reduir en un 45% les emissions des d’ara fins al 2030. També es millorarà la qualitat de l'aire a 85 escoles pacificant els seus voltants, s'estudiaran mecanismes fiscals, s'estendrà la recollida de brossa 'porta a porta' o es continuarà amb el pla per erradicar l'ús del plàstic, entre altres mesures.
Hores abans, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat que el Govern de la Generalitat convocarà una “cimera del canvi climàtic” a Catalunya en els propers mesos, per tal de treballar amb consens sobre aquesta qüestió. Ho ha fet al Parlament, durant la sessió de control al Govern. Segons el conseller, l’executiu català està compromès en la lluita contra el canvi climàtic i ha recordat que ja va declarar “l’emergència climàtica”.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..