Este artículo se publicó hace 4 años.
L'Advocacia de l'Estat reactiva la tramitació dels indults dels presos polítics amb un informe en què no es posiciona
No es pronuncia sobre la conveniència o no dels indults, però afirma que el "dany econòmic" dels fets de 2017 ja està reparat. Amb aquest, el Suprem completa els informes que necessitava, entre els quals el de la Fiscalia i el Tribunal de Comptes, per emetre el seu dictamen. El Govern espanyol tindrà l'última paraula.
Públic
Barcelona--Actualitzat a
L'Advocacia de l'Estat ja ha emès l'informe en relació als indults dels presos polítics que li havia requerit el Tribunal Suprem. No s'ha pronunciat sobre si el Govern espanyol ha de concedir els indults, però conclou que el dany econòmic dels fets ocorreguts "entre juliol i octubre de 2017" s'ha reparat. En un escrit de 12 pàgines, l'advocada de l'Estat del judici del procés, Rosa Maria Seoane, sosté que si l'Advocacia de l'Estat, com a òrgan de l'Administració General de l'Estat, es manifestés "sobre la justícia o conveniència de l'indult o sobre la forma de la concessió de gràcia" es podria entendre que "s'estaria anticipant o determinant el sentit d'una decisió que només competeix al govern".
Ara el Suprem haurà de fer el seu propi informe i remetre'l al Govern espanyol
L'emissió d'aquest informe reactiva el procés dels indults. El tribunal sentenciador ja té sobre la taula el posicionament de tots els òrgans a qui l'havia requerit, incloent la Fiscalia, que s'hi va oposar, i el Tribunal de Comptes. Ara, doncs, la pilota passa al Suprem, qui haurà d'emetre un informe propi -no vinculant- posicionant-se sobre la qüestió, que remetrà al Govern espanyol. Serà llavors quan el Consell de Ministres analitzi el cas i decideixi si concedeix o no l'indult als presos.
En l'informe emès aquest dimarts, Seoane només analitza allò relatiu amb el delicte de malversació de cabals públics que va determinar la sentència del Tribunal Suprem i, per tant, només es pronuncia sobre el cas d'Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa. L'Advocacia de l'Estat sosté que la part ofesa de l'Administració General de l'Estat és el Ministeri d'Hisenda pels perjudicis "que s'haurien produït en relació amb els esdeveniments ocorreguts a Catalunya entre juliol i octubre de 2017".
Seoane cita l'informe del Tribunal de Comptes que conclou que els polítics ja han dipositat els 4,1 milions d'euros de fiança fixada com a responsabilitat civil per les despeses del referèndum, prèvia al judici que fixarà la quantitat definitiva. "La finalitat pròpia d'aquesta fase és la determinació provisional de l'abast i assolir el dipòsit. És precisament el que s'ha acreditat en la documentació remesa des del Tribunal de Comptes", diu l'informe que conclou que aquest dipòsit "constitueix un element que repararia el perjudici produït a la Hisenda Pública".
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..