L’accés a l'habitatge ja és una de les principals preocupacions dels barcelonins
El Baròmetre de l'Ajuntament de Barcelona apunta que el 68,8% dels enquestats considera que la ciutat té un problema "molt greu" amb l'habitatge, i el 31,6% creu que el consistori no està fent "res" per solucionar-ho
Barcelona--Actualitzat a
L'accés a l'habitatge ja és el principal problema dels barcelonins, juntament amb la inseguretat (28,9%). Segons el Baròmetre de l'Ajuntament de Barcelona publicat aquest dilluns, els ciutadans que creuen que l'habitatge és el principal problema de la ciutat se situa en el 28,8%, mentre al juny eren el 16,6%. Són 12,2 punts més que fa sis mesos, quan es va publicar la darrera enaquesta.
L'enquesta apunta que el 68,8% dels barcelonins considera que la ciutat té un problema "molt greu" amb l'habitatge, tot i que el 45,8% dels preguntats afirma que per a ells, en la seva situació personal, el cost de l'habitatge "no és un problema".
Sobre el paper de l'Ajuntament en la que ja és la principal problemàtica dels barcelonins, el 31,6% dels preguntats creu que el consistori no està fent "res" per solucionar la crisi de l'habitatge, mentre el 25,4% considera que està fent "poc", el 26,5% diu que està fent una actuació "normal" davant la crisi i el 10,5% defensa que s'està fent "molt" o "bastant" per garantir l'accés a l'habitatge.
Els lloguers a Barcelona s'han apujat un 70% la darrera dècada, quatre vegades més que els sous
El 34,1% de les persones entrevistades viuen de lloguer –caldria sumar l’1,3% que paga per l’ús d’una habitació o espai compartit-, mentre que el 56% viu de propietat, percentatge que es divideix entre els que encara estan pagant hipoteca (22,4%) i els que ja l’han pagat (33,5%). Hi ha un 7,5% que viu en un pis cedit o heretat.
La mesura que més suports té entre els enquestats per abordar la crisi de l'habitatge és la construcció de més habitatge protegit, una acció que el 78,4% consideren que pot ajudar a abordar el problema. El 47,6% també creu que seria positiu afavorir la construcció i rehabilitació i el 70% considera que també ajuda limitar els habitatges d'ús turístic. D'altra banda, el 68,2% defensa que ajudaria "molt" o "bastant" regular els preus del lloguer, el 62,6% que caldria crear ajudes per facilitar l'emancipació dels joves i el 56,2% subvencions per a grups vulnerables.
El 68,2% defensa que ajudaria "molt" o "bastant" regular els preus del lloguer
Cal recordar que els lloguers a Barcelona s'han apujat un 70% la darrera dècada, quatre vegades més que els sous. En concret, si deu anys enrere els contractes d'arrendaments signats aquell trimestre pujaven de mitjana a 667,89 euros -segons les dades de l'Agència Catalana de l'Habitatge a partir de les fiances dipositades a l'Institut Català del Sòl (Incasòl)-, actualment el preu s'eleva a 1131,75. Fa uns mesos, el moviment per l'habitatge va organitzar una manifestació massiva a Barcelona amb un lema ben explícit: "Abaixem els lloguers".
La inseguretat es manté com a problema més greu
La inseguretat es manté com a problema més greu per al 28,9% dels barcelonins, però frena el seu augment respecte a baròmetres anteriors. Després de l'habitatge i la inseguretat se situa la neteja, que era una de les principals preocupacions de la ciutadania durant l'inici de mandat, i el turisme, que també genera malestar entre els barcelonins. La immigració se situa en cinquena posició.
Collboni guanyaria unes noves eleccions
El Baròmetre també revela que Jaume Collboni guanyaria les eleccions a l'alcaldia de Barcelona actualment, amb una intenció de vot del PSC del 14,4%. La resta de formacions, en canvi, caurien respecte els resultats de les eleccions del maig del 2023.
Barcelona en Comú seria la segona força, amb un 8,7% de la intenció de vot, seguida d'ERC, amb un 5,8%, Trias per BCN-Junts, amb un 5,7%, la CUP, amb un 3,8%, el PP, amb un 2,4%, i Vox, amb un 1,1%. Ara mateix, un 38% no expliquen o no saben què votarien, mentre que un 15% es mostra a favor de l'abstencionisme.
Elisenda Alamany, d'Esquerra Republicana, és la més ben valorada
Pel que fa a la valoració dels líders polítics amb representació a l'Ajuntament de Barcelona, tots suspenen. Elisenda Alamany, d'Esquerra Republicana, és la més ben valorada, amb un 4,9, seguida de l'actual alcalde, Jaume Collboni, i de Jordi Martí, de Junts, tots dos amb un 4,8 de valoració. Gonzalo de Oro Pulido, de Vox, és el més mal valorat, amb un 2,4 segons la ciutadania enquestada.
Tanmateix, segons el Baròmetre, la percepció de la ciutat ha pujat dos punts respecte la darrere onada i un 26% dels enquestats consideren que la ciutat ha millorat el 2024.
Habitatges amb la reserva del 30%, la condició dels Comuns
"Si Collboni vol pressupostos, els 18.000 habitatges que podem guanyar amb el 30% han d'estar garantits". Aquesta és la condició "indispensable" de Barcelona en Comú a l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, per abordar els comptes municipals. En una nota de premsa, la presidenta del grup de BComú, Janet Sanz, considera "molt important" que Barcelona no perdi "ni un sol habitatge assequible".
Sanz ha defensat que així es podria "capgirar la deriva elitista" de Collboni. La presidenta del grup municipal veu amb "preocupació" els resultats del baròmetre, així com que la gestió del govern del PSC hagi caigut 5 punts en 6 mesos.
Per la seva banda, el grup municipal d'ERC a Barcelona ha exigit que l'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni", "es posi les piles". En una nota de premsa, ERC ha instat l'alcalde a impulsar "polítiques efectives i urgents" perquè els problemes de la inseguretat i l'habitatge "no es cronifiquin". En el comunicat, els republicans destaquen que més del 75% de la ciutadania de la capital catalana consideren que és important arribar "a acords en benefici de la ciutat".
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..