Junqueras s'imposa a ERC, però caldrà una segona volta per decidir el nou president dels republicans
El candidat de Militància Decidim ha aconseguit el 48,3% dels vots, i Xavier Godàs, de Nova Esquerra Nacional, amb el 35,3% dels vots, li disputarà el lideratge dels republicans el 14 de desembre, mentre Helena Solà de Foc Nou s'ha endut el 12,6% dels suf
Barcelona--Actualitzat a
El candidat de Militància Decidim, Oriol Junqueras, ha estat el candidat més votat en la jornada electoral interna per decidir la nova presidència d'ERC celebrada al llarg d'aquest dissabte. L'expresident del partit s'ha imposat als altres dos candidats amb el 48,3% dels vots. Amb tot, en no superar el 50% dels vots emesos, Junqueras haurà de concórrer a una segona votació que es realitzarà el dia 14 de desembre.
Xavier Godàs, candidat de Nova Esquerra Nacional, disputarà a Junqueras la presidència en haver quedat en segona posició, amb el 35,3% dels vots. En tercer lloc ha quedat la candidata de Foc Nou, Helena Solà, que ha aglutinat el 12,6% dels vots i no podrà concórrer a la segona volta, ja que només passen els dos primers. L'alta participació ha estat sens dubte la clau de la jornada. Poc més de 8.000 militants, 8.030 en total, estaven cridats a expressar el seu vot entre les 9 del matí i les 8 del vespre de forma telemàtica, i finalment la participació ha estat del 81,3% amb 6.533 militants que han exercit el dret a vot.
Amb aquest resultat, Oriol Junqueras, malgrat haver quedat guanyador, no ha aconseguit obtenir la presidència, tal com la seva condició de favorit pronosticava, i el seu equip manifestaven que podien aconseguir. Tot i que s'ha quedat només a un centenar de vots d'aconseguir-ho. La candidata a secretària general de Militància Decidim, Elisenda Alamany, ha definit com un honor ser la primera força d'un "congrés històric" i "una gran responsabilitat". Una victòria que ha definit com a "aclaparadora" però "insuficient" a causa dels vots en blanc, que han obtingut el 3'7% dels sufragis. Junqueras s'ha quedat a 111 suports de la victòria definitiva i els vots en blanc han sumat 244 sufragis.
Junqueras: "El millor pacte és el que fem amb el conjunt de la militància i de Catalunya"
Per a l'expresident del partit, "ERC ha demostrat que és una organització molt viva, amb una militància disposada a posar-se al servei del país". Junqueras ha assegurat que ens sentim orgullosos del resultat i alhora assumim el repte de continuar viatjant i treballant per parlar amb tots els militants". Junqueras també s'ha mostrat obert a parlar amb la resta de candidatures, tot i que ha dit que "el millor pacte és el que fem amb el conjunt de la militància i de Catalunya".
Junqueras aposta per "parlar amb tothom"
Sobre un possible pacte amb Foc Nou, Junqueras s'ha ofert a "continuar parlant amb tothom", ha insistit, reivindicant que la proposta que lidera "és la majoritària". I sobre l'aspecte plebiscitari de la jornada d'avui sobre la seva figura, Junqueras s'ha limitat a dir que "l'únic plebiscit que ens interessa de debò és el que va sobre la llibertat i la independència de Catalunya".
A la segona volta, Oriol Junqueras mantindrà la condició de favorit, però amb molta més incertesa, ja que caldrà veure quins pactes es fan entre candidatures i com es reubiquen els vots de Foc Nou. Si se'n van majoritàriament a Xavier Godàs de Nova Esquerra Nacional, que competirà ara ja directament amb Junqueras pel lideratge d'ERC. O si els vots es repartiran entre les dues candidatures o se n'aniran a l'abstenció.
En aquest sentit, la primera a comparèixer després de la proclamació dels resultats ha estat la candidata de Foc Nou, Helena Solà. Escortada per tota la candidatura, l'aspirant a la secretaria general, Alfred Bosch ha lamentat no haver pogut passar a la segona volta, però ha valorat positivament el resultat obtingut. Bosch ha recordat que a Foc Nou "les decisions es prenen de forma assembleària", en relació a la possible integració en alguna de les dues candidatures finalistes.
Solà: "El nostre projecte no finalitza avui sinó que tot just comença ara"
Solà, per part seva, ha posat en valor que el procés d'elecció hagi comportat una segona volta: "és una bona notícia per a ERC" ha dit, ja que considera que suposa un enfortiment democràtic, tot i que la seva candidatura en queda exclosa. Tot i això, Solà assegura que "el nostre projecte no finalitza avui sinó que tot just comença ara". I respecte a la possible negociació entre candidatures s'ha limitat a dir, tal com va declarar a Públic, que "escoltarem a tothom i negociarem sobre la base dels nostres objectius, com deixar de pactar amb el partit socialista i consultar la revocació de l'acord d'investidura de Salvador Illa".
Dues setmanes més de confrontació interna
La conseqüència principal de la segona volta és també que el viacrucis que Esquerra Republicana protagonitza des de la derrota electoral del 12 de maig, a les eleccions al Parlament, tindrà una nova pròrroga temporal. Allargant així dues setmanes més, la tensa situació que pateix ERC, amb un dur enfrontament entre sectors del partit independentista, marcat entre altres coses per l'agra polèmica dels cartells de falsa bandera de l'Alzheimer dels Maragall.
La segona volta de la votació per a la presidència d'ERC, que se celebrarà el 14 de desembre, queda regulada a l'article 60 dels estatuts dels republicans. L'esmentat article indica que "en cas que cap de les candidatures a l'Executiva Nacional obtingui més del 50% dels vots vàlidament emesos a favor -com ha estat el cas-, s'ha de procedir a la celebració d'una nova jornada electoral al termini de 15 dies".
La segona volta impactarà en la pugna electoral per la direcció d'ERC amb més incertesa sobre les opcions dels dos candidats finalistes, Oriol Junqueras de Militància Decidim i Xavier Godàs, de Nova Esquerra Nacional. Com que els estatuts contemplen que, en cas de produir-se aquesta segona votació, "en aquesta segona jornada electoral, han de participar les dues candidatures que hagin obtingut més vots".
Però la previsió estatutària obre també la porta a una possible fusió entre les candidatures que es mantinguin vives i les que quedin descartades: "En un termini màxim d'una setmana, les candidatures poden ser modificades en un màxim del 50% de les persones components de l'anterior candidatura. És necessari que la candidatura mantingui la mateixa persona candidata a la Presidència". Un element que pot donar molt de joc a les estratègies de les candidatures a la recta final del procés, ja que suposaria molt probablement sumar vots decisius.
Godàs: "La segona volta demostra que la militància vol canvi"
Caldrà, doncs, esperar a veure si es produeix algun tipus d'acord per a la integració dels candidats de Foc Nou en alguna de les dues candidatures. El candidat de Nova Esquerra Nacional, Xavier Godàs, ja va plantejar aquesta possibilitat durant la campanya i va emplaçar Foc Nou a una entesa si es donava aquest escenari. En la compareixença d'aquest dissabte, Godàs, a més de remarcar l'alta participació en la votació i el procés congressual, ha considerat que "la segona volta demostra que la militància vol canvi".
"Treballarem per ser l´alternativa positiva i cohesionadora que faciliti aquest canvi" ha afegit Godàs. I a continuació, sobre les possibles negociacions amb Foc Nou per a la segona volta, Godàs ha assegurat que "parlarem amb tothom i reconeixem el treball de Foc Nou, però primer estudiarem els punts clau que poden materialitzar el canvi que lidera Nova Esquerra Nacional". "Aquesta nova etapa l'hem de fer amb tothom i tots hi tenen cabuda, també amb aquells que han donat suport a Militància Decidim", ha conclòs Godàs.
Els pressupostos, en espera
D'altra banda, també cal tenir en compte que la situació de tensió interna bloqueja un actor polític com ERC, que malgrat l'afebliment electoral continua sent un partit clau tant a la governabilitat de Catalunya com a la de l'Estat. Tal com ja va avançar Públic al seu dia, els pressupostos de l'Estat no s'abordaran fins després de la finalització del congrés dels republicans i tampoc els de la Generalitat. Ara, s'haurà d'esperar 15 dies més per poder començar la negociació d'un element substancia per a la governabilitat a Catalunya i de l'Estat.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..