Julian Assange queda en llibertat després d'arribar a un pacte amb els Estats Units
El fundador de WikiLeaks va abandonar el Regne Unit aquest dilluns. Hi ha estat més de cinc anys empresonat
Agències
Barcelona--Actualitzat a
El fundador de WikiLeaks, Julian Assange, ha quedat en llibertat aquest dilluns després d'arribar a un acord amb els Estats Units, segons ha informat WikiLeaks i la seva dona a través de les xarxes socials. Assange va sortir de la presó de màxima seguretat de Belmarsh aquest dilluns al matí, després d'haver-hi passat més de cinc anys.
Assange havia estat arrestat per una ordre dels Estats Units relacionada amb la divulgació de documents secrets l'11 d'abril de 2019, després d'abandonar l'Ambaixada de l'Equador en la capital anglesa, on es va refugiar durant gairebé set anys. Des de la seva detenció, ha estat reclòs en Belmarsh, enfrontant-se a una possible condemna de fins a 175 anys de presó.
Segons WikiLeaks, el Tribunal Superior de Londres li va concedir la llibertat sota fiança i va ser posat en llibertat a l'aeroport d'Stansted durant la tarda, on hauria agafat un avió per sortir del Regne Unit per dirigir-se a Austràlia, el seu país d'origen.
Segons les mateixes fonts, aquest és el resultat d'un llarg període de negociacions amb el Departament de Justícia dels Estats Units. L'alliberament que ha estat possible gràcies a una campanya global liderada per associacions i organitzacions defensores de la llibertat de premsa. També ha estat fonamental el compromís de diferents líders polítics, que han facilitat durant tot aquest temps les negociacions amb el Departament de Justícia estatunidenca.
Mitjans estatunidencs han informat que, segons un document judicial, Assange i el Departament de Justícia havien arribat a un acord perquè el fundador de Wikileaks es declarés culpable a canvi d'una sentència de 62 mesos de presó, que equival al mateix temps que ha passat empresonat al Regne Unit, de manera que ha quedat en llibertat.
Al llarg d'aquest període, Assange ha estat reclòs en condicions extremes, aïllat 23 hores al dia en una cel·la de dos per tres metres. L'australià ha defensat en tot moment que les revelacions de Wikileaks el 2010 sobre corrupció i abusos contra els Drets Humans van exposar crims de guerra comesos pels EUA, i ja s'ha convertit en un punt de referència dels debats sobre el dret a informar i a ser informat.
1.901 dies d'empresonament
Després d'una interminable espera de 1.901 dies, la seva família ha volgut mostrar el seu alleujament i gratitud per la notícia. Christine Assange, la seva mare, ha destacat l'impacte personal dels últims 14 anys i ha demanat respecte per la seva privacitat. Mentre que John Shipton, el seu pare, ha celebrat que el seu fill pugui gaudir d'una vida normal amb la seva família després d'anys en diverses formes d'empresonament.
El Govern australià, per part seva, ha assenyalat que és precipitat comentar l'alliberament a causa dels processos legals en curs, si bé ha confirmat que continuaran proporcionant assistència consular. L'Executiu havia estat pressionant als Estats Units per a permetre el retorn de Assange. Encara que la Casa Blanca no havia discutit l'assumpte públicament, el president Joe Biden va expressar a l'abril que estava considerant les peticions de Canberra.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..