MADRID
Actualizado:És la primera testimoni en el judici a la cúpula del Procés que es reivindica com a "observadora internacional" al referèndum sobiranista de l'1 d'octubre de 2017 a Catalunya. Manon Massé, diputada a l'Assemblea Nacional del Quebec i coportaveu de la formació Québec Solidaire, ha admès que va exercir aquest paper, i ha posat en valor que el seu partit "reconeix el dret d'autodeterminació", i per això va decidir supervisar el desenvolupament de la consulta: "És un dret fonamental".
Durant els més de dos mesos i mig de judici al Tribunal Suprem, les defenses dels 12 dirigents independentistes processats han fet èmfasi que no hi va haver "observadors internacionals" convocats expressament per a aquestes jornades, sinó que únicament van rebre "visitants internacionals", que van venir a exercir tasques que no eren d'observació electoral.
No obstant això, Massé també ha aclarit que es va pagar totes les seves despeses, i per tant aquestes no serien imputables ni a la Generalitat ni al Diplocat. Les acusacions intenten provar que el Govern va cometre un suposat delicte de malversació en emprar fons públics per remunerar o cobrir les estades d'aquests "observadors" o "visitants".
Només una de les testimonis que han comparegut fins a la data, Helena Catt, que va coordinar el treball d'un grup multidisciplinari d'experts que va redactar un informe sobre la situació a Catalunya al setembre i octubre de 2017, ha admès haver cobrat pel seu treball, sobre el terreny, si bé ella insistia que va exercir com a "visitant internacional", i no com a "observadora" electoral.
Durant la 37a sessió del judici, davant la Sala de lo Penal del Tribunal Suprem, Massé ha reconegut que coneixia l'ordre judicial d'impedir el referèdum, i s'ha referit a l'actuació dels votants com un exercici de desobediència civil: "Vaig veure un poble català emocionat, no violent, pacífic", relatava.
Per contra, la diputada de Quebec senyalava a "la Policia espanyola" com "l'única responsable de la violència", tot i que als col·legis que va visitar no van haver-hi càrregues. Va tenir constància d'aquesta violència a través de la televisió i les xarxes socials durant aquesta jornada, si bé sí va apreciar que "la por" anava "creixent a mesura que circulaven les imatges". "Vaig sentir aquella por i ansietat", el "temor a no poder votar i a que hi hagués alguna violència contra seu". "La gent ens deia 'no marxin, no marxin', percebien que la seva presència els "protegia", deia.
A més de Massé, cridada per la defensa de Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, aquesta jornada han declarat sis testimonis més en la 12a setmana del procés judicial.
¿Te ha resultado interesante esta noticia?
Comentarios
<% if(canWriteComments) { %> <% } %>Comentarios:
<% if(_.allKeys(comments).length > 0) { %> <% _.each(comments, function(comment) { %>-
<% if(comment.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= comment.user.firstLetter %>
<% } %>
<%= comment.user.username %>
<%= comment.published %>
<%= comment.dateTime %>
<%= comment.text %>
Responder
<% if(_.allKeys(comment.children.models).length > 0) { %>
<% }); %>
<% } else { %>
- No hay comentarios para esta noticia.
<% } %>
Mostrar más comentarios<% _.each(comment.children.models, function(children) { %> <% children = children.toJSON() %>-
<% if(children.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= children.user.firstLetter %>
<% } %>
<% if(children.parent.id != comment.id) { %>
en respuesta a <%= children.parent.username %>
<% } %>
<%= children.user.username %>
<%= children.published %>
<%= children.dateTime %>
<%= children.text %>
Responder
<% }); %>
<% } %> <% if(canWriteComments) { %> <% } %>