Este artículo se publicó hace 8 años.
Juan Carlos Monedero: “No han pogut tombar Podem”
El politòleg defensa a 'La Klau Crítica' que el partit morat demostra “maduresa democràtica” després dels resultats de Vistalegre II i que s'han d'acabar “els debats adolescents” entre els seus líders.
Laura Safont
Barcelona-
El politòleg Juan Carlos Monedero, cofundador de Podem i proper a les tesis del reforçat secretari general Pablo Iglesias, ha defensat al programa de La Klau Crítica que ningú ha pogut tombar al partit morat després de la seva II Assemblea Ciutadana. “Contra tots els mitjans que ja havien seleccionat candidat, i que van aconseguir tombar Pedro Sánchez, amb Podem no han pogut”. Monedero ha valorat el darrer congrés del partit com una “senyal de maduresa democràtica” que permetrà als diferents líders treballar conjuntament de cara als propers anys. Per això, ha lamentat tot el debat previ al congrés i ha instat els representants del partit a acabar amb “els debats adolescents”.
“Hi ha molta gent que ha perdut l'oremus en aquest debat i s'ha inserit dins el relat mediàtic”, ha dit en referència a les crítiques d'antics càrrecs orgànics dins l'organització abans de Vistalegre. “Allò que va ser una avantatge a Podem, érem cinc amics, va anar representant un problema. Les relacions s'han d'establir en funció de criteris polítics quan ja tens milions de vots darrere. A Vistalegre han explotat comportaments que no acabaven de madurar”, ha valorat després de tres dies de congrés on ha pogut asseure's en primera fila. Per a ell, “Podem s'ha de fer més coral” i ha destacat com a exemple el nomenament del secretari d'Organització, Pablo Echenique, que va ajudar a “trencar amb la dependència de Madrid”.
Al llarg de l'entrevista, realitzada pel periodista Sergi Picazo, el professor de la Universitat Complutense de Madrid ha carregat contra els mitjans de comunicació i la seva cobertura de les disputes internes dins de Podemos en apropar-se Vistalegre: “La gent ha dit al grupo Prisa que si vol influir a Podem, que s'inscrigui”. “Us deixeu contaminar per la premsa madrilenya”, s'ha queixat, i ha assegurat que dels càrrecs que han marxat (ell mateix, Carolina Bescansa, Luis Alegre) tots segueixen dins el projecte perquè “Podem és una gran família”. I encara més: “ser d'esquerres vol dir demostrar empatia i coratge, i el nucli central és l'amor”.
Preguntat sobre Catalunya i la seva particularitat nacional, Monedero ha opinat que “li agradaria que Catalunya contribuís a la construcció d'Espanya”, tot i que també pogués optar a més autogestió. “Jo veig que Catalunya, a més de demanar més autogovern, es corresponsabilitza amb la marxa del conjunt”, ha reflexionat. Respecte a la possibilitat de celebrar un referèndum unilateral d'independència, el politòleg ha defensat que “no pot haver procés d'independència sense consens i sense violència”. “El repte de la plurinacionalitat es solucionarà quan hi hagi un govern a Madrid que entengui la plurinacionalitat”, ha afegit, tot recordant que tant “les fanfarronades” d'uns com les respostes d'uns altres “no porten enlloc”.
Els reptes del nou partit dels 'Comuns'
A la taula d'anàlisi posterior a l'entrevista, els representants de les diferents forces polítiques que integren el nou subjecte dels 'Comuns' a Catalunya han plantejat els reptes als quals s'ha d'enfrontar l'organització en construcció. Albano Dante Fachin, secretari general de Podem Catalunya, ha insistit en què “el motor del procés és la gent” i que “els partits no han de ser l'obstacle” per fer avançar el nou subjecte polític. “En la creació del nou subjecte hem de fer front a reptes nous dels que les organitzacions preexistents no han donat resposta”, ha valorat, també en referència a partits anteriors que ara sí formen part dels 'Comuns'.
Susanna Segovia, membre de la direcció de Barcelona en Comú, ha defensat: “Hi ha espais que conviden a participar la gent més enllà de les sigles. Hem de fer esforços per a què la gent participi”. Per això, ha valorat: “Hi ha ganes de debatre i de sortir d'un marc polític determinat. La gent té ganes de parlar d'un nou model de país diferent a Catalunya”.
En aquest mateix sentit, Mercedes Vidal, d'Esquerra Unida i Alternativa, i regidora a l'Ajuntament de Barcelona, ha considerat que el nou partit en construcció “té un programa que atrau la gent que fins ara no s'havia sentit atreta per la política”. Allò que aconsegueix atraure és, segons ella, “la possibilitat real de posar-se d'acord en un programa de país, amb pluralitat ideològica”.
David Cid, coordinador d'Iniciativa per Catalunya Verds, ha parlat de la necessitat que sigui un projecte “que doni respostes a la gent” i ho faci amb “una mirada europeista i internacionalista”. “Els reptes són globals i cal plantejar aliances a nivell europeu”. Cid, a més, com a portaveu d'un partit anterior a l'eclosió del 15M ha precisat que el nou partit dels 'comuns' ha de comptar amb els “valors que històricament ha defensat” el seu partit.
Sobre la possibilitat de celebrar un referèndum a Catalunya, els quatre polítics catalans han coincidit en què només serà possible si és “efectiu” i, per tant, comporta garanties i reconeixement internacional, i aconsegueix interpel·lar a a tota la ciutadania.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..