Este artículo se publicó hace 5 años.

Jéssica Albiach: "Que ens expliqui el Govern com farà uns pressupostos socials si no s'aproven els PGE ni fa la reforma fiscal"

Jéssica Albiach, presidenta de Catalunya en Comú Podem, durant l'entrevista amb 'Públic'. MARC FONT
Jéssica Albiach, presidenta de Catalunya en Comú Podem, durant l'entrevista amb 'Públic'. MARC FONT

Barcelona-

Publicidad

Al "Document d'estratègia i acció política", el full de ruta que heu aprovat aquest dissabte, plantegeu l'elaboració d'una Constitució catalana en el marc d'un Estat espanyol plurinacional. Implicaria abordar una reforma de la Constitució estatal. Això és insuficient per a una part important de la societat catalana i, alhora, en l'actual moment sembla complicat que li doni suport una part significativa de la societat espanyola. Li veieu recorregut?

Aquesta proposta de Constitució catalana la veieu com un punt de partida o un punt d'arribada, tenint en compte que el Govern de Sánchez ofereix recuperar la reforma de l'Estatut i, en canvi, la meitat de la societat catalana vol anar més enllà?

"S'ha de treballar en una constitució catalana i paral·lelament en un pacte de claredat per fer un referèndum"

Publicidad

La proposta de Sánchez respon al màxim que pot assumir l'actual PSOE, tenint en compte els posicionaments de certs barons territorials del partit, la irrupció de Vox i l'apropament a l'extrema dreta de PP i Cs?

Els comuns mai us heu mogut del referèndum acordat i vinculant. Plantegeu que el Pacte de Claredat ha de servir per acordar una proposta concreta sobre com ha de ser el referèndum i dieu que han d'existir majories qualificades per tirar endavant qualsevol canvi en l'estatus polític. Què és per a vosaltres una majoria qualificada?

"Sobre les majories qualificades el que diem és que un resultat, siga el que siga, no pot basar-se en el 51%. Hem de recuperar els grans consensos"

Publicidad

Quan es parla d'una Llei de Claredat sempre es pensa en el Canadà, però precisament allà es va fer al revés del que plantegeu, perquè qui va fer-la va ser el govern federal, sense acord amb l'independentisme quebequès. A què respon el vostre camí? A la manca de predisposició del Govern espanyol?

Vols dir que són prou nombrosos aquests aliats?

El 29 de novembre us vau reunir amb els responsables d'Economia del Govern per parlar dels pressupostos. Demaneu, entre d'altres qüestions, la reversió de les retallades i una reforma fiscal progressiva per donar-hi suport, però les posicions estaven molt allunyades. Des d'aleshores hi ha hagut algun gest més?

Al Govern hi ha, com a mínim, dos actors, que segurament tenen visions diferents sobre la fiscalitat. El que ha transcendit, de moment, és que no volen sentir a parlar d'apujar l'IRPF a les rendes altes i només s'acceptaria eliminar algunes de les bonificacions de l'impost de Successions. Si això no canvia, hi ha recorregut per a l'acord?

És plantejable un escenari en què no s'aprovin els pressupostos de l'Estat i sí els de la Generalitat?

Has defensat que els PGE són bons per a la majoria de la població i has reclamat a ERC i el PDECat que els votin. Ells demanen gestos polítics al Govern del PSOE. Quina pressió feu al Govern de Sánchez perquè hi hagi aquest gest?

"Pedro Sánchez ha de ser valent amb l'eradicació de la judicialització de la política i també amb la politització dels tribunals"

Una part de les defenses dels acusats en el judici de l'1-O planteja fer una defensa política, és a dir, que impliqui mobilitzacions que, entre altres qüestions, pressionin el tribunal per fer-li més difícil imposar una sentència condemnatòria. Què en penseu?

Publicidad

No es pot descartar una condemna dura. Quina hauria de ser la resposta?

Com a espai polític esteu en un moment de transició, sobretot després de la marxa de Xavier Domènech i de l'anunci que Gerardo Pisarello farà el salt a Europa?

Publicidad

Com s'ha d'abordar el creixement de la ultradreta?

"Per afrontar el creixement de la ultradreta, no s'ha de tenir la vella superioritat moral de nosaltres tenim la raó i, per tant, hauríem de guanyar "

Durant el 2019, com a mínim haureu d'afrontar dues eleccions, que són les europees i les municipals, sempre i quan no hi hagi avançaments electorals a l'Estat o a Catalunya. La intenció era que tots els actors que participen al vostre espai polític anessin junts a les municipals, però ara mateix sembla inevitable que en municipis com Badalona, Girona, Manresa, Sant Boi no sigui així i participin en diferents candidatures. Com us ho expliqueu?

Una part de la gent dels comuns que pot anar en candidatures separades és la que s'integra a Sobiranistes, el moviment impulsat pels diputats Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet. Com estan les relacions amb ells? Les seves demandes han tingut impacte?

Publicidad

Què n'opines de la trencadissa a Podemos entre Pablo Iglesias i Iñigo Errejón? Pot tenir algun impacte a Catalunya? I a l'hora d'articular confluències?

Un conflicte com aquest no té impacte a Catalunya?

L'Ajuntament de Barcelona és la joia de la corona dels comuns. El que hi passi a les eleccions del 26 de maig és decisiu per al vostre futur polític i s'haurà de replantejar l'objectiu d'aspirar a ser un actor hegemònic si perdeu l'alcaldia?

"Després de les properes municipals, els que s'anomenen progressistes haurien d'asseure's, mirar quines idees compartim i en base a això fer un govern fort a Barcelona"

És obvi que fas referència a ERC. Veus moviments de fons que fan plantejar que després de les eleccions serà més fàcil una entesa progressista que no pas fa quatre anys?

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors