La incorporació de les policies espanyoles al 112 indigna els partits independentistes
L'Estat també obre la porta a ampliar fins a 25.000 els agents dels Mossos d'Esquadra el 2030, en comptes dels 22.000 previstos. En canvi, no s'han ampliat les competències de la policia autonòmica. Tot plegat s'ha acordat en la junta de seguretat entre g
Públic
Barcelona-
La Policia Nacional i la Guàrdia Civil s'integraran al sistema d'emergències de Catalunya a través del CAT-112. És un dels principals titulars de la Junta de Seguretat de Catalunya d'aquest dijous, encapçalada pel president de la Generalitat, Salvador Illa, i que ja ha estat criticat pels partits independentistes. També s'ha acordat constituir un espai de treball per abordar la possible ampliació dels Mossos d'Esquadra, passant dels 22.000 previstos l'any 2030 a 25.000 agents. Hi participaran el Departament i el Ministeri de l'Interior, i el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública.
Al contrari del que s'havia insinuat anteriorment, el que no s'ha acordat és que els Mossos assumeixin les competències de seguretat a ports i aeroports o s'integrin directament a l'Europol. La Junta ha tingut lloc al Palau de la Generalitat i hi han assistit la consellera d'Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, i el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, així com els màxims representants dels departaments dels dos governs.
El membre de l'executiu espanyol ha defensat que la integració dels cossos estatals al CAT-112 suposarà que cada trucada tingui "una resposta més ràpida". Marlaska defensa que és un pas molt important per millorar la seguretat ciutadana i s'ha mostrat convençut d'estar construint "un dels països més segurs del món". Parlon ha detallat que permetrà "una resposta més àgil" perquè quan el 112 rebi una emergència s'alertarà el cos pertinent "en funció de la competència que calgui activar".
La reacció de Junts i ERC no s'ha fet esperar: els partits independentistes han carregat contra el Govern per "descatalanitzar" i "espanyolitzar" el 112. "Una mesura que descatalanitza el servei d'emergències, que els diversos governs de la Generalitat han anat ha construït amb eficàcia durant anys", ha lamentat a X el líder de Junts, Carles Puigdemont. El grup d'ERC parla "d'espanyolització" i ha demanat la compareixença de Parlon al Parlament per haver renunciat a les competències en seguretat que, asseguren, el Govern d'Esquerra havia pactat.
"El 155 entra amb força a les nostres institucions amb Salvador Illa de president. Ara de nou amb els Mossos d'Esquadra, la policia integral de Catalunya", ha afegit a xarxes el secretari general de Junts, Jordi Turull. L'exconsellera i diputada republicana Ester Capella ha afegit que no entén per què el Govern ha renunciat a les competències de seguretat a ports i aeroports. "Renunciar a més competències en seguretat és renunciar a la seguretat dels catalans i les catalanes", ha dit.
Altres mesures
Parlon ha assegurat que les competències són "benvingudes" però ha dit que "s'han de poder executar i donar-hi resposta amb eficàcia". "No trauré mossos del carrer per assumir competències i donar una pitjor resposta", ha recalcat la titular d'Interior, que ha deixat clar que "el que és important per a la consellera i el president és ampliar la xifra d'efectius". En aquesta línia, ha recordat que actualment el cos està integrat per 19.070 agents i que la Generalitat i el Ministeri tenen un acord vigent per arribar a la xifra de 22.000 el 2030.
Una altra de les mesures que s'han acordat és que els Mossos, en coordinació amb els Agents Rurals, assumeixin la investigació de delictes i il·lícits administratius relacionats amb el medi ambient, sense perjudici dels que, en tenir una dimensió sobre o extracomunitària, corresponguin als cossos de seguretat de l'Estat. També han pactat que en el primer trimestre del 2025 es completarà la interconnexió dels sistemes de seguiment dels casos de violència de gènere SIAV i Viogen2.
Per altra banda, s'ha acordat que al llarg de l'any 2025, els Mossos s'incorporin al Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries (SEPBLAC) i a l'Oficina de Recuperació i Gestió d'Actius, entre altres mesures. Preguntat per la comissaria de la Policia Nacional a Via Laietana, el ministre ha dit que la qüestió no s'ha tractat a la junta i que la posició del Ministeri de l'Interior no ha canviat, o sigui que es manté a l'edifici.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..