Illa recupera la llei del Govern d'Aragonès per erradicar l'amiant
Contempla sancions de fins a 100.000 euros per a propietaris que incompleixin les ordres de retirada. L'executiu trametrà el projecte al Parlament per al seu debat i aprovació durant el 2025. El Govern defensa que és "pionera a l'Estat i a Europa"
Públic
Barcelona-
El Govern de Salvador Illa ha tornat a aprovar el projecte de llei per a l'erradicació de l'amiant a Catalunya. Es tracta del mateix text que va acordar l'executiu republicà de Pere Aragonès el maig passat i que no va arribar a tramitar-se perquè va acabar la legislatura de forma precipitada. El Consell Executiu trametrà el projecte al Parlament per al seu debat i aprovació durant el 2025: La previsió és que la tramitació s'allargui uns 10 mesos, en què podran presentar-se les al·legacions.
El nou marc jurídic permetrà avançar en l'eliminació del fibrociment d'edificis i instal·lacions i dotarà les administracions d'una regulació comuna. Contempla sancions de fins a 100.000 euros per a propietaris que incompleixin les ordres de retirada; crear un certificat de presència de fibrociment per a les transaccions de compra, venda o lloguer; o un pla d'infraestructures que concreti quines caldrà impulsar per eliminar els 2 o 3 milions de tones d'amiant que queden.
Tot i que el 2022 es va prohibir l'ús, producció i comercialització de l'amiant a l'Estat en qualsevol format, els materials que ja estaven instal·lats o en servei van poder-se mantenir fins al final de la seva vida útil. En els darrers anys s'han dut a terme diverses actuacions sectorials per erradicar-lo, per bé que mai s'ha abordat aquesta problemàtica de manera transversal.
La portaveu del Govern i consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha afirmat que l'erradicació de l'amiant "no és una qüestió menor", ja que és present a molts indrets i "representa un greu problema per a la salut pública". Considera que gran part d'aquests materials ja han assolit el final de la seva vida útil o bé hi estan arribant i s'hauran de retirar aviat, puix es van instal·lar entre els anys 60 i a finals dels anys 80.
Paneque ha afegit que la nova llei és "pionera a l'Estat i a Europa" perquè aborda la problemàtica de forma transversal, de manera que totes les polítiques quedaran integrades en un marc comú "per ser més efectius". La mesura també promourà la coordinació i la cooperació entre totes les administracions públiques per accelerar al màxim aquest procés, i informarà i sensibilitzarà la ciutadania i les persones treballadores.
Sancions i certificat de presència d'amiant
Una de les novetats de la normativa és que contempla sancions de fins a 100.000 euros per aquells particulars que cometin infraccions molt greus, com ara incomplir amb l'ordre de retirada d'amiant en immobles de titularitat pròpia. També hi ha d'altres tipologies de multa, com per a persones que manipulin el material sense complir amb els requisits de seguretat adients. Paneque ha deixat clar que al llarg del període d'al·legacions podrien produir-se modificacions en el règim sancionador.
Una altra mesura és un certificat de presència d'amiant en les transaccions de compra, venda d'habitatges d'abans de 2022 o en els contractes de lloguer, una eina similar a la certificació energètica dels habitatges actuals. També es vol millorar és la protecció de les persones que, tot i no dedicar-se professionalment a la retirada d'amiant, acaben manipulant aquestes substàncies o estant-hi en contacte, com empleats de manteniment o neteja.
De cara al 2025 la normativa preveu una partida de 10 milions per a subvencions relacionades amb la retirada de fibrociment. Paneque ha remarcat que "el full de ruta del Govern és que aquesta partida esdevingui estructural i sostinguda fins al 2032", l'any que la UE ha fixat com a data límit. A banda, la normativa també contempla per l'any vinent 300.000 euros més per a contractació de personal.
Censos d'amiant
El projecte de llei preveu la col·laboració entre la Generalitat i la resta d'administracions catalanes, especialment els ajuntaments. En aquest sentit, el Govern ha afirmat que està incorporant les recomanacions que la Síndica de Greuges, fent referència a la normativa estatal que obligava els ajuntaments a fer un cens de la presència d'aquest material als seus termes municipals abans de l'abril de 2023. Per la seva part, la Generalitat està impulsant un projecte per crear un cens de l'amiant a Catalunya amb horitzó 2028.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..