Este artículo se publicó hace 7 años.
HISENDA CATALANA - INDEPENDENCIA CATALUNYAEl Govern diu estar preparat per finançar-se en cas d'independència unilateral
La Generalitat inaugura 14 noves seus de l'Agència Tributària de Catalunya dos dies abans de la convocatòria del referèndum, "de cara al que decideixin els catalans l'1-O".
Carles Bellsolà
Barcelona-Actualitzat a
"Estem preparats". Aquest és el principal missatge que han volgut transmetre -més o menys veladament- aquest dilluns el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident conseller d'Economia, Oriol Junqueras. Que, a menys d'un mes per al 1-O assegura està en condicions de recaptar directament més de la meitat dels impostos totals generats a Catalunya. Amb la importància que això tindria en el complicat escenari que s'obriria a Catalunya si, en cas de complir-se els plans del Govern de Junts Pel Sí, se celebra el referèndum l'1 d'octubre, guanya el 'sí' i tot seguit es proclama la independència.
El missatge l'han llançat Puigdemont i Junqueras en roda de premsa a la nova seu central de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), al barri de la Zona Franca de Barcelona. El que s'ha presentat formalment aquest dilluns és la inauguració de 14 noves oficines territorials de l'ATC, que se sumen a les cinc existents fins ara, i l'inici de la gestió efectiva d'una sèrie d'impostos que fins ara no recaptava directament la Generalitat. Però, en realitat, el que es presentava és la Hisenda pròpia per a una Catalunya independent. "No se li escapa a ningú que posem les estructures necessàries de cara al que decideixin els catalans en el referèndum de l'1 d'octubre", ha reconegut Puigdemont. "Estem preparats", ha reblat, recordant que una agència tributària és "garantia d'un país normal".
Amb l'entrada en funcionament de les noves seus, l'ATC assumeix des d'avui la gestió i recaptació directa dels impostos propis de la Generalitat i dels cedits per l'Estat -de transmissions patrimonials, d'actes jurídics documentats, i de successions i donacions-, que ara recaptava l'Agència Tributària estatal, subcontractada per la Generalitat per un cost d'uns 35 milions anualas. També gestionarà des d'ara altres ingressos no tributaris, com ara les multes que imposa el Servei Català de Trànsit -també subcontractades fins ara a la Hisenda estatal- i les administracions locals que han signat un conveni amb la Generalitat al respecte.
Junqueras exhibeix xifres
"Estem en condicions de recaptar fins a 42.000 milions d'euros" anuals, ha explicat Junqueras, que ha precisat que aquesta xifra "multiplica per 15" el que recaptarà l'ATC en l'exercici d'aquest 2017. La xifra que ha donat Junqueras correspon a la totalitat dels impostos que pot gestionar la Generalitat "amb el marc competencial vigent", segons explica el seu departament. I, de fet, és lleugerament superior als 37.000 milions en tributs estatals (IRPF, IVA, Societats i d'altres) que va recaptar la Hisenda estatal en l'últim exercici amb dades, el del 2015. És a dir, que la Generalitat estaria en condicions de gestionar directament més del 50% dels impostos totals generats a Catalunya.
I la resta? Junqueras també n'ha donat alguna clau, entre línies. Ha explicat que, amb la nova dimensió de l'ATC, "volem també tenir el ràting que ens mereixem, que tingui relació directa amb la nostra recaptació", i que "no es vegi condicionat per altres factors". Ha afegit que la Generalitat vol poder "prendre decisions sobre el nostre dèficit", com ara "si ens endeutem o no" i fins a quin punt. Traduït: que el Govern, en cas de proclamació unilateral de la independència després de l'1-O, planeja recórrer al deute per compensar la part dels impostos estatals que -previsiblement- podria bloquejar l'estat. I que confia que l'augment de la seva capacitat de recaptació directa faci millorar la nota de ràting que atorguen a Catalunya les grans agències internacionals de qualificació de riscos -que ara està per sota del que es considera com a 'bons escombraries'-, de forma que aquest recurs al deute fos menys onerós.
"Divisió d'actius i passius"
En la mateixa línia -i també entre línies-, Junqueras ha dit confiar que l'estat tindrà "voluntat de diàleg i d'arribar a acords" en matèria d'impostos i de "divisió d'actius i passius" en cas de proclamació de la independència. "Estem convençuts que tothom tindrà estímuls creixents per arribar a acords", ha dit el vicepresident, que no ha volgut posar una data per a l'assumpció per part de la Generalitat de la totalitat dels impostos a Catalunya -incloent-hi els exclusius de l'estat-. "Tot dependrà d'aquests acords", ha dit.
Aquests han estat els missatges entre línies -i els més potents-. Formalment, però, el Govern s'ha limitat avui a declarar que la nova ATC redimensionada permetrà "gestionar millor" els impostos que es recapten a Catalunya, lluitar millor contra el frau fiscal i apropar l'administració tributària als ciutadans. A més d'estalviar 35 milions d'euros anuals, els mateix que la Generalitat pagava fins ara a l'Hisenda estatal perquè gestioni els impostos de l'Estat cedits a la pròpia Generalitat. Però també s'ha dit que es posa en marxa una infraestructura preparada per al "marc polític" que pugui haver-hi en un futur. De fet, Salvadó ha deixat anar que ara l'ATC tindrà "les mateixes seus" a Catalunya que l'Agència Tributària estatal. Amb la qual cosa una eventual substitució seria pràcticament instantània.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..