Este artículo se publicó hace 3 años.

Entrevista a Josep Maria Tamarit"No hi ha hagut voluntat de la Conferència Episcopal Espanyola d'investigar els abusos sexuals del passat"

El catedràtic de Dret Penal i criminòleg Josep Maria Tamarit. Públic

Barcelona-

Publicidad
Click to enlarge
A fallback.

Fa unes setmanes es va donar a conèixer l'informe d'una comissió independent que ha investigat els abusos sexuals comesos a l'Església catòlica francesa des del 1950. Parla de centenars de milers de menors d'edat víctimes d'abusos i de milers de religiosos responsables. Si es fes un treball equivalent a l'Estat espanyol, els resultats serien similars?

Publicidad

Per què creu que no hi ha hagut una voluntat per part de la CEE de facilitar una investigació, tenint en compte que ja portem anys amb un degoteig de casos que surten a la llum?

En el treball conjunt de la UOC, la UB i la Universitat del País Basc que ha coordinat, quina relació han tingut amb la Conferència Episcopal?

"Els abusos sexuals a l'Església no es poden considerar uns fets aïllats, sinó que hi ha unes pautes de comportament prou arrelades i consistents"

Publicidad

En tots els països on s'han fet investigacions els resultats mostren percentatges significatius tant de religiosos que han comès els abusos com de persones que els han patit. Això només es pot explicar per dècades d'una enorme impunitat i per una Església catòlica que mirava cap a una altra banda?

"La manca de resposta de l'Església i una certa cultura de la impunitat ha pogut fer que aquestes conductes s'hagin pogut mantenir"

Quines serien aquestes causes estructurals?

"Que hi hagi hagut una pràctica que hagi pogut crear una sensació d'un perdó barat pot haver afavorit una dificultat a l'hora d'assumir una responsabilitat en els propis actes"

Publicidad

En alguns països això darrer ha canviat els últims anys. Per què?

Dels tres tipus de causes, on més pot actuar l'Església és en les de caràcter estructural?

"No dic que hi hagi una relació directa entre ceibat i abusos, però l'Església s'hauria de preguntar si aquí hi ha un factor de risc"

Publicidad

Bona part dels casos que han aparegut els darrers anys fan referència a fets comesos fa molts anys. Per què costa tant denunciar els abusos?

Més enllà de la qüestió de la prescripció del delicte, en molts casos l'autor dels abusos ja ha mort. Això facilita la impunitat i dificulta la reparació de les víctimes?

Crec que Bèlgica és un bon exemple a seguir a l'hora de reparar a les víctimes a través d'un centre d'arbitratge. Com funcionava?

Publicidad

Per arribar a models com aquest cal un grau de maduresa democràtica o social que potser l'Estat espanyol encara no ha assolit.

En Comú Podem ha proposat recentment la creació d'una comissió al Parlament per investigar els abusos sexuals de l'Església. Seria un bon pas?

"L'Església hauria d'acceptar que una investigació no és una cosa feta en contra seva, sinó a favor de les víctimes, la reparació i la prevenció"

L’estudi de la UOC, la UB i la UPV mostra que els abusos sexuals a l'Estat van ser comesos, majoritàriament, per clergues que coneixien les experiències prèvies de maltractaments que presentaven les víctimes i la seva extrema vulnerabilitat.

Publicidad

És evident que els abusos sexuals no han desaparegut en el conjunt de la nostra societat, però almenys aparentment avui en dia hi ha menys impunitat. Paral·lelament, és un fet que l'Església catòlica ha perdut poder a la societat. Tot plegat fa més difícil que es repeteixin situacions que van ser molt habituals durant dècades?

"Sempre podem tenir el risc que aquestes conductes es produeixin. Per tant, és important posar l'accent en la prevenció"

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors