Este artículo se publicó hace 6 años.

Entrevista a Joan Subirats“Hem de consolidar el projecte a Barcelona i ser capaços de traslladar a un nivell més ampli la mirada transformadora”

Joan Subirats, al seu despatx de l'ICUB. THOMAS VILHELM.
Joan Subirats, al seu despatx de l'ICUB. THOMAS VILHELM.

Barcelona-

Publicidad

En quin punt estan les negociacions per formar govern amb el PSC?

Esteu més centrats en l'organització municipal o també s'aborda l'encaix de dos projectes de ciutat que tenen diferències significatives?

Durant la campanya electoral vau posar molt d'èmfasi en la voluntat de continuar fent el que anomeneu “polítiques valentes”, enteses com aquelles que posen la majoria de la població al centre i no són precisament complaents amb el gran poder econòmic. És possible fer-les amb un PSC com a soci i amb molta més força que en el passat mandat?

"El PSC hauria de posar al dia el seu relat i veure fins a quin punt és significatiu que les municipalitzacions passin a ser un element central perquè en el futur les ciutats tinguin la capacitat de preservar certs graus de sobirania"

Publicidad
Publicidad

Més enllà de les diferències evidents en la qüestió nacional, el PSC no és partidari de la regulació del preu dels lloguers, i en el seu programa defensa "fórmules mixtes de gestió pública i privada en àmbits com l'aigua, l'energia o l'habitatge", quan vosaltres aposteu per les municipalitzacions.

Actualment l'operador de l'aigua és una empresa mixta d'àmbit metropolità controlada per Agbar. I crec que no és agosarat opinar que el PSC metropolità no estaria precisament alineat amb els sectors més avançats de la socialdemocràcia europea.

Amb quins suports plantegeu tirar endavant aquest tipus de temes, perquè us falten tres vots per a la majoria absoluta i tot i les coincidències programàtiques no sembla que, almenys en un primer moment, ERC us vulgui facilitar les coses?

"Els factors de desacord que poden haver-se produït localment, no tenen perquè actuar negativament per trobar punts d'equilibri en temes que ens consta que hi ha acord amb ERC"

Si no s'assoleixen aquests punts de trobada segurament costarà tirar endavant determinades mesures.

Publicidad

Dius que vau aconseguir superar el bloqueig en el passat mandat, però hi ha temes emblemàtics, com la funerària pública o la connexió dels tramvies, que no van tirar endavant.

Tant a l'AMB com a la Diputació teniu una posició diferent, perquè hi sou una força minoritària. Sobretot en el segon cas, on ERC i PSC empaten a 16 diputats, us plantegeu un tipus d'acord diferent al de l'Ajuntament?

Publicidad

Un pacte amb ERC seria una oportunitat per refer-hi ponts?

"Estem oberts a qualsevol de les combinacions a la Diputació, sempre que hi hagi un acord en les polítiques a portar a terme. No descartaria ni un acord amb el PSC ni un amb ERC"

Què va canviar des de la nit electoral del 26 de maig, on transmetíeu sensació de derrota i de donar l'alcaldia per perduda, al 15 de juny?

En algun moment vau creure que aquest govern fos factible?

Publicidad

Conservar l'alcaldia de Barcelona era fonamental per mantenir viu l'espai polític dels Comuns?

"Em preocupava molt la no continuïtat d'un seguit de polítiques iniciades aquí, que em semblen molt emblemàtiques d'una certa forma diferent de fer política"

Que una part de les elits econòmiques apostés per una alcaldia de Barcelona en Comú abans que per una d'ERC us fa pensar que heu deixat de fer por a certs sectors?

Publicidad

El principal repte que teniu és materialitzar en mesures concretes i efectives el canvi en l'agenda política i mediàtica, si vols en el sentit comú, que implica que ara la majoria de la població sigui partidària de regular el preu dels lloguers o gestionar el turisme?

"Les ciutats han de ser capaces de donar resposta als problemes que hi pateix la gent"

Més com a politòleg, quina anàlisi fas del mapa electoral sortint de les generals, municipals i europees, amb el reforç del Partit Socialista i la gairebé desaparició de les ciutats del canvi?

Publicidad

"Si mirem el que està passant a Europa veurem que treure balanços molt ràpids sobre processos de canvi és difícil"

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors