Este artículo se publicó hace 7 años.
REFUGIATS - MEDITERRÀNIALa guàrdia costanera líbia assetja a Open Arms i fa fora l'ONG d'aigües internacionals
El fundador de l'ONG catalana, Òscar Camps, denuncia en directe com els guardacostes libis obliguen al seu vaixell de rescat a abandonar aigües internacionals sota amenaces d'obrir foc contra ells
Públic
Barcelona--Actualitzat a
El Golfo Azzurro, un dels vaixells de l'ONG catalana Proactiva Open Arms ha patit la tarda d'aquest dimarts un greu ensurt amb la guardia costanera de Líbia. Una llanxa d'aquell país ha interceptat el vaixell d'Open Arms i, amb amenaça de disparar, l'ha obligat a seguir-la cap a la costa líbia. Més tard, el Golfo Azzurro ha pogut tornar enrere i va cap al nord. El fundador de l'ONG, Òscar Camps, ha alertat en directe a través de les seves xarxes de la situació del vaixell.
La Unió Europea està destinant fons milionaris perquè Líbia tanqui la porta de la immigració
La situació viscuda aquest dimarts per Proactiva Open Arms succeeix pocs dies després que tres ONG hagin anunciat que es retiren del Mediterrani. Metges sense Fronteres, Save the Children i See Eye ja van anunciar que suspenien la seva tasca després que Líbia hagi ampliat la seva zona exclussiva de recerca i rescat més enllà de les seves aigües territorials, on operen les ONG.
No és la primera vegada que Proactiva Open Arms denúncia assetjament per part dels guardacostes libis, funcionaris d'un país sense govern estable, un estat fallit al qual la Unió Europea està destinant fons milionaris perquè tanqui la porta de la immigració, de la mateixa manera que ja va fer amb Turquia fa més d'un any per frenar l'arribada de refugiats a les costes de Grècia.
"Aquest matí els guardacostes libis finançats per Itàlia i la UE ens han amenaçat d'una forma molt agressiva, arribant a disparar-nos per sobre dels nostres caps, a l'aire. Aquest vaixell estava a 13 milles, fora de les aigües líbies (...) Ha estat un acte deplorable ", va narrar el mateix Camps la passada setmana, quan un dels vaixells de l'ONG es trobava fent tasques de rescat en aigües internacionals.
Líbia s'apodera de la Mediterrània
Però fa pocs dies, les amenaces de Líbia feien un pas més enllà en exigir a les ONG que patrullen les aigües internacionals properes al país nord-africà un permís especial per dur a terme operacions de rescat. Poc després, Líbia va establir la seva pròpia àrea de recerca i rescat (SAR, en anglès) enfront de les seves aigües territorials, empenyent més endins a les ONG que rescataven en aigües internacionals.
Aquesta maniobra implica que Líbia amplia les seves competències més enllà de les 12 milles d'aigües territorials fins a 70 milles, dins d'aigües internacionals. És a dir, es va apropiar de diversos quilòmetres d'aigües internacionals saltant-se el dret internacional davant la passivitat de la UE. Només Alemanya s'ha pronunciat al respecte encara que d'una forma bastant descafeïnada.
Aquesta decisió se suma a la posada en marxa d'un codi de conducta per a les ONG que patrullen la Mediterrània que Itàlia està obligat a signar. Metges Sense Fronteres (MSF), Save The Children i l'alemanya Sigui Eye, van informar la setmana passada que suspenen les seves operacions de rescat d'immigrants a la Mediterrània com a conseqüència de la inseguretat i la incertesa davant el recent anunci de Líbia però també al codi de conducta italià.
L'ONU alerta que augmentaran les morts
Aquest dimarts, una experta independent de l'ONU ha advertit que hi haurà més morts d'immigrants i refugiats a la Mediterrània Central causa de les raons que han obligat a desistir a aquestes tres ONG.
Agnes Callamard, ralatora especial de les Nacions Unides, apunta en un comunicat que el nou pla d'acció dissenyat per donar suport a Itàlia a reduir la pressió de les arribades d'immigrants i "augmentar la solidaritat" dels països de la Unió Europea (UE) han respectar les seves obligacions internacionals i protegir la vida de tot individu.
Això inclou als refugiats i immigrants, "sense discriminació", ha recalcat Callamard en referència al nou codi de conducta italià que prohibeix a les ONG que fan recerca i rescat de migrants el traspàs d'aquests a altres naus i les obliga a acollir a bord a un oficial judicial armat per investigar a les màfies del tràfic de persones.
"Itàlia i la UE imposen procediments que podrien reduir la capacitat de les ONG per efectuar activitats que salven vides. Això podria conduir a més morts en el mar i la pèrdua de vides, sent previsible i prevenible, constituiria una violació de les obligacions d'Itàlia en matèria de drets humans", ha recalcat la relatora.
Per Callamard està clar que "Itàlia, la Comissió Europea i els països de la UE consideren el risc i la realitat de les morts al mar un preu menor a canvi de dissuadir els immigrants i refugiats" de creuar de Líbia a Itàlia.
L'experta també ha advertit que el finançament de 46 milions d'euros de la CE a Líbia per donar suport al seu guàrdia costanera i les seves operacions de recerca i rescat pot exposar a "més violència abominable" als immigrants i refugiats retornats a aquest país.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..