Este artículo se publicó hace 4 años.
El Govern s'obre ara a modificar la polèmica adjudicació a Ferrovial del rastreig dels contactes dels contagiats
Una filial de la constructora ha rebut l'encàrrec per 17,7 milions i sense concurs públic. Els professionals sanitari han reclamat que es reverteixi l'adjudicació i que la tasca recaigui en l'atenció primària. ERC assegura que es treballa en aquest sentit. Els comuns demanen la compareixença de la consellera de Salut al Parlament perquè doni explicacions.
Barcelona-Actualitzat a
L'allau de crítiques dels professionals sanitaris podria provocar algun tipus de rectificació del Govern en la polèmica adjudicació a una filial de Ferrovial del rastreig dels contactes dels positius de Covid-19. Si més no, així es desprèn del que ha manifestat aquest dilluns la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, en una entrevista a la Ser. "El que demano és que els escoltem, en parlem i, si cal, modifiquem el que haguem de modificar", ha dit la consellera, que ha admès que "no s'ha escoltat prou" els professionals sobre com s'ha de fer el seguiment dels casos.
Paral·lelament, la secretària general adjunta i portaveu d'ERC -l'altre soci de Govern-, Marta Vilalta, ha assegurat que el Departament de Salut treballa per canviar la situació: "Ens hem conjurat amb què es pugui revertir aquest contracte i buscar alternatives que passin per un programa públic". Els comuns també han demanat que es revisi l'externalització d'aquest servei i que la consellera de Salut, Alba Vergés, comparegui a la comissió homònima del Parlament. La CUP, per la seva part, ha presentat una moció parlamentària en què es demana la rescissió immediata del contracte.
Budó ha concretat que la decisió ha estat del Departament de Salut i que "tècnicament" es tracta d'una ampliació del contracte telefònic perquè Ferroser, filial de Ferrovial, presta el servei del 061. És a dir, una "ampliació d'un contracte vigent que es va fer per concurs públic", ha explicat. Preguntada pel fet que Ferrovial és una de les empreses condemnades pel cas Palau, Budó ha dit que no s'han de barrejar les coses.
En la roda de premsa posterior a l'executiva d'ERC, Marta Vilalta també ha comentat que la Generalitat ha d'estar preparada davant d'un possible rebrot de la pandèmia i que per això "s'ha allargat" el contracte amb Ferrovial perquè era qui gestionava la línia telefònica 061. Ha afegit que totes les adjudicacions s'han fet de manera correcta i seguint la llei i la normativa. No obstant això, ha dit que no li agrada aquest contracte perquè creu que s'hauria d'haver fet diferent perquè aquest assumpte el pugui gestionar directament el Govern de forma pública.
Queixes dels professionals
El Col·legi de Metges ha exigit aquest cap de setmana al Departament de Salut que reverteixi la decisió de subcontractar el seguiment dels positius de Covid-19. Es tracta d'un contracte de gairebé 17,7 milions, que el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha adjudicat sense concurs públic, via procediment d'emergència, a Ferroser. El contracte té una durada d'un any.
Els professionals sanitaris han reclamat les darreres 48 hores que aquesta funció de rastreig dels casos positius recaigui en l'atenció primària, "per lògica, per coherència i per major seguretat clínica".
Entre els que ho han fet hi ha el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, i el de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC), Antoni Sisó. També s'hi ha oposat el sindicat Infermers de Catalunya. En un comunicat, critica que s’opti per externalitzar un servei en lloc de "dotar de recursos humans i materials el sistema públic d’atenció primària de Catalunya".
Els comuns han demanat la compareixença de Vergés, a la comissió de Salut del Parlament perquè expliqui l'externalització del rastreig de contactes positius de coronavirus. En roda de premsa telemàtica, la líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha demanat explicacions dels motius per subcontractar a "dit" la filial de Ferrovial i ha assegurat que "trenca consensos consolidats durant setmanes". "Les externalitzacions i les retallades l'únic que fan és afeblir el model de sanitat pública", ha lamentat. A més, Albiach ha dit que "no s'entén" que es reforci la sanitat pública amb 4,5 milions però a la vegada s'externalitzi un servei per valor de més de 17,5.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..