castellserà
Sota el lema "Construïm ruralitats, un país de tothom", les conselleres Laura Vilagrà i Teresa Jordà han presentat aquest dijous a Castellserà (Urgell) el procés d'elaboració de l'Estatut dels municipis rurals, un projecte que neix amb l'objectiu de garantir la igualtat d'oportunitats entre la gent que viu a l'espai rural. En concret, aquest nou marc normatiu permetrà adaptar lleis i normatives que actualment limiten el desenvolupament dels entorns rurals en diversos àmbits, com poden en matèria d'urbanisme, comunicacions, mobilitat o educació.
El procés d'elaboració de l'estatut ja està en marxa i el Govern espera tenir aquesta mateixa tardor la memòria provisional del document i, a principis del 2023, el vol portar al Parlament. L'Estatut dels municipis rurals s'està elaborant a través del grup de redacció amb juristes de diferent procedència coordinats per la UB (Fundació Bosch Gimpera) i el grup de treball per a l'Estatut amb les entitats municipalistes (Micropobles, ACM, FCM), Eines de Repoblament i diversos departaments de la Generalitat. A més, també s'aprofitarà l'experiència i el coneixement acumulat del procés de l'Agenda Rural del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
L'aprovació d'un marc normatiu d'aquest tipus és una demanda del món rural català, que el veu necessari per intentar lluitar contra el despoblament. Durant l'acte, la consellera de la Presidència ha anunciat que a l'octubre estarà feta la memòria de l'Estatut i que a principi d'any l'esborrany del document ja es podrà tramitar al Parlament.
Buscar el reequilibri territorial
Vilagrà ha explicat que l'Estatut dels municipis rurals neix amb l'objectiu de contribuir al reequilibri territorial i evitar el despoblament perquè la gent tingui les mateixes oportunitats "visqui on visqui". "Que l'Estatut serveixi per tocar aquelles lleis i normatives que ara impedeixen que la gent es fixi al territori", ha afirmat.
Per la seva banda, la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha remarcat que "és una qüestió de país que Catalunya tingui un món rural dinàmic, diversificat i poblat", i també ha reivindicat l'Agenda Rural, confeccionada a partir de la participació de més de 1.200 persones en els diversos tallers que s'han organitzat arreu del territori "per donar resposta als nombrosos reptes als quals s'afronta el món rural".
D'acord amb les darreres dades oficials de població, del total de 947 municipis de Catalunya, més del 62,6% tenen una població que no supera els 2.000 habitants i, dins aquest percentatge, un 35% no supera el llindar de població de 500 habitants.
¿Te ha resultado interesante esta noticia?
Comentarios
<% if(canWriteComments) { %> <% } %>Comentarios:
<% if(_.allKeys(comments).length > 0) { %> <% _.each(comments, function(comment) { %>-
<% if(comment.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= comment.user.firstLetter %>
<% } %>
<%= comment.user.username %>
<%= comment.published %>
<%= comment.dateTime %>
<%= comment.text %>
Responder
<% if(_.allKeys(comment.children.models).length > 0) { %>
<% }); %>
<% } else { %>
- No hay comentarios para esta noticia.
<% } %>
Mostrar más comentarios<% _.each(comment.children.models, function(children) { %> <% children = children.toJSON() %>-
<% if(children.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= children.user.firstLetter %>
<% } %>
<% if(children.parent.id != comment.id) { %>
en respuesta a <%= children.parent.username %>
<% } %>
<%= children.user.username %>
<%= children.published %>
<%= children.dateTime %>
<%= children.text %>
Responder
<% }); %>
<% } %> <% if(canWriteComments) { %> <% } %>