Este artículo se publicó hace 7 años.
CONFLICTE ENTRE CATALUNYA I L'ESTATEl Govern espanyol portarà al TC la resolució del Parlament contra el rei malgrat l'informe del Consell d'Estat
L'Executiu de Pedro Sánchez considera que la reprovació al monarca constitueix "un nou intent d'iniciar un procés unilateral en favor d'una hipotètica República". l'Ajuntament de Barcelona condemna el posicionament de Felip VI en el conflicte entre Catalunya i l'Estat i reclama una "profunda reforma del sistema judicial espanyol"
Públic
Barcelona--Actualitzat a
El Govern espanyol presentarà recurs davant el Tribunal Constitucional contra la reprovació del rei que va aprovar el Parlament de Catalunya, malgrat l'informe en contra del Consell d'Estat, segons que ha informat la portaveu de l'Executiu, Isabel Celaá, després del Consell de Ministres celebrat a Sevilla.
La resolució del Parlament en la qual es va condemnar la intervenció de Felip VI el dia 3 d'octubre del 2017, dos dies després del referèndum d'autodeterminació, constitueix, segons el Govern espanyol, "un nou intent d'iniciar un procés unilateral que desemboqui en la proclamació d'una hipotètica República", ha dit la ministra.
L'organisme consultiu de l'Executiu espanyol ha assenyalat en un informe que la resolució aprovada a la Cambra catalana contra el cap de l'Estat i en favor de l'abolició de la monarquia és una declaració política que no té cap efecte jurídic i que, en conseqüència, no hi ha base per presentar un recurs d'inconstitucionalitat.
La ministra Isabel Celaá ha reconegut que el Consell d'Estat considera que la resolució del Parlament no constitueix un "objecte idoni" per la presentació del recurs, però ha insistit en que l'informe d'aquest alt organisme consultiu no és vinculant, que "l'agraeix i el respecta, però no el comparteix".
Celaá ha assegurat que "la figura del cap de l'Estat és inviolable i no ha de ser objecte de disputa en una cambra autonòmica".
Condemna de l'Ajuntament de Barcelona
El ple de l'Ajuntament de Barcelona s'ha pronunciat aquest mateix divendres en contra del posicionament del monarca en el conflicte català.
Ha estat una declaració institucional de rebuig i condemna per la presa de posició de Felip VI amb la seva intervenció del dia 3 d'octubre. "Els poders polítics de l'Estat van decidir emprar la monarquia com una trinxera més de l'Estat vers el poble organitzat", es diu en un text en el qual es reprova "els actes repressius en contra de la ciutadania", es "referma el compromís amb els valors republicans" i s'aposta, de la mateixa manera que el Parlament de Catalunya, "per l'abolició de la monarquia", institució que es considera caducai antidemocràtica".
L'Ajuntament, a més, ha exigit l'alliberament immediat de tots els presos polítics catalans i la fi de la judicialització del conflicte amb l’Estat.
La declaració, que ha comptat amb el suport BComú, PDeCAT, ERC, CUP i dos regidors no adscrits ha reclamat una "profunda reforma del sistema judicial espanyol que garanteixi la seva independència i el ple sotmetiment de les seves institucions a l’Estat de Dret i als principis democràtics, proscrivint tota actuació arbitrària i de persecució ideològica".
Ha recordat la suspensió de l'autogovern de Catalunya, amb l'aplicació de l'article 155, l'empresonament i exili des de fa un any dels membres del Govern de la Generalitat, escollits democràticament, així com l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i ha denunciat "les irregularitats en la instrucció dels diferents procediments judicials que mantenen diferents líders catalans a la presó, així com diferents accions dutes a terme pel Govern de l’Estat contràries a l’Estat de Dret en la seva persecució contra els diferents líders, socials i polítics, independentistes catalans i el moviment que els representa".
El ple ha exigit també "que es donin totes les garanties jurídiques a activistes com Tamara Vila, actualment confinada a Viladecans, i altres membres dels CDR acusats injustament de terrorisme.
El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha reclamat a més al Govern espanyol que s'obri al diàleg i la negociació "per trobar una sortida a la situació actual i per celebrar un referèndum d’autodeterminació que permeti als catalans i catalanes decidir lliurement el seu futur".
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.