El govern espanyol pacta amb els sindicats apujar el salari mínim 50 euros fins als 1.184 euros mensuals
L'increment és del 4,4% i s'aplicarà amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener d'aquest 2025. La patronal es desmarca de l'acord, que s'allunya de l'augment del 3% demanat pels empresaris
![La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, a l'acte de presentació de l'informe de la comissió d'experts sobre l'SMI La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, a l'acte de presentació de l'informe de la comissió d'experts sobre l'SMIData de publicació: dimecres 15 de gener del 2025, 13:58Localització: MadridLa vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, a l'acte de presentació de l'informe de la comissió d'experts sobre l'SMI](https://imagenes.publico.es/files/image_horizontal_mobile/files/fp/uploads/2025/01/29/679a49382ad88.r_d.2183-1690-1600.jpeg)
Públic
Barcelona-
La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha anunciat aquest dimecres que ha tancat un acord amb els sindicats UGT i CCOO per apujar el salari mínim interprofessional (SMI) en 50 euros, fins a 1.184 euros mensuals en 14 pagues. Es tracta d'un increment de 700 euros, la forquilla més alta plantejada pel grup d'experts convocats pel ministeri de Treball. La pujada és del 4,4% i s'aplicarà amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener d'aquest 2025.
La CEOE havia plantejat una pujada del 3%, en línia amb el que recull l'acord marc de negociació col·lectiva per a aquest any, mentre que els sindicats reclamaven una pujada propera al 6% i arribar als 1.200 euros mensuals. En el marc d'aquest acord, es constituirà en el termini de dos mesos una nova taula de diàleg social, que abordarà l'adaptació completa de la Directiva de Salaris Mínims Europea.
"El diàleg social funciona", ha destacat després de la reunió mantinguda aquest dimecres amb els agents socials Díaz, que ha agraït a la patronal CEOE –que no ha segellat el pacte– les aportacions fetes. "És l'eina per donar bones notícies i avui fem un pas endavant amb una bona notícia al nostre país", ha subratllat la vicepresidenta del govern espanyol, que ha afegit que aquesta pujada s'aprovarà al Consell de Ministres "amb caràcter imminent".
En una compareixença davant la premsa després de la reunió que ha mantingut Treball amb els agents socials, la líder de Sumar ha agraït a la patronal que en aquest cas "s'ha pres seriosament el diàleg i ha fet propostes" a diferència del que ha passat -ha recordat- amb la negociació de la reducció de jornada. "Ha fet propostes, però no ha sigut possible arribar a un acord", ha detallat.
Impacte dels decrets òmnibus
La negociació per revalorar l'SMI s'ha accelerat perquè la no convalidació dels decrets socials la setmana anterior va provocar que decaigués la pròrroga inclosa, però al final el decret de l'escut social tirarà endavant amb els vots de Junts i PP. En aquest sentit, el vicesecretari general de Política Sindical de la UGT, Fernando Luján, ha assegurat que els sindicats han "cedit part de les reivindicacions" per tal de poder "traslladar seguretat i certesa a les persones que perceben l'SMI" l'últim dia del mes de gener.
Reducció de la bretxa de gènere
"El salari mínim interprofessional no és una qüestió econòmica, és una qüestió de dignitat, de drets humans", ha destacat Luján, que ha insistit que incrementar l'SMI millora l'economia en general. "És un bon acord, millorarà les condicions d'1,8 milions de persones assalaries, un 11,5% de la població assalariada", ha detallat Mari Cruz Vicente, secretaria confederal d'Acció Sindical de CCOO.
Vicente ha destacat que l'acord contribueix "sense cap dubte" a reduir la bretxa de gènere, ja que les dones tenen una presència major en sectors amb salaris més baixos i sense conveni de referència. En concret, ha afirmat que l'increment afectarà el 57% de les dones, alhora que contribuirà a millorar els sous dels més joves. Beneficiarà el 27% dels treballadors fins als 24 anys i el 14,8% de la població entre 25 i 34 anys.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.