Este artículo se publicó hace 5 años.
El Govern espanyol pacta amb Cs una nova pròrroga de l'estat alarma de només 15 dies, fins el 7 de juny
Un cop s'ha conegut l'acord, el partit d'Inés Arrimadas ha aprofitat per treure pit i assegurar que gràcies al seu paper no hi haurà taula de negociació de Govern espanyol amb ERC. Els republicans pressionen l'Executiu de Pedro Sánchez i l'insten a triar
Públic
Madrid--Actualitzat a
El Govern espanyol ha pactat amb Ciutadans una nova pròrroga de l'estat alarma de només 15 dies, fins al 7 de juny. La Moncloa ha remès a les 15.20h un comunicat informant-ne, quan encara no havia començat la roda de premsa de la ministra portaveu, posterior al Consell de Ministres que ha aprovat remetre al Congrés la sol·licitud d'aquesta nova pròrroga. Previsiblement serà l'última, tot i els canvis d'opinió de l'Executiu de Sánchez, que inicialment va anunciar una nova pròrroga d'un mes. De fet, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, la portaveu del Govern, María Jesús Montero, ja ha avançat que no descarten demanar-ne alguna més, informen Alejandro López de Miguel i Manuel Sánchez.
Segons el text, durant les pròximes dues setmanes de pròrroga l'executiu "es compromet a analitzar les mesures i, si escau, reformes legislatives necessàries que permetin una sortida ordenada de l'estat d'alarma i la gestió de la pandèmia en aquest moment, ja sense la utilització de l'eina constitucional de la declaració d'alarma". En aquest mateix termini, el Govern estatal es compromet a comunicar al partit de dretes "les primeres conclusions de la seva anàlisi amb l'objectiu de dialogar i, si és possible, consensuar les mesures i reformes legislatives necessàries".
En un altre ordre de coses, el text difós per la Secretaria d'Estat de Comunicació no esmenta cap de les contrapartides d'aquest pacte per a la formació d'Inés Arrimadas, que Ciutadans sí que ha comunicat. El partit ha presumit aquest dimarts que "gràcies al paper de Ciutadans", no es produirà la taula de negociació del Govern espanyol amb ERC, un compromís de Pedro Sánchez i una condició imposada per la formació republicana per permetre la seva investidura com a president estatal.
Tot i l'acord amb Cs, continuen les negociacions entre el PSOE i ERC per abordar una abstenció dels indepedentistes. Els republicans veuen amb bons ulls el termini de 15 dies però reconeixen que la negociació es complica després del pacte amb la formació espanyolista. Segons fonts consultades per l'ACN, les negociacions entre socialistes i republicans s'estan produint amb converses a tots els nivells però es mantenen les diferències en la demanda d'ERC d'acabar amb el "comandament únic". Esquerra també vol que la Generalitat pugui liderar el desconfinament i les mesures socials per abordar la crisi posterior a la pandèmia.
Advertència d'Esquerra d'última hora
Els republicans han volgut, però, afegir pressió a Pedro Sánchez en la recta final de les negociacions que es mantindran fins a poc abans de la votació al Congrés d'aquest dimecres. Ja entrada la nit ERC ha fet públic un comunicat aquest dimarts en què ha criticat que el govern espanyol "ha triat soci" un cop ha "decidit apostar de nou per Cs" per prorrogar l'estat d'alarma. Les negociacions entre els socialistes i els republicans i en aquest context els independentistes han recordat que han fet arribar unes condicions "clares i públiques des del primer moment". Per això han lamentat que l'executiu de Pedro Sánchez "ha mostrat quines son les seves preferències". "No volem entrar en un mercadeig. Ja s’ha perdut prou el temps. Havíem demanat unes condicions mínimes, però pràcticament no hi ha hagut cap gest per intentar arribar a un acord, perquè sembla que ja havien triat des de l’inici. No volem més dilacions", han afirmat.
Amb tot, ERC no tanca la porta a un acord d'última hora, recordant que han presentat esmenes sobre la pròrroga de l'estat d'alarma i que es mantenen "a l’espera". I afegeix: "Ells són qui han de fer la tria. Esquerra o la dreta".
La proposta republicana passa perquè "s’acabi el comandament únic" i que Catalunya pugui decidir sobre el desconfinament "amb el retorn de les competències". També perquè la pròrroga sigui màxim de 15 dies -un extrem que Cs ja ha aconseguit- i que es treballi en la modificació de les altres lleis com la de Salut pública "per evitar aplicar indiscriminadament l’Estat d’Alarma".
Una altra demanda d'ERC és un permís retribuït per als pares i mares que s’han de fer càrrec dels seus fills com a conseqüència del confinament, així com augmentar el marge per als ajuntaments per poder utilitzar el superàvit amb mesures per fer front a la covid-19.
Finalment, els republicans també demanen "una data" per a la repesa de la mesa de negociació, aturada per la irrupció de la pandèmia.
Contactes setmanals amb Cs
ERC ha deixat de ser imprescindible en l'aritmètica del Congrés des que Ciutadans va recolzar la quarta pròrroga, el 5 de maig, i des de llavors el cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, i la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, han mantingut "contactes setmanals" per analitzar les mesures a aplicar per mantenir la protecció de la ciutadania "en l'àmbit sanitari, econòmic i social". El comunicat assegura que tots dos, Govern i Ciutadans, "mostren la seva satisfacció per la interlocució que estan mantenint" des d'aquest acord.
El pacte preveu també impulsar que el mes de juliol sigui considerat hàbil al Congrés, per "agilitzar el treball parlamentari i recuperar part de l'endarreriment provocat pel COVID-19".
Text íntegre del comunicat del Govern espanyol
El Govern d'Espanya i Cs mostren la seva satisfacció per la interlocució que estan mantenint des de l'acord del passat 5 de maig, relatiu a la pròrroga de l'Estat d'alarma pel temps estrictament necessari. El President de, Govern, Pedro Sánchez, i la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, han mantingut contactes setmanals que han permès analitzar i posar en marxa mesures necessàries per seguir protegint la ciutadania en l'àmbit sanitari, econòmic i social.
Així, després de constatar l'execució de l'acord assolit el passat 5 de maig, les dues parts manifesten la seva voluntat de seguir consensuant mesures pensant en l'interès general de tots els espanyols, sobre la base de la qual cosa aconsegueixen els següents acords:
1. El Govern i Cs coincideixen que continua sent necessari prorrogar un mecanisme constitucional de l'estat d'alarma per afrontar aquesta pandèmia i que s'ha de prolongar només pel temps estrictament necessari. En aquest sentit, pacten que la pròrroga de l'estat d'alarma ha de perllongar-se 15 dies, tal com ha vingut realitzant-se fins ara.
2. Durant aquests 15 dies de pròrroga de l'estat d'alarma, el Govern es compromet a analitzar les mesures i, si escau, reformes legislatives necessàries que permetin una sortida ordenada de l'estat d'alarma i la gestió de la pandèmia en aquest moment, ja sense la utilització de l'eina constitucional de la declaració d'alarma. En aquests mateixos 15 dies, el Govern ha de comunicar a Cs les primeres conclusions de la seva anàlisi amb l'objectiu de dialogar i, si és possible, consensuar les mesures i reformes legislatives necessàries.
3. En els ajornaments tributaris motivats per l'impacte econòmic negatiu de la COVID-19, s'augmenta en un mes (de tres a quatre) el termini per ingressar impostos pels contribuents sense interessos de demora.
4. Agilitació del pagament de prestacions per ERTO o atur als que encara no ho han cobrat perquè puguin percebre durant el mes de juny, com a molt tard, i prioritat per a la resolució de possibles incidències al respecte.
5. S'analitzarà la possibilitat d'ampliar més enllà de la vigència de l'estat d'alarma la prestació extraordinària per cessament d'activitat dels treballadors autònoms i la conseqüent exempció de les quotes de Seguretat Social durant la percepció de la prestació.
6. Així mateix, s'acorda impulsar que el mes de juliol de 2020 sigui hàbil en el Congrés dels Diputats a l'efecte d'agilitar el treball parlamentari i recuperar part de l'endarreriment provocat pel COVID-19.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..