Este artículo se publicó hace 3 años.
El Govern espanyol cedeix i destitueix la directora del CNI per l'escàndol de l'espionatge
El Consell de Ministres pren la decisió després de l'anàlisi dels mòbils dels ministres de l'executiu de Sánchez. Robles nomena Esperanza Casteleiro com a successora de Paz Esteban i diu que implica una "continuació normal"
Públic
Barcelona--Actualitzat a
El govern espanyol ha destituït la directora del CNI, Paz Esteban, per l'escàndol de l'espionatge, segons ha avançat El País. La decisió s'ha pres aquest dimarts en el Consell de Ministres el mateix dia en què es fan públics els resultats de les anàlisis als mòbils dels ministres de l'executiu espanyol. Fins ara ha transcendit la intervenció de comunicacions del president, Pedro Sánchez, i dels ministres de Defensa i Interior, Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska. Esteban ha estat assenyalada en les últimes setmanes no només per l'espionatge al govern espanyol sinó pel 'Catalangate' i és un dels caps que l'independentisme exigia per depurar responsabilitats juntament amb el de Robles.
De fet, Robles compareix aquest dimarts en roda de premsa després del Consell de Ministres per explicar la destitució.
La directora del CNI va comparèixer dijous de la setmana passada a la recentment constituïda comissió de secrets oficials del Congrés i va admetre que els serveis d'intel·ligència espanyols han espiat amb aval judicial al president del Govern, Pere Aragonès, i a 17 independentistes més.
Pel que fa a la resta de noms que han transcendit com a espiats amb el programari Pegasus, l'Executiu espanyol va apuntar que s'hauria tractat d'un atac "extern" i "il·lícit". En els últims dies, el Govern espanyol i el PSOE ja no tancaven la porta a dimissions en el futur per l'espionatge, però demanava esperar a esclarir els fets.
Primera destitució del cas Pegasus
Esteban (Madrid, 1958) és la primera destitució pel cas Pegasus. Va ascendir a la direcció del CNI el febrer de 2020, però ja era directora interina des del juliol de 2019 en substitució del general Félix Sanz Roldán. Esteban té una llarga trajectòria en els serveis d'intel·ligència espanyols. Hi va ingressar el 1983 quan encara era el Centre Superior d'Informació de la Defensa (CESID) i després d'assumir diversos càrrecs va arribar a ser secretària general del CNI el 2017.
Esperanza Casteleiro no va directora del CNI, un relleu intern
Un cop coneguda la distitució, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha anunciat el nomenament d'Esperanza Casteleiro Llamazares com a successora de Paz Esteban al capdavant del CNI. Casteleiro ocupava fins ara la secretaria d'Estat de Defensa, ha estat directora de gabinet de Robles i va ser durant quatre anys secretària general del CNI. En roda de premsa després del Consell de Ministres, Robles ha destacat que la tria implica una "continuació normal" en la direcció del CNI, ja que la successora és una funcionària dels serveis d'intel·ligència amb "gairebé 40 anys" de trajectòria. "Ella és del CNI", ha insistit. Robles ha rebutjat qualificar la destitució d'Esteban com a tal i ha descrit el moviment com a "substitució".
Robles ha evitat aclarir què ha motivat el cessament d'Esteban i ha agraït la feina feta com a directora del CNI. La ministra de Defensa ha dit que el nomenament de Casteleiro ha de permetre "donar un impuls" al CNI en aquest "moment complicat", "enfortir-lo" i "reforçar-lo". Això no implica "desmerèixer" l'anterior directora, ha afirmat. Robles ha dit que el canvi "aporta un plus de coneixement".
La titular de Defensa ha insistit que Casteleiro forma part del seu equip i ha mostrat "satisfacció" pel fet que sigui una col·laboradora seva, la que ha estat la seva número dos al Ministeri de Defensa, qui s'encarregui d'iniciar "aquesta nova etapa tan necessària" davant dels "reptes i amenaces" que impliquen el terrorisme, la guerra d'Ucraïna i la ciberseguretat.
Robles: "Poden haver-hi errades i disfuncions. La seguretat completa no existeix"
Robles ha argumentat que la nova directora del CNI ha adquirit experiència en els últims anys en matèria de defensa, innovació i tecnologia. La ministra de Defensa no ha volgut vincular explícitament l'espionatge amb Pegasus amb el canvi i ha argumentat que "poden haver-hi errades i disfuncions" relacionades amb la tecnologia a tots els països. "La seguretat completa no existeix", ha dit, i ha defensat la feina del conjunt del CNI, que veu amb "orgull".
No es planteja dimitir
Preguntada per les peticions de dimissió que fa l'independentisme, la titular de Defensa no ha obert la porta a aquesta via i ha assegurat que continuarà "servint a Espanya" com ho ha fet en els últims quatre anys. "Per a mi estar aquí és un regal de la vida", ha dit Robles, que ha remarcat que continuarà actuant guiada pel "respecte a l'estat de dret" i per "l'empatia".
A favor de desclassificar
Robles: "Ja m'agradaria a mi que es pogués veure tot"
Robles ha assegurat que està a favor de desclassificar informació, però no ha concretat l'abast ni el moment en què s'hauria de fer. "Ja m'agradaria a mi que es pogués veure tot", ha dit, i ha afirmat que espera que "algun dia es desclassifiqui perquè els ciutadans sàpiguen com s'actua d'acord amb la legalitat".
"No s'investiga per les idees polítiques"
Robles ha afirmat que a Espanya "a ningú se l'investiga per les seves idees polítiques" i ha defensat que Esteban va donar tota la informació judicial en la compareixença de la setmana passada a la comissió de secrets del Congrés. "Estaven absolutament motivades", ha assegurat, i les actuacions s'han fet "d'acord amb la legalitat".
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..