El Govern eliminarà per llei la cita prèvia obligatòria en els serveis públics
La mesura s'emmarca en el "pla de reforma i transformació de l'administració" que va anunciar el president de la Generalitat, Salvador Illa, quan va accedir al càrrec
Barcelona--Actualitzat a
El conseller de Presidència de la Generalitat, Albert Dalmau, ha anunciat que el Govern impulsarà "una norma amb rang de llei per posar fi a la cita prèvia obligatòria en els serveis públics" de Catalunya. Aquest requisit es va estendre arran de la pandèmia de la Covid-19 per fer qualsevol tràmit en la majoria d'ajuntaments, diputacions i la mateixa Generalitat.
"Ha arribat el moment de fer, de passar del diagnòstic a l'acció", ha subratllat el conseller en una roda de premsa aquest dilluns, que ha detallat que això s'emmarca dins del "pla de reforma i transformació de l'administració", una de les promeses del president de la Generalitat, Salvador Illa, quan va accedir al càrrec. Tot i això, es tracta d'una mesura que ja va anunciar l'anterior Executiu encapçalat per Pere Aragonès.
Dalmau ha lamentat que l'atenció pública amb cita obligatòria s'ha quedat després de la pandèmia, la qual cosa creu que ha fet que l'atenció presencial "hagi perdut qualitat", i ha apostat perquè tothom es pugui adreçar a l'administració pública i tingui una resposta immediata.
Termini: un any
La fi de la cita prèvia s'inclourà en la llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat per al 2025. El termini màxim que es fixa el Govern de Salvador Illa per completar el procés és d'un any.
Alhora, la Generalitat vol impulsar un pla de xoc amb 17 accions urgents per millorar el sector públic, entre les quals la creació de 2.000 places de pràctiques remunerades per a joves estudiants per atraure talent del món universitari i per fer front a la renovació del personal públic, tenint en compte que el 2030 se'n jubilaran 27.000, un 14% del seu conjunt. El conseller ha destacat que cal afrontar el "relleu generacional", així com "fomentar vocacions públiques" per part dels estudiants universitaris i de centres de formació professional.
Pel que fa la professionalització del sector públic, Dalmau ha explicat que el Govern aposta per una "professionalització" de la direcció pública i que els alts càrrecs vinculats a l'administració de la Generalitat siguin escollits mitjançant concursos. "Volem atraure professionals al sector públic i necessitem la imatge que la direcció pública està professionalitzada", ha precisat el conseller, que ha assegurat que es tracta d'una mesura esperada i per això ha insistit en fer "passos decidits" cap a la "professionalització dels serveis".
Dalmau és el responsable d'aquest pla, que té com a peça clau la creació d'una comissió d'experts dirigida per Carles Ramió, catedràtic de ciències socials i polítiques de la UPF.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..