Este artículo se publicó hace 7 años.
IMMERSIÓ LINGÜÍSTICAEl Govern central amenaça el model d'escola catalana a través del 155
El secretari d'Estat d'Educació avisa que l'Executiu estudia implementar una casella als fulls de matriculació perquè els pares elegeixin la llengua vehicular, el mateix dia que Rajoy rep el president de SCC, que li ha transmès la mateixa petició. Santamaría adverteix que el Govern central pot prendre decisions a Catalunya sobre ensenyament, en aplicació del 155. Els partits catalanistes i diverses entitats han sortit d'immediat a rebutjar qualsevol intent de canviar el model d'immersió
Públic
Barcelona-
Nova ofensiva contra el model d'immersió lingüística a l'escola pública catalana. De moment, només en forma de globus sonda. Però amb advertiments concrets. El Govern central avisa que esta estudiant incloure en els formularis de matriculació per al curs proper a Catalunya una casella on els pares puguin elegir la llengua vehicular de l'ensenyament. Aquesta és una vella reivindicació dels grups que s'oposen a la immersió lingüística a Catalunya, i el secretari d'Estat d'Educació, Formació Profesional i Universitats, Marcial Marín, ha anunciat aquest dijous que el Govern central està estudiant la qüestió, després d'una petició en aquest sentit d'un d'aquests col·lectius, Ames.
"Som sensibles amb el problema i hi estem a sobre. Aviat ho anunciarem, però queden encara unes setmanes", ha declarat Marín, en referència al període de matriculació, que a Catalunya acostuma a obrir-se al març. Marín ha apuntat també que el Ministeri d'Educació, Cultura i Esports, que dirigeix Íñigo Méndez de Vigo, està avaluant si la matriculació a les escoles és un afer que correspon al Govern central, en aplicació de l'article 155 que manté intervinguda l'administració catalana.
L'amenaça l'ha explicitat un càrrec de la segona fila de comandament del Govern central. Però hi ha hagut nous advertiments des de més amunt. La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, en declaracions a la premsa als passadissos del Congrés, ha assenyalat que l'Executiu central està determinat a aplicar a Catalunya mesures en els àmbits de l'ensenyament i la funció pública, davant del fet que encara no s'ha format govern. Sense entrar en més detall, Santamaría ha argumentat que "Catalunya no es pot paralitzar pel fet que no siguin [els partits independentistes] capaços de nomenar un president que pugui complir amb la llei". "Els ciutadans de Catalunya mereixen que se segueixin gestionant els seus serveis públics", ha afegit.
Les paraules de la vicepresidenta i del secretari d'Estat arriben el mateix dia que el president del Govern central, Mariano Rajoy, i la pròpia Santamaria s'han reunit amb el president de Societat Civil Catalana. José Rosiñol. Després de la reunió, aquest ha assegurat que Rajoy li ha confirmat que l'Executiu central prendrà una decisió tant sobre la matriculació com sobre l'ús del castellà a les escoles catalanes, i que la qüestió és ja sobre la taula del ministre Méndez de Vigo.
Els partits catalanistes, en contra
Els advertiments des del Govern central han estat replicats immediatament pels des del partits catalanistes. En declaracions al Congrés, el coordinador dels diputats i senadors del PDeCAT, Jordi Xuclà, ha afirmat que el Govern central "no té legitimitat per canviar el model educatiu català". "Per governar es requereix legitimitat, i la legitimitat la donen els ciutadans a través del seu vot", ha indicat Xuclà, que ha recordat que el consens a Catalunya amb el model d'immersió lingüística va "molt més enllà dels 70 diputats" independentistes.
La diputada d'ERC Teresa Jordà, perla seva banda, ha recordat que la immersió lingüística en català a l'escola és "un model d'èxit", i ha apuntat que si "el PP" vol "carregar-se" aquest model a través del 155, això seria "una demostració no només de mala fe, sino de voler fe mal a Catalunya". A la vegada, Jordà ha defensat la necessitat de formar govern com abans millor a Catalunya, "fer-lo efectiu, fer-lo real i deixar ja aquesta llosa que tenim al damunt que és el 155".
Per part dels Comuns, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha rebutjat qualsevol canvi en el model d'immersió. "No deixarem que ningú ens toqui el nostre model educatiu i la nostra aposta pel català com a llengua vehicular", ha afirmat, durant l'acte d'entrega dels premis Ciutat de Barcelona. "Reafirmem un cop més, més enllà dels posicionaments partidistes, la convicció de l'educació catalana com a eina de cohesió social a través de la llengua i l'enfortiment col·lectiu", ha proclamat.
A la vegada, el president del Grup de Catalunya en Comú al Parlament, Xavier Domènech, ha anunciat que presentarà aquest divendres una proposta de ple per "per avaluar escenaris de desbloqueig i defensa del model d'escola catalana".
També els socialistes catalans s'han mostrat en contra de qualsevol pla per canviar el model educatiu. La coordinadora dels diputats del PSC al Congrés, Meritxell Batet, ha deixat clar que el seu partit "mai ha estat partidari de segregar nens i nenes per raons de llengua", i ha recordat que el model d'immersió lingüística "és el model que hem defensat i seguirem defensant", perquè "garanteix que al final de l’etapa educativa obligatòria els nens i nenes de les nostres escoles siguin competents en dues llengües". "Això és un element de riquesa, positiu, i sobretot de cohesió social, que ha estat sempre la nostra màxima prioritat", ha recalcat.
La immersió com a eina de cohesió social
"No s'ha d'espanyolitzar els nens catalans, s'ha de democratitzar els ministres espanyolistes", ha assenyalat -en castellà, parafrasejant la cèlebre frase de l'exministre Ignacio Wert- la CUP, en una piulada. "Ni ahir, ni avui, ni demà! El català i l'escola catalana no es toquen!", ha afegit
També s'han sumat a l'onada de rebuig entitats com Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua o el sindicat USTEC. En un comunicat, Òmnium garanteix que "defensarà sense descans el model d'immersió lingüística garant de la cohesió social i avalat per experts internacionals". Plataforma per la Llengua ha acusat el Govern central de buscar la "divisió a les aules" i de pretendre trencar "un consens de més de tres dècades", en que el català ha actuat com a "eina de cohesió social".
"Han traspassat una línia vermella", ha assenyalat, al seu torn, el portaveu d'USTEC, Ramon Font, que ha expressat que el professorat a Catalunya està "molt orgullòs" d'un model que "garanteix la igualtat d'oportunitats" als alumnes. "Volem una societat cohesionada, inclusiva i integradora, que no separi els nens per comunitats lingüístiques", ha reblat.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..