Este artículo se publicó hace 6 años.
El 'govern del 155' de Rajoy a Catalunya endarrereix pagaments, ha cessat 250 persones i nomena càrrecs a dit
Una investigació periodística del diari 'Crític' detalla totes les mesures, des d'adjudicacions a destitucions, adoptades per la Generalitat intervinguda pel Govern i descobreix casos com el de la designació del fins ara secretari general de la Fundació Escola Cristiana, qui s'ha convertit en el nou director general de Centres Concertats i Centres Privats.
Públic
Barcelona-
Des que Mariano Rajoy va decidir imposar a Catalunya un Article 155 de potència descomunal --cessant el govern català, dissolent el Parlament i convocant eleccions anticipades-- la gestió de la Generalitat per control remot des de Madrid no només no ha "normalitzat" la situació política i econòmica , com pretén el govern espanyol, sinó que ha suposat el cessament de centenars de càrrecs públics, la paralització de l'activitat legislativa, el retard dels pagaments de l'Administració, la multiplicació de la burocràcia, la supressió d'alguns organismes i la designació d'alts càrrecs a dit, amb criteris no explicats.
El diari Crític acaba de publicar els resultats d'una recerca del periodista Marc Font que repassa totes aquestes activitats imposades a la Generalitat de Catalunya des de la Moncloa i detalla també les despeses, adjudicacions i contractes milionaris que ha anat concedint el Govern durant el que ja es coneix com "el període 155".
A més, l'associació ServidorsCAT, creada per funcionaris públics catalans pocs dies abans de l'entrada en vigor del 155, ha elaborat un informe titulat Inventari de danys que documenta com la Generalitat no només té un "nivell d'activitat molt inferior a l'habitual", sinó també que "mai havia funcionat tan malament".
Contractacions milionàries, adjudicació electoral a Indra i nomenaments de conservadors
Entre les contractacions de més volum que ha concedit la Generalitat en aquest període 155 --i que detalla, una per una, la informació de Crític-- destaquen el de la compra de 50 milions d'euros en carburants a Repsol, o el dels més d'11 milions en pagaments del Institut Català de la Salut. Encara que, és clar, la més polèmica de totes va ser l'adjudicació a Indra, per gairebé milió i mitjà, de la informatització de l'escrutini del 21-D.
Aquesta gestió governamental delegada des de Madrid també ha inclòs el cessament de més de 250 persones i el nomenament de sis alts càrrecs. D'aquests últims, els que criden més l'atenció són Juan Antonio Puigserver, un advocat de l'Estat, mallorquí, que ha exercit diversos càrrecs tècnics en successius governs del PP i que ha estat designat per exercir com a secretari general tècnic en el Departament d'Interior, i Miquel Mateo, qui era el secretari general de la Fundació Escola Cristiana, qui s'ha convertit en el nou director general de Centres Concertats i Centres Privats.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..