El golf de Roses serà l'únic punt on es podran instal·lar parcs eòlics marins a Catalunya
El Govern estatal ha aprovat els plans de les cinc demarcacions marines espanyoles: es contemplen uns 250 quilometres quadrats de superficie en aquesta zona de la Costa Brava. La instal·lació de parcs eòlics marins genera rebuig a la zona
Públic / ACN
Girona-
El golf de Roses (Alt Empordà) serà l'única zona de Catalunya on es podran insta·lar parcs eòlics marins. Ho ha aprovat aquest dimarts el Consell de Ministres del Govern d'Espanya, que ha donat finalment llum verda als Plans d'Ordenació de l'Espai Marítim (POEM).
La zona tindrà una superfície de 250 quilòmetres quadrats dels 5.000 que sumen les cinc demarcacions i tindrà una distància mínima de la costa de 12 km. Un cop feta l'aprovació, s'hauran de convocar les subhastes per a presentar-hi projectes. De moment, ja ha transcendit que 6 companyies volen instal·lar parcs d'aquest tipus a la Costa Brava.
L'executiu espanyol ha aprovat aquest dimarts el Reial Decret dels POEM sense gaires canvis respecte la declaració ambiental estratègica de desembre. Ho ha fet finalment després de mesos d'anuncis fallits.
Els plans d'ordenació inclouen les cinc demarcacions marines espanyoles. Es tracta de les que abracen la costa atlàntica (nord atlàntica i sud atlàntica), la de les Canàries, la de l'estret de Gibraltar i la llevantino-balear.
Els POEM
Els plans aprovats estableixen zones d'ús prioritari i zones d'alt potencial per a diversos usos, entre d'altres, per a l'eòlica marina. A la pràctica, es tracta d'una zonificació de "polígons" on diferents empreses podran optar a instal·lar projectes amb molins, complint amb els criteris que fixi l'estat a les subhastes.
S'ordenen 1 milió de quilòmetres quadrats de superfície marina dels quals 5.000 (un 0,46%) seran espais on potencialment es podran instal·lar parcs eòlics. En total, 19 punts repartits al llarg de la geografia espanyola. L'Estat considera que la zonificació permetrà complir amb l'objectiu d'arribar als entre 1 i 3 GW d'eòlica marina instal·lada l'any 2030.
Dels 5.000 quilòmetres quadrats totals, la demarcació llevantino-balear -on està inclòs el golf de Roses (LEBA1) i les dues zones de les Balears (LEBA 2 i 3)- en tindrà 475. I d'aquests, 249,99 s'ubicaran davant de Roses a un mínim de 12 km de distància de la costa.
Els POEM ha tirat endavant gairebé tal com estava previst a la declaració ambiental estratègica publicada al desembre. Amb la seva aprovació, el document arrenca ara la primera fase i tindrà una durada de sis anys, fins al 2027 quan s'haurà de revisar i dissenyar un "nou cicle".
En aquest període s'hauran de fixar les bases per als concursos que han de regir la instal·lació de parcs en les diferents zones previstes. Es preveu tirar endavant la primera aquest mateix any, però molt probablement els primers parcs no siguin una realitat fins a finals d'aquesta dècada.
Sis projectes sobre la taula
A hores d'ara ja hi ha sis projectes interessats a instal·lar-se al golf de Roses. El primer –i el que té els tràmits més avançats- és el Parc Tramuntana, que preveu 35 aerogeneradors amb 500 MW de potència a uns 24 km de la badia de Roses.
Hi ha tres projectes més en fase de consultes prèvies. Una filial d'Iberdrola hi projecta l'anomenat parc Gavina també amb 500 MW de potència i l'enginyeria basca Saitec en preveu un tercer, amb només cinc aerogeneradors i una potència de 50 MW.
Una societat del grup Cobra, Instal·lacions i Serveis Moscardo III, projecta un altre parc eòlic marí a les comarques gironines. Es tracta de Catwind i seria el més gran dels que s'han plantejat fins ara amb una potència de 1.200 MW.
Els dos últims que han entrat al Ministeri han estat els que proposen Ferrovial i Capital Energy Offshore. El de Capital Energy rep el nom de L'Empordà i preveu 34 molins amb una potència total de 510 MW. L'altre, promogut per Ferrovial, s'anomena Creus i també contempla la instal·lació de 34 molins amb 510 MW de potència total.
A més, la Generalitat de Catalunya ha anunciat recentment que impulsarà un parc eòlic marí experimental en aquesta zona. Formarà part d'un laboratori flotant on també s'hi faran estudis ambientals, i es preveu que sigui una realitat abans no acabi el 2025.
Ecologistes en peu de guerra
Entitats ecologistes han demanat avui al govern espanyol que "revisi" el POEM i impedeixi la instal·lació de parcs eòlics a la badia de Roses. Denuncien "la manca d'actuació" per part de la Generalitat en l'autorització d'aquestes infraestructures i recorden que la zona té un alt valor ecològic que ara es podria alterar amb els molins de vent.
Ho assenyalen en un comunicat de premsa conjunt les entitats SOS Costa Brava, Iaeden, Salvem la Platja de Pals, Fòrum l'Escala i la plataforma Stop Macroparc Eòlic Marí. Han aprofitat per anunciat que organitzaran "accions de defensa" del territori en oposició al POEM aprovat aquest dimarts.
Les entitats insisteixen en el manifest signat per un centenar de científics en què advertia dels valors naturals i ambientals que hi ha en el golf de Roses, considerant-lo un dels més rics de la Mediterrània a nivell de biodiversitat. Per això desaconsellaven la instal·lació de parcs eòlics marins que poguessin posar en risc aquesta riquesa.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..