Este artículo se publicó hace 7 años.
La Generalitat presenta 'in extremis' els recursos anunciats pels béns de Sixena
Alcaldes lleidatans retornen el llibre que els ha regalat el govern d'Aragó que "recorda" els vincles històrics entre ambdues comunitats i arremet contra l’independentisme
Mònica Mombiela
Lleida-
El litigi per les obres d'art de Sixena no ha acabat i aquest dijous ha fet un altre pas. Al matí s'ha reprès als jutjats la batalla per esclarir la propietat de les obres, i és que la Generalitat ha presentat abans de les tres de la tarda al Tribunal Suprem dos recursos per recuperar aquests béns. Un, per demanar l'anul·lació de la sentència judicial que va emetre l'Audiència d’Osca el 30 de novembre passat i que va precipitar el retorn de les obres a Aragó. L'altre, extraordinari, per infracció processal.
L'Audiència d'Osca va donar vint dies laborables per presentar aquest document. Els advocats de la Generalitat han triat fer-ho el darrer dia, tot i que confien molt en l'alta instància judicial. Així, els recursos per infracció processal i de cassació que s'han presentat durant el matí, i que consten de 68 pàgines, argumenten que "la sentència ara recorreguda va desestimar en el seu moment el recurs d'apel·lació interposat per la Generalitat de Catalunya i el MNAC". Per aquest motiu demanen que s'anul·li aquesta sentència i que es torni al moment anterior a la providència del 30 de novembre de 2017, que declarava nul·la la compravenda de les obres que va fer la Generalitat a les monges de Sant Joan de Sixena. Això permetrà que el president del Tribunal d'apel·lació pugui dictar una nova providència assenyalant el dia i hora per la deliberació i continuar amb el procediment habitual dins els terminis legals.
Un dels punts destacats del recurs per infracció processal, presentat pels serveis jurídics del govern català, és el que explica com el jutge d'Osca va assenyalar per deliberar, votar i fallar el procediment el mateix dia en què es va dictar la providència. Un fet que deixa clar que no hi va haver temps, per cap de les dues parts, a preparar la documentació necessària per fer front al procediment endegat feia menys de 24 hores.
La Generalitat ja va presentar un recurs el 7 de desembre, arran de la providència del magistrat del jutjat número 1 d'Osca, que va fixar el dilluns dia 11 com a termini màxim perquè el Museu de Lleida lliurés al monestir de Sixena les 44 peces d'art.
Els recursos que enfronten l'Aragó amb el ministre
El ministre Méndez de Vigo ha permès presentar aquests nous recursos per respecte a les garanties i drets del sistema jurídic espanyol, ha explicat. El titular de cultura vol evitar, així, que la Generalitat ho pugui recórrer després al Tribunal Constitucional al·legant indefensió.
A l'Aragó han carregat durament contra el ministre. El president aragonès, Javier Lambán, li ha arribat a dir "ximple", perquè hauria pogut aplicar el 155 amb més duresa per deixar Catalunya en una situació d'absoluta indefensió. Cosa que la Generalitat òbviament hauria denunciat al Tribunal Constitucional. Els advocats catalans, de fet, sempre han confiat en l'alt tribunal per obtenir la raó en el litigi per les obres de Sixena.
El llibre que ha encès els alcaldes lleidatans
El govern d'Aragó ha editat un llibre amb el títol Tejidos de vecindad que va enviar com a regal de Nadal a tots els alcaldes dels municipis lleidatans que limiten amb la seva comunitat. Aquest volum pretén recordar i estrènyer els vincles històrics entre l'Aragó i Catalunya, en ple procés sobiranista i després del polèmic trasllat de les obres de Sixena. El llibre, a més, inclou un pròleg signat pel president de l'Aragó, Javier Lambán, i del president de la Diputació de Saragossa, Juan Antonio Sánchez, en el qual critiquen la "desraó absoluta del plantejament secessionista" i la "negativa de la Generalitat a complir les sentències sobre els béns de Sixena", així com la suposada "pretensió de transvasar a Barcelona aigua de la conca l'Ebre".
Molts batlles que han rebut el llibre pensen retornar-lo properament. Un dels més ràpids a fer-ho ha estat l'alcalde d'Alcarràs, Miquel Serra. Ell ha acompanyat el llibre d'una carta en què destaca l'excel·lent relació del seu municipi amb l'Aragó i reclama el mateix respecte cap a la voluntat dels catalans que té el seu municipi amb els aragonesos, segons ha escrit. Altres alcaldes, com el d'Àger o el d'Ivars de Noguera també estan pensant a tornar els exemplars del llibre. El president de la diputació de Lleida, Joan Reñé, ha anat més enllà i l'ha retornat juntament amb una postal de la corporació que mostra les lleixes buides del Museu de Lleida que ocupava l'art de Sixena.
Per la seva banda, l'alcalde de Lleida Àngel Ros ha dit que va rebre el llibre poc abans de Nadal i que després d'haver llegit el pròleg creu "que el president Lambán té un bon objectiu però és absolutament contradictori amb l'enumeració de conflictes que es fan al llarg d'aquest escrit". Ros ha sentenciat que "no ajuda gens als processos de diàleg".
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..