'Generacions TOP': l'exposició de la Model sobre resistència i organització contra el franquisme
Posa en el punt de mira l'entramat judicial del Tribunal de Orden Público i la Brigada Político-Social. La proposta comptarà també amb un seguit d'activitats com taules rodones, obres de teatre i jornades de debat i col·loqui
Públic
Barcelona-
L'Associació Catalana de Persones Ex-preses Polítiques del Franquisme ha inaugurat aquest dimecres l'exposició Generacions TOP al Centre Cultural La Model de Barcelona, una proposta que es podrà visitar de divendres a diumenge fins al 31 de gener de 2025. La mostra proposa un recorregut per la història social del tardofranquisme i la transició, i posa de manifest la resistència quotidiana i el protagonisme de la gent organitzada, assenyalant l'estructura repressiva del règim de Franco.
Generacions TOP reivindica la democràcia com a conquesta col·lectiva i com a alternativa a l'entramat judicial de repressió del Tribunal de Orden Público (TOP) i la Brigada Político-Social (BPS), segons ha detallat l'organització aquest dimecres. La proposta comptarà també amb un seguit d'activitats com taules rodones, obres de teatre i jornades de debat i col·loqui.
La mostra arrenca al panòptic de la presó, proposa un recorregut per la quarta galeria, i acaba amb una escultura de Franco a una cel·la feta per l'artista madrileny Eugenio Merino. En concret, a l'inici ens trobem una imatge d'una manifestació que representa les generacions dels anys 60 i 70. "Homes i dones que, a través de la resistència quotidiana en contra de la dictadura, van contribuir en la construcció d'una alternativa democràtica", detallen.
Una lluita col·lectiva contra la repressió
L'exposició s'organitza seixanta anys després que el règim franquista crees el TOP. Juntament amb la Brigada Político-Social, "van constituir un entramat judicial repressiu per perseguir qualsevol indici de dissidència i atemorir la població durant una de les etapes més fosques i silenciades de la història d'Espanya".
Segons recorda, entre 1963 i el gener de 1977 va incoar més de 22.000 procediments judicials i va processar més de 50.000 persones per "delictes" com ara manifestar-se, reunir-se, fer vaga, constituir i participar en sindicats o formar part de partits il·legals. La mostra vol posar de manifest la democràcia com a conquesta col·lectiva del país, fent un homenatge "a la gent que va defensar la dignitat i la llibertat en contra de la dictadura de Franco".
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..