BARCELONA
La patronal catalana Foment del Treball celebrarà eleccions aquest dilluns sense resoldre el conflicte que va iniciar amb l’organització vallesana Cecot. El trencament de les relacions entre les dues entitats es va produir el passat febrer, quan Foment va decidir expulsar Cecot en acusar-la de “vulnerar les normes de funcionament de la confederació”. Malgrat que el president de la patronal vallesana, Antoni Abad, sempre s’ha mostrat disposat a salvaguardar la unitat empresarial, el president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, va anunciar la mesura en una reunió de la Junta Directiva, en la qual ja no estava present Cecot.
Ara, vuit mesos després, Foment del Treball organitza els comicis per escollir al president amb Josep Sánchez Llibre com a únic candidat presentat. Una de les seves primeres missions en cas de ser escollit és recompondre les relacions amb Cecot. En aquest context, Antoni Abad va anunciar fa unes setmanes la seva renúncia a dirigir Foment, tal com havia assegurat abans de l’expulsió.
Antoni Abad lamenta les pràctiques del fins ara president de Foment, Joaquim Gay de Montellà. “Oficialment, ens van comunicar que estàvem expulsats temporalment, però l’endemà d’aquest avís vam rebre una carta en la qual se’ns deia que la baixa de Cecot era definitiva”. Abad afegeix que en els darrers anys “a la cúpula de Foment li ha mancat sintonia, empatia i proactivitat amb els empresaris catalans”.
Una nova oportunitat per Cecot
Fonts de Cecot indiquen que amb el temps s’ha comprovat que l’acció de Foment respon a una decisió personal de Gay de Montellà. Encara que actualment la patronal vallesana no és sòcia de Foment, Abad destaca que “hem continuat defensant activament i aportant propostes per millorar la situació del teixit empresarial català”. Com a exemple, explica les reivindicacions en l’àmbit estatal per restablir una autoritat competent per fixar les tarifes de distribució de l’electricitat i que així no es produeixin discriminacions per a les empreses.
“Contemplem la nova etapa de Foment com una oportunitat”, comenta Abad. El president de Cecot recorda que les relacions amb Sánchez Llibre, antic dirigent d’Unió i vicepresident de Conserves Dani, ja eren bones abans d’anunciar la candidatura. De moment, “hem trobat una predisposició positiva i el compromís d’iniciar un diàleg a partir de gener de l’any 2019”.
A la presentació de la seva candidatura, Sánchez Llibre va garantir un Foment “sense lligams polítics i centrat en la seva funció de lobby en defensa dels interessos empresarials davant els governs”. En un clima polític de certa tensió, l’únic candidat a presidir la patronal catalana va prometre lluitar per assolir una seguretat jurídica que “faciliti el retorn de la seu social de les empreses” que han marxat de Catalunya.
Gràcies a la seva posició com adjunt a la presidència de la CEOE per a les relacions amb el Congrés, Sánchez Llibre està intervenint amb l’entorn polític perquè es pugui produir el retorn de la seu social de les empreses a Catalunya a partir del primer trimestre del 2019. De moment, només se sap que són companyies mitjanes i petites i desvinculades del sector bancari i de la cotització a la borsa.
Candidatura de consens
El passat 19 d’octubre, Sánchez Llibre va presentar mil avals a la seva candidatura per presidir Foment del Treball. A més, confia a arribar als 2.000, el que suposaria tenir el suport de gairebé el 80% de les firmes que integren Foment. Sánchez Llibre assenyala que la seva proposta ja compta amb el vistiplau de companyies dels sectors de la construcció, noves tecnologies, agroalimentari, químic i turístic. “El meu objectiu és aconseguir una candidatura amb el màxim consens possible i que rejoveneixi i feminitzi la identitat”.
Sánchez Llibre promet canvis a Foment, que els darrers ha estat acusat d'estar massa a prop del PP
Un canvi en les maneres de fer de Foment, que en els darrers temps s’ha acusat d’estar massa a prop dels plantejaments del PP, és un altre de les promeses del candidat Sánchez Llibre. En aquest mateix sentit, ha anunciat que treballarà per la reincorporació de Cecot “sempre que hi hagi un respecte als estatuts”. L’altre repte pendent que té Foment és aconseguir més col·laboració per coordinar les accions amb Pimec, patronal que representa a les petites i mitjanes empreses catalanes.
L’enfrontament entre Foment del Treball i Cecot es va iniciar el 2015, quan per primera vegada l’entitat va considerar que la vallesana havia incomplert les normes de funcionament de la patronal per extralimitar-se en les seves competències territorials. La següent fricció es va viure ara fa un any amb el posicionament de les dues entitats envers el conflicte entre la Generalitat de Catalunya i el Govern de l'Estat. En concret, la postura de la Cecot amb l'aturada general del 3 d'octubre , convocada com a rebuig per la violència exercida per les forces de seguretat de l'Estat per intentar impedir el referèndum de l'1 d'octubre. En aquell moment, Cecot va secundar la jornada de protesta.
L’actual president de Foment del Treball, Gay de Montellà, en el càrrec des de l’any 2011, inicialment es va mostrar reticent a què Sánchez Llibre fos el seu successor. Després de buscar un candidat de continuïtat entre els seus vicepresidents, ara ha donat suport a Sánchez Llibre per la seva experiència patronal, ja que va ser representant de Foment a la CEOE i responsable de relacions de l’entitat amb les Corts.
Recuperar la fluïdesa en la seva relació amb Cecot és una de les proves a les quals s’enfrontarà en cas de ser escollit president. Des de la patronal vallesana, Antoni Abad, assegura que “estarem pendents del nou lideratge, els equips i els programes que s’impulsin per defensar els empresaris i els seus interessos”. El responsable de Cecot defensa el valor d’interlocutor de l’organització que, des del mes de febrer, quan va ser expulsada de Foment, “ha mantingut el pragmatisme” i ha seguit treballant amb totes les entitats empresarials sense que s’hagi vist afectada la relació amb la CEOE.
¿Te ha resultado interesante esta noticia?
Comentarios
<% if(canWriteComments) { %> <% } %>Comentarios:
<% if(_.allKeys(comments).length > 0) { %> <% _.each(comments, function(comment) { %>-
<% if(comment.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= comment.user.firstLetter %>
<% } %>
<%= comment.user.username %>
<%= comment.published %>
<%= comment.dateTime %>
<%= comment.text %>
Responder
<% if(_.allKeys(comment.children.models).length > 0) { %>
<% }); %>
<% } else { %>
- No hay comentarios para esta noticia.
<% } %>
Mostrar más comentarios<% _.each(comment.children.models, function(children) { %> <% children = children.toJSON() %>-
<% if(children.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= children.user.firstLetter %>
<% } %>
<% if(children.parent.id != comment.id) { %>
en respuesta a <%= children.parent.username %>
<% } %>
<%= children.user.username %>
<%= children.published %>
<%= children.dateTime %>
<%= children.text %>
Responder
<% }); %>
<% } %> <% if(canWriteComments) { %> <% } %>