Este artículo se publicó hace 5 años.
EconomiaFoment del Treball planteja augmentar el salari mínim i la creació d’una renda mínima per reduir les desigualtats
La patronal catalana assumeix que l’actual nivell de desigualtat és intolerable i genera malestar tant entre la societat com entre l’empresariat, a més de perjudicar el creixement econòmic
europa press i PÚBLIC
Barcelona-
La creixent desigualtat social que colpeja cada cop més països comença a posar en alerta nombrosos sectors no precisament crítics amb el capitalisme, conscients que s’han de prendre mesures per evitar que la situació es torni insostenible. Dit amb altres paraules, han assumit que l’etapa d’un capitalisme desregulat ha d’arribar al final. Un exemple d’aquesta actitud l’ha donat la patronal catalana Foment del Treball, que ha presentat un informe on aposta, directament, per apujar el salari mínim interprofessional (SMI) i per establir una renda mínima. L’informe, elaborat per l’Institut d’Estudis Estratègics, el think tank de la patronal, advoca per “un nou pacte social, davant els reptes del capitalisme i la democràcia”.
En la presentació, l’organització empresarial no ha amagat que mesures d’aquest tipus han de permetre reduir les desigualtats socials i evitar l’arrelament de “moviments polítics populistes”. Ho ha explicat el president de Foment, Josep Sánchez Llibre. L’antic diputat de CiU al Congrés ha plantejat un nou pacte social europeu que garanteixi un creixement econòmic inclusiu amb una distribució més equitativa de rendes entre ciutadans i empreses, i ha recalcat que requereix el lideratge de les corporacions en el seu impuls.
Ha indicat que aquest informe vol "posar les llums llargues" per abordar amb antelació els problemes que encara la societat arran de les desigualtats i evitar, així, situacions com les protestes viscudes a Xile durant les últimes setmanes i les de les armilles grocs en França.
El vicepresident de Foment i coordinador de l'Institut d'Estudis Estratègics, Jordi Alberich, ha defensat que la política "estigui activa i experimenti" amb qüestions com l’SMI i la renda mínima, malgrat que no ha detallat com es podria orientar el debat i en què s'hauria de traduir en les taules de negociació de convenis col·lectius, i ha demanat que aquestes mesures no es rebutgin d’entrada pels riscos que se suposa que poden tenir. Alberich ha apostat per aprofundir en la col·laboració publico-privada en l'àmbit de l'educació i la formació dels joves, sobretot, en la Formació Professional (FP), i també ha indicat que s'ha d'avançar cap a una harmonització fiscal, sense definir com ni a quin nivell territorial.
A les empreses, els ha demanat que facin seu el debat d'un capitalisme més social i "atenguin els interessos" dels seus treballadors i clients, a més dels que tinguin els accionistes, perquè els ha alertat que sense un nivell adequat de justícia distributiva el sistema no és rendible i els ha instat a assumir el concepte de predistribució i avançar cap a uns sous suficients per als seus empleats.
Per a Alberich, economia i política s'han de tornar a retrobar en una societat que "no tolera el nivell de desigualtat actual", i ha raonat que això genera malestar no només en les classes més perjudicades sinó també entre l'empresariat. El vicepresident coordinador del laboratori d'idees ha recalcat que el capitalisme genera més riquesa "quan conviu amb democràcia i genera equitat", a més de quan es regula adequadament. Foment del Treball preveu presentar aquest informe aquest informe davant el Govern en les pròximes setmanes i també davant les institucions europees el gener de l'any que ve perquè es encarin d'una manera conjunta.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..